Videodømming i fotball er kommet for å bli

Førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, Bjørn Tore Johansen, forsker på dommerrollen, og er fornøyd med videodømmingen i årets fotball-VM.

Bjørn Tore Johansen

Bjørn Tore Johansen har analysert straffesparksituasjoner i Eliteserien. Har er fornøyd med at videodømming er innført og brukes i VM.

– Jeg tror dette kommer til å gå bra. Jeg skjønner noe av skepsisen til videodømming, men i bunn og grunn er det et verktøy som gjør dømmingen mer rettferdig, sier Johansen som jobber på Institutt for folkehelse, idrett og ernæring på Universitetet i Agder. Han er også dommer i Agder fotballkrets.

Allerede brukt mye i VM
Johansen har fulgt årets VM med argusøyne, og spesielt videodømming. Tendensen er at videodømming blir mest brukt i forbindelse med situasjoner der dommere er usikre og lar være å dømme straffespark.

- Jeg synes videodømmingen har fungert veldig bra til nå. Det overrasker meg ikke fordi FIFA har forberedt dommerne på dette i ett helt år. Vi ser at det blir mer rettferdig, og at straffespark som er blitt oversett har blitt oppfattet av videodommerne, sier Johansen.

Elsket og hatet
Konseptet går ut på at det sitter et antall dommere og ser kampen på TV med tilgang til flere kameravinkler, og bidrar til at avgjørelser blir mest mulig korrekte. Det ble gjennomført i årets sesong, blant annet i Italia, Tyskland og USA.

Videodømming er allerede elsket og hatet. Mange ønsker ikke videodømming. De mener at fotballens magi og egenart forsvinner når de menneskelige aspektene fjernes. Andre er svært positive til innføringen av den teknologiske nyvinningen. Etter deres mening vil det gjøre fotballen mer rettferdig.

FIFA har laget en oversikt over hvordan videodømming skal benyttes i fotball-VM i Russland, og det er i de følgende fire situasjonene:

• Mål og forseelser i forkant av mål
  • Straffespark og forseelser i forkant av straffespark
  • Hendelser som kvalifiserer til rødt kort
  • Situasjoner hvor dommeren tar feil av spillere som har begått en forseelse
Fotballdommere

Det er ikke lenger nok med tre dommere i en fotballkamp. Videodømming blir for første gang brukt i et stort mesterskap under årets VM i fotball i Russland.

Lidenskapelige dommere
Videodømming blir et ekstra element for dommere å håndtere. Kritikere frykter at dommere vil ta færre viktige avgjørelser, og kun lene seg på videodømmingen. Johansen frykter ikke dette, og viser til forskning på hvorfor noen i det hele tatt ønsker å bli dommere.

De beste toppidrettsutøverne skårer høyt når det kommer til lidenskap for det de driver med. Det gjør toppdommerne også. Når du dømmer er det er lite mer tilfredsstillende enn å få de store avgjørelsene korrekt, og det er korrekte avgjørelser videodømming handler om, sier Johansen.

Avgjørelser til fordel for lag med høy status
I situasjoner hvor dommere er usikre, velger de ofte å ta den avgjørelsen som skaper minst støy i etterkant. Dette viser flere studier, og Johansens siste forskningsprosjekt har samme resultat.

– Vi analyserte 14 straffesparksituasjoner. I elleve av situasjonene ble det ikke tildelt straffespark. I syv av tilfellene angrep lag med lav status mot lag med høy status. Innføring av videodømming vil fjerne denne menneskelige faktoren, og dømmingen vil bli mer objektiv og rettferdig, sier Johansen.

Kan føre til mer press på dommeren
Forskning viser at Norske toppdommere skårer høyt på hvor gode de er til å takle press. Johansen mener dette i stor grad kan forklares med gode prosedyrer før og under kamper.

– Alle forventer at dommere skal være forberedt på alt. Dette vil ikke endre seg. Dommerne blir allerede overvåket gjennom en observatør som lytter til kommunikasjonen mellom dommerteamet, og kampene blir filmet. Videodømming blir et ekstra element i dommernes prosedyrer, og kan så klart føre til mer press fordi det blir mer overvåking. Men jeg er likevel ikke i tvil om at dømmingen blir bedre, sier Johansen.