Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Valgt eller tilsatt rektor

Universitetsstyret behandlet i styremøtet 19. juni orienteringssak om ledelsesform ved Universitetet i Agder. Styret behandlet også saker om status for strategiprosjektene og utvidelsen av lokalene ved Campus Kristiansand.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Illustrasjonsbilde
1. Foran f.v. universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen, rektor Frank Reichert og seniorrådgiver Elin Gauslaa. Bak f.v. hovedtillitsvalgt NTL Arve Ebeltoft, hovedtillitsvalgt Tekna Halvard Øysæd, hovedtillitsvalgt Forskerforbundet John Olav Bjørnestad, fakultetsdirektør Per Sigurd Sørensen og hovedtillitsvalgt Parat Lillian Egelandsaa.

Bakgrunnen for saken om ledelsesform er endringene i universitets- og høyskoleloven som ble vedtatt av Stortinget i 2016. Der ble det fastsatt som normalordning for universiteter og høyskoler å ha ansatt rektor i en åremålsstilling, men med åpning for at institusjonene fortsatt kan vedta å beholde ordningen med valgt rektor.

Universitetet i Agder har i dag valgt rektor. Professor Frank Reichert tiltrådte som rektor 1. januar 2016, og dagens rektorperiode avsluttes 31. juli 2019.

Styremedlemmene (f.v.) Ingunn Galteland, Kari Ugland, Kerstin Norén  og (foran) Christine Alveberg.

Universitetet i Agder gjennomførte i perioden 23. mars – 1. juni en høringsrunde i organisasjonen, og det ble opprettet en nettside for å legge til rette for meningsytringer. I styremøtet ble høringsuttalelsene lagt frem for styret til orientering, slik at styret kunne ha en innledende diskusjon og komme med innspill for at saken skal være mest mulig opplyst når den skal behandles endelig.

Oppsummert er det i høringsrunden en overveiende støtte for å videreføre dagens ordning med valgt rektor ved Universitetet i Agder. Med unntak av svaret fra fellesadministrasjonen, som ikke konkluderer tydelig, er det valgt rektor som tilrås i alle høringssvarene.

De fleste av svarene argumenterer med hensynet til demokratispørsmål, medbestemmelse og legitimitet. Flere vektlegger gode erfaringer med dagens todelte ledelse, og at det begrunner ønsket om å beholde ordningen. Flere påpeker imidlertid at det er positive sider også ved enhetlig ledelse, spesielt når det gjelder beslutningsdyktighet og mulighet for raskere prosesser, men at dette ikke veier opp mot fordelene ved dagens ordning.

Styrets behandling

Styret hadde under behandlingen av høringssaken en bred diskusjon om de to ledelsesmodellene. Flere av styremedlemmene understreket de entydige høringsuttalelsene, og påpekte samtidig at det er svært få internt som argumenterer for enhetlig ledelse. Andre styremedlemmer sa de gjerne skulle hatt bedre innsikt i erfaringene fra universiteter med enhetlig ledelse, og hvilke konsekvenser en endring av ledelsesform vil ha for organiseringen av universitetet.

Styret diskuterte også kvaliteten på de ulike argumentene som fremmes, og hadde en meningsutveksling om fordeler og ulemper ved de to ledelsesmodellene. Flere styremedlemmer understreket at de selv ikke har konkludert i saken.

Styret er enige om at de ønsker at saken skal best mulig opplyses i forkant av den endelige behandlingen. Samtidig er styrets medlemmer enige om at de ikke ønsker å flagge eller argumentere for eget standpunkt offentlig før styremøtet i september.

Styret ønsket at administrasjonen til neste møte, så langt det er mulig, skal skissere tydeligere hvilke konsekvenser en endret modell vil ha organisatorisk. Styret skal endelig beslutte ledelsesformen ved Universitetet i Agder i styremøtet 12. september.

Strategiprosjekt samfunnsengasjement og nyskaping

Samfunnsengasjement og nyskaping er et av UiAs tre hovedområder i Strategi 2016-2020, hvor Læring og utdanning for fremtiden (LUF) og Globalt Mindset (GM) er de to øvrige. Etter innstilling fra prosjektgruppen og universitetsdirektøren vedtok styret at det er ønskelig å etablere en Open Lab eller et samskapingsverksted.

Styremedlemmene (f.v.) Tom Fidjeland og Robin Amir Rondestvedt Moundnib.

UiA Open Lab skal være en ramme om en rekke aktiviteter der samhandlingen og samskapingen over fag- og fakultetsgrenser står sentralt. Virksomheten også inkluderer medaktører utenfor universitetet.

Styret vedtok videre at det er Fakultet for samfunnsvitenskap som skal være vertskapsfakultet, og at endelig etableringsvedtak og finansiering skal være en del av budsjettbehandlingen for 2019. Det skal også vurderes om eksterne partnere skal inviteres inn i etableringen.

Styret vedtok også at erfaringene fra piloter med studiepoenggivende praksis er positive, og at dette arbeidet skal videreføres ved Universitetet i Agder. Det anbefales at fakultetene skal få tilført ressurser for å kunne håndtere en utvikling av praksis i gradsgivende studier, det anbefales å avsette en ressurs til praksisstøtte i fellesadministrasjonen og også at det utvikles en praksisoversikt på Kompetansetorget.

Fakultetene får hovedansvaret for arbeidet, og universitetsdirektøren skal i samarbeid med fakultetene og fellesadministrasjonen vurdere hvordan koordineringsbehovene best kan løses i fremtiden.  

Utvidelse av lokaler på Campus Kristiansand

Universitetsstyret har tidligere vedtatt en utvidelse av lokaler på Campus Kristiansand. Det er byggene F, G og J som skal utvides med en ny toppetasje, og det er Statsbygg som forestår den praktiske gjennomføringen av prosjektet.

Prosjekteringsprosessen har medført at topp-etasjeprosjektene arealmessig blir noe større samlet (totalt 2983 m²), men kostnadsmessig dyrere enn tidligere signalisert. Totalbudsjettet for de tre nye etasjene er nå anslått til 154 millioner.

Det arbeides også med et mellombygg mellom bygg D og bygg F. Kapasiteten på Campus Kristiansand tilsier at det også vil være hensiktsmessig å vurdere toppetasjer på bygg H og I, og at det vil være gunstig om disse kan påbegynnes i forlengelsen denne første utvidelsen. Styret ba universitetsdirektøren arbeide videre med dette.

Under byggeprosessen er det nødvendig å etablere en brakkerigg for midlertidige kontorer, og den vil bli etablert på sørsiden av I-bygget.

Anbudsrunden har medført en noe forsinket oppstart, men Statsbygg vil sette i gang arbeidet med å forsterke bygningsmassen i sommer, for å redusere støy/avbrudd i undervisningsaktiviteten. Ferdigstillelse av hele prosjektet er beregnet til august 2019.

Les mer om de omtalte sakene og de øvrige styresakene