– Vi er hva vi spiser

– Forskningen vår nytter og skaper endring i menneskers liv, sier Nina Øverbye, professor og leder for Lifecourse Nutrition, UiAs toppforskningssenter for mat og ernæring i et livsløpsperspektiv. Denne uka hadde senteret sitt åpningsseminar.

– Vi har endret vårt syn på mat og matens betydning for barnehagen sier Else Berit Naro og Esben Bjellerås fra Hokus Pokus Barnehage som ble intervjuet av førsteamanuensis Sissel H. Helland.

Lifecourse Nutrition er et av Universitetet i Agders seks toppforskningssentre. Senteret ligger inn under Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, og ble opprettet av høsten 2018. Senteret har som oppdrag å utføre forskning av høy kvalitet i samskaping med brukerne for å stimulere, fremme og anbefale et sunt kosthold til fordel for alle landets innbyggere, og for å forbedre enkeltindividets kosthold og helse hele livet igjennom.

Under åpningsseminaret var det gjester fra en rekke land og  mange forskingsprosjekter ble presentert. Et av dem er Matmot, som ser på mat- og måltidstiltak i 20 barnehager i Agder. Else Berit Naro og Esben Bjellerås fra Hokus Pokus barnehage ble intervjuet av førsteamanuensis Sissel H. Helland, som nylig disputerte for doktorgraden med avhandlingen Matmot i barnehagen En studie av toåringers matneofobi og kosthold og hvordan dette kan endres.

Ikke æsj lenger

– Vi har endret vårt syn på mat og matens betydning for barnehagen gjennom forskningsprosjektet Matmot. Måltidene er ikke lenger bare en foringsarena, men har blitt et utgangspunkt for dannelse og læring, sier Naro og Bjellerås.

Matmot startet som et mindre prosjekt, men er nå integrert i hele barnehagen. De to forteller at forskningen har gjort noe med både ansatte, foreldrene og barna.

– Vi har endret hva vi serverer til måltidene og hele personalgruppa er blitt mer bevisst og involvert. Det kommer barna til gode og foreldrene ser at det har effekt på barna. Vi hører aldri æsj lenger i barnehagen lenger når det handler om mat, sier de to.

Matmot er finansiert gjennom støtte fra Norske kvinners sanitetsforening, og deres generalsekretær Grete Herlofson var tilstede på seminaret.

– Vi er veldig stolte over å kunne bidra til forskningen og se at forskerne her tenker helhetlig om mat og ernæring, sier hun.

Professor Harry Rutter og UiA-rektor sunniva Whittaker i samtale med førsteamanuensis Frøydis N. Vik.

Samfunnsbetydning

Professor Harry Rutter fra University of Bath i England forsker på samfunnsutfordringene knyttet opp til ernæring. Han er nå tilknyttet UiA og Lifecourse nutrition som professor 2 i ti prosent stilling.

– Utfordringen er i ikke bare å få barnehagebarn til å spise brokkoli og andre grønnsaker, men å få endringen til å vare hele livet. Mat henger sammen med alt. Hva jeg spiser påvirkes ikke bare av min smak, men av den jeg er, hvordan jeg ble oppdratt, hva maten koster og til og med den politikken som føres i samfunnet sier Rutter.

– Vi er hva vi spiser, men hvordan skal vi spise rett siden aviser og sosiale medier er fulle av motstridende råd om ernæring. Det gjør mange av oss er litt frustrert. Derfor er forskningen dere gjør så viktig fordi det er stort behov for troverdig forskningsbasert informasjon om ernæring, sier UiA-rektor Sunniva Whittaker i sin hilsen til toppforskningssenteret.

Her kan du lese mer om forskningen på mat og ernæring:

Professor Mary Barker er professor ved Universitetet i Southampton, England.

Professor Fionnuala McAuliffe leder et tilsvarende senter ved University College Dublin i Irland.

Tre fornøyde UiA-ansatte i etterkant av seminaret. Fra venstre førsteamanuensis Elisabeth Rudjord Hillesund, administrativ leder for senteret, Christine Helle og senterets leder og professor Nina Cecilie Øverby.

Det var mange tilstede under seminaret.