Verdens utendørsterapeuter kommer til Agder for å lære

Neste år arrangeres en internasjonal konferanse for utendørsterapi i Agder. Fagfolk fra hele verden kommer for å la seg inspirere av hvordan vi nordmenn benytter oss av naturen.

Bilde av Carina Ribe Fernee fra Sørlandet sykehus/UiA, Leif Roar Kalleberg, avdelingsleder i Oppfølgingstjenester rus og psykisk helse i Kristiansand kommune, friluftsterapeut Vibeke Paulcha ved Avdeling for barn og ungens psykiske helse på Sørlandet sykehus, instituttleder Sveinung Berntsen Stølevik ved Institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving, kulturrådgiver Jørgen Skauge i Kristiansand kommune og Gro Anita Kåsa Poulsen fra Blå Kors Kristiansand.
Konferansen arrangeres av flere organisasjoner og institusjoner i Agder. Fra venstre: Carina Ribe Fernee fra Sørlandet sykehus/UiA, Leif Roar Kalleberg, avdelingsleder i Oppfølgingstjenester rus og psykisk helse i Kristiansand kommune, friluftsterapeut Vibeke Paulcha ved Avdeling for barn og ungens psykiske helse på Sørlandet sykehus, instituttleder Sveinung Berntsen Stølevik ved Institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving, kulturrådgiver Jørgen Skauge i Kristiansand kommune og Gro Anita Kåsa Poulsen fra Blå Kors Kristiansand.

– Stadig flere fagfolk har fått øynene opp for at ikke alle pasienter nødvendigvis får god nytte av å sitte på et terapirom. Å være ute i naturen og bruke kroppen kan gi mennesker en mestringsfølelse og en rekke helsegevinster. I Norge har vi et annerledes forhold til naturen enn mange andre steder, noe mange har lyst til å lære mer om, sier Carina Ribe Fernee.

Hun er friluftsterapeut og forsker ved Sørlandet sykehus, og har også en stilling på Institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving på Universitetet i Agder (UiA). Sammen med UiA, Kristiansand kommune, Agder fylkeskommune og Blå Kors er hun med på å arrangere konferansen «International Adventure Therapy Conference», som avholdes 20.-25. juni 2022.

Fra hav til hei

– Å være ute i naturen gjør oss likeverdige, til forskjell fra mer tradisjonelle behandlingsformer. Vi ønsker å vise frem naturmangfoldet vi har i Agder, fra hav til hei, og inspirere andre helsearbeidere til å benytte seg mer av uteomgivelsene sine i sitt arbeid, sier Fernee.

Det er ikke lett å finne frem til en enkelt definisjon for hva utendørsterapi er, ettersom spennvidden i fagfeltet er så stor. Generelt kan en si at utendørsterapi er alle former for psykisk helsearbeid som foregår utendørs, fra lavterskelturer i nærområdet til større ekspedisjoner. Fellesnevneren er at formålet er terapeutisk.

I Agder finnes det et stort og spennende miljø for naturbasert helsearbeid, blant annet gjennom Energiverket i Kristiansand kommune, Barnas Stasjon i Blå Kors og Avdeling for barn og unges psykiske helse (Abup) ved Sørlandet sykehus.

Konferanse i telt

Konferansen vil bestå av tradisjonelle foredrag, praktiske workshops innendørs og utendørs, og muligheter til å oppleve norsk natur fra fjord til fjell. På programmet står blant annet overnatting i telt, kanopadling og fjellturer. Både for å oppleve naturen, og for å styrke det internasjonale samarbeidet på fagfeltet.

– Å bygge nettverk er noe av det viktigste med konferanser, og her har vi muligheten til å kombinere dette med fantastiske naturopplevelser i vår region. Det er mange som er interessert i nordmenns forhold til naturen, og internasjonalt er det ganske unikt med tilgangen vi har gjennom Allemannsretten, sier Sveinung Berntsen Stølevik, instituttleder for Institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving.

Konferansen skulle egentlig, som så mange andre, bli arrangert i 2021. Å samle forskere, terapeuter og andre fagfolk fra hele verden ble ikke mulig under pandemien, så derfor ble konferansen utsatt til 2022.