Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Vant forskningspris for oppgave om holdninger til transpersoner

Elevoppgaven som gikk til topps i konkurransen om årets Eilert Sundt-pris undersøker ungdommers holdninger til transpersoner. 

Elever fra Kristiansand Katedralskole Gimle viser frem prisen i Vrimehallen hos UiA
Helene Foss Iversen og Malin Stedal fra KKG vant den gjeve Eilert Sundt-prisen i år. Foto: Jo Vegard Aardal

– Noe av det vi fant ut som overrasket oss litt, er at ungdom kanskje ikke er fullt så liberale som vi ofte snakker om at de er, sier prisvinner Malin Stedal.  

Stedal og Helene Foss Iversen hadde vinneroppgaven «Ungdommers holdninger til transpersoner»:

  • Der undersøkte de unge menneskers holdninger til transpersoner og syn på problemstillinger knyttet til deres rettigheter.
  • Gjennom en spørreundersøkelse har de sett på hvorvidt faktorer som religion og kjønn har betydning for hvilke holdninger man har.
  • Oppgaven kunne konkludere med at det var en tydelig forskjell mellom kjønn i holdningene til transpersoner, og at jentene som deltok oppga å være mer positive enn guttene.

Forskningsoppgaver fra hele Agder

Hele 53 forskningsoppgaver i samfunnsfag har i vår blitt utført av elever ved videregående skoler i Agder, og sendt inn som bidrag i konkurransen om Eilert Sundt-prisen. Juryen har nå vurdert bidragene som i år kom fra følgende VGS; Arendal, Dahlske, Drottningborg, KKG, KVS-Lyngdal, Mandal og Vågsbygd. 

Prisvinnerne i Vrimlehallen står sammen med juryleder og prisleder

Prisvinnerne Helene Foss Iversen, Malin Stedal, Karina Hodne Hanisch, Synne Strøm-Fadstad, Yasir Adbirashid Mohamed, Amalie Lorch-Falch og Anne Berggren. Her er de sammen med juryleder Kjell Andreas Magnus (t.v), lektor og fagutvikler ved KKG og prisleder Irene Trysnes (t.h), førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og sosialt arbeid ved UiA. Foto: Jo Vegard Aardal

Fredag 28. april ble det klart hvem som kom på 1., 2. og 3. plass i kåringen av beste samfunnsvitenskapelige forskningsprosjekt:

Her er årets vinnere 2023

1. plass: «Ungdommers holdninger til transpersoner» av Helene Foss Iversen og Malin Stedal fra KKG

2. plass: «Ungdom og snitching i Kristiansand» av Karina Hodne Hanisch, Synne Strøm-Fadstad og Yasir Adbirashid Mohamed fra KKG

3. plass: «Ukrainske flyktninger i Agder» av Amalie Lorch-Falch og Anne Berggren fra Drottningborg VGS

  • Les juryens begrunnelse og resten av vinneroppgavene her. 

Høyaktuelt tema  

Juryen som kårer de tre beste oppgavene består av representanter fra UiA, videregående skoler i Agder og Agder fylkeskommune.  

I juryens begrunnelse legges det vekt på at vinneroppgaven tar for seg et høyaktuelt tema og gjør «interessante og signifikante funn som bekrefter hypotesene de hadde laget seg på forhånd».

Stortingsrepresentant Gro Anita Mykjåland (Sp) var jurymedlem i år. Hun var imponert over årets prisvinnere. Foto: Jo Vegard Aardal

Elevene blir berømmet for å vise god metodisk innsikt og bevissthet om mulige feilkilder. Videre heter det: 

«Juryen vil rose kandidatene spesielt for hvordan de makter å drøfte resultatene sine på en ryddig og god måte, og koble disse til tidligere forskning og teori. Oppgaven skiller seg også ut i mengden på grunn av et særs godt språk og en hensiktsmessig oppbygning, som gjør den til en fryd å lese.»  

Alle de tre som kom på seierspallen ble feiret i et eget arrangement på UiA 28. april, hvor elevene fikk hilsener fra de ulike jurymedlemmene. Stortingsrepresentant og jurymedlem Gro Anita Mykjåland sa at hun var mektig imponert og hadde fått en dypere forståelse for temaene som oppgavene tok opp.  

– I politikken vil alle ha raske svar. Men det er viktig at vi vet nok om konsekvensene når vi skal foreta en beslutning. Vi trenger derfor kloke hoder som kan gå inn i materien, og fortsette å stille spørsmål når andre har konkludert, sa hun.

Forsmak på samfunnsvitenskapelige studier 

– Arbeidet som elevene legger ned i disse oppgavene er fantastisk, og de 53 bidragene tar opp både kreative og interessante problemstillinger. Elevene får en smak av hvordan det er å studere og forske på samfunnsvitenskapelige fenomen, og vi vet at vi rekrutterer flere av disse elevene til videre studier hos oss, sier førsteamanuensis og leder for Eilert Sundt-prisen Irene Trysnes.  

– Det har vært mye jobb, men vi har lært mye og jeg tror det har vært en veldig fin trening med tanke på fremtidige studier, sier Helene Foss Iversen.