Universitetsstyret satt i oktobermøtet retning for arbeidet med forskning, kunstnerisk utviklingsarbeid og innovasjon ved UiA for de neste årene.
Universitetsstyrets møte 12. oktober 2022 ble avholdt på I4Helse på Campus Grimstad. Som vanlig ble de åpne delene av møtet strømmet på uia.no.
Styret vedtok ny handlingsplan for forskning, kunstnerisk utviklingsarbeid og innovasjon for perioden 2023-2025. Målet er at planen skal være et godt verktøy for at universitetet skal nå målene i UiAs strategi.
Planen har fire innsatsområder:
Handlingsplanen bygger på andre institusjonelle planer, samt fakultetsvise strategiplaner allerede utarbeidet for å følge opp UiAs strategi. Planen erstatter handlingsplanen for FoU 2017-2027.
Planen har vært på høring og har også vært behandlet i universitetets forsknings- og innovasjonsutvalg.
Et tiltak ble endret gjennom styrets behandling. Det er tiltak 2 i det første satsingsområdet som handler om hvorvidt man skal innføre hovedregel om førstekompetanse ved ansettelse i fast, vitenskapelig stilling. Delen om at rektor skulle godkjenne unntak fra hovedregelen ble fjernet, og det ble lagt til at ansatte i slike stillinger uten førstekompetanse skal ha en karriereutviklingsplan. Det ble understreket og synliggjort av flere i styrets diskusjon hvor verdifulle ansatte uten førstekompetanse, som universitetslektorene, er for UiA.
Utover dette ble handlingsplanen i hovedsak vedtatt som foreslått, med noen mindre endringer i formuleringer.
Horisont Europa er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram. Programmet startet opp 1. januar 2021 med et budsjett på 970 milliarder kroner, og EU-finansiert forskning er en prioritet ved Universitetet i Agder.
For å øke deltakelsen i EU-finansierte forskningsprosjekter er det laget en egen handlingsplan for 2022-2026 med mål og tiltak for dette. Det er definert fire innsatsområder:
Under hvert innsatsområde er det definert delmål og aktiviteter for å sikre oppnåelse av formålet.
Handlingsplanen har tidligere vært behandlet i forsknings- og innovasjonsutvalget, og ble vedtatt av universitetsstyret slik den ble foreslått.
Universitetsstyret inviterte Grimstad kommune til dialog. Ordfører Beate Skretting gikk gjennom resultatet av Studentenes helse- og trivselsundersøkelse for universitetsbyen og tiltak kommunen gjør for å øke studenttrivselen.
Et av utfordringspunktene som ble nevnt er kollektivtrafikktilbudet, noe kommunen jobber sammen med AKT og andre for å bedre.
Ordføreren understreket hvor viktig UiA er for kommunen. I dialogen uttrykte flere hvordan Grimstad imponerer med alle sine aktiviteter og er et eksempel til etterfølgelse for andre universitetsbyer. Det ble også diskutert hvordan man kan jobbe videre for å sørge for at flere studenter velger å etablere seg i kommunen.