Vil gjerne ha norske studenter til Storbritannia

Selv med en hard brexit tror Storbritannias ambassadør til Norge, Richard Wood, at studentutvekslingen fra Norge vil fortsette som i dag – både for gradsstudenter og Erasmus-studenter.

Tom Miskin, Jan Erik Mustad, Richard Wood og Lottie Rapson, foto
PÅ BESØK: Storbritannias ambassadør til Norge var på snarvisitt til UiA torsdag denne uka. Fra venstre: Ambassadørens politiske kommunikasjonsrådgiver Tom Miskin, førstelektor Jan Erik Mustad ved UiA, ambassadør Richard Wood og ambassadens leder for europeiske og handelsmessige spørsmål, Lottie Rapson.

– Ingen er interessert i noe annet. Studentutveksling og akademisk samarbeid er ønsket både av Storbritannia og Norge. Og skulle vi gå ut av EU uten en avtale nå i høst, er jeg overbevist om at vi begge vil samarbeide godt for at alt innen dette og andre områder mellom oss skal fortsette og utvikle seg godt videre, sier Richard Wood.

Ambassadøren fra Storbritannia var tirsdag og onsdag på Sørlandet for å delta på Arendalsuka, men fant også tid til å besøke Universitetet i Agders campus i Kristiansand før han dro tilbake til Oslo. På UiA møtte han først og fremst UiAs storbritanniaekspert, førstelektor Jan Erik Mustad, og førsteamanuensis Thomas Henökl ved Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag.

– Min oppfordring til alle som ønsker å studere i Storbritannia er å gjøre det - enten for å ta en hel grad eller i form av et Erasmus-opphold. Vi har gode universiteter, noen av dem er blant de aller, aller beste i verden, og det vil de fortsatt være både før og etter brexit, sier Richard Wood.

Godt forhold til Norge

I samtalene mellom ambassadør Richard Wood ble en rekke sider i forholdet mellom Storbritannia og Norge berørt. For Norges del er det nå, rett før 31. oktober, da statsminister Boris Johnson har lovet at Storbritannia skal ut av EU med eller uten en avtale, kanskje størst bekymring for hvordan brexit vil påvirke handelen mellom de to landene.

Storbritannia er en av Norges største handelspartnere, og en hard brexit fryktes å skape negative ringvirkninger for salg av olje og gass, leverandørindustrien og også fisk.

– Jeg for min del er overbevist om at de gode handelsforbindelsene til Norge vil fortsette, uavhengig av hvordan vi går ut av EU. Ingen av oss er interessert i noe annet, sier Richard Woods.

– Rett nok vil en hard brexit føre til mer arbeid knyttet til avtaler, men her har både vi i Storbritannia og dere i Norge hatt god tid til å forberede oss på det som skjer. Det er mye god vilje mellom oss, og det vil vi fortsatt ha om vi er med i EU eller ikke, sier han.

Viser godvilje i brev til UiA

Godviljen som ambassadøren viser til gjenspeiler seg også i UiAs forhold til sine samarbeidsuniversiteter i Storbritannia. Fagansvarlig Aase Galteland ved universitetets internasjonale kontor forteller at UiA har fått henvendelser og brev fra en rekke av UiAs 15 utvekslingspartnere i Storbritannia med forsikringer om at de ønsker et fortsatt godt samarbeid,  uavhengig om de går ut av EU med eller uten en avtale som sikrer  student- og lærerutveksling.

– Vi er selvsagt veldig glade for at de er så positive til å fortsette det gode samarbeidet. Samtidig må vi si til våre studenter at det ikke finnes noen formelle avtaler ennå som garanterer Erasmus+-stupend til de studenter som ikke allerede er på utveksling før Storbritannia går ut av EU, sier Aase Galteland.

– For studenter som skal reise til Storbritannia nå i høst er altså alt bra. Men når det gjelder de som ønsker å reise ut våren 2020 eller senere, vet vi formelt sett lite i dag, sier hun.

30 prosent færre vil til Storbritannia

Usikkerheten i forbindelse med brexit og studentutveksling har også ført til at interessen for Storbritannia som utvekslingsland har sunket blant studentene ved UiA. Nedgangen i antall Erasmus-studenter fra UiA som drar til England, Skottland og Nord-Irland er 30 prosent lavere i år enn i fjor – og de fire årene før det.

– Tendensen i år er at land i Skandinavia, Sør-Amerika og Asia øker i popularitet, mens Storbritannia er mindre populært, forteller seniorrådgiver Aase Galteland.

Hun understreker samtidig at en ikke med sikkerhet kan si at det store fallet i utveksling til Storbritannia bare skyldes uklarheter rundt Erasmusprogrammet i forbindelse med brexit. Det som er populært svinger litt fra år til år, men hun legger samtidig ikke skjul på at hun vil bli overrasket dersom brexit-usikkerhet ikke er en del av bildet.

Kommer igjen

Richard Woods besøk på UiA var det første siden han tiltrådte som Storbritannias ambassadør til Norge for et år siden, i august 2018.

– Men det blir neppe det siste. UiA er et flott universitet og jeg kommer sikkert igjen, sier han.

Selv har den britiske ambassadøren en universitetsgrad i europeisk politikk (1990) fra Det tekniske universitetet i Leeds, som i dag er en del av Leeds Beckett University – som er et av universitetene i Storbritannia der Universitetet i Agder har flest utvekslingsmuligheter for sine studenter.

Studenter ved disse UiA-studiene kan dra på utveksling til Leeds Beckett University: