Universitetsbyplan med Grimstad

Studenter får prosess-trening og universitetsbysamarbeidet får nytt innhold i workshop om Universitetsbyen Grimstad.

Mange ideer ble luftet under workshopen i Grimstad rådhus.

– Hjertelig velkommen til workshop!

Masterstudent Alexander La Pierre innleder og forteller de 60-70 deltakerne hvordan kveldens opplegg skal være. Rundt bordene i Grimstad rådhus sitter studenter og ledelse fra UiA, ledere og politikere i Grimstad kommune og representanter fra Grimstads næringsliv og frivillige organisasjoner.

Workshop sikrer flere stemmer

– Gjennom workshopen ønsker vi å sikre flere stemme inn i prosessen for å knytte campus, by og næringsliv tettere sammen, sier La Pierre.

Han er fra Canada, men har studert de siste årene på UiA og leder samlingen på perfekt norsk.

La Pierre tar emnet Innovasjon i offentlig sektor som en del av sin master i Innovasjon og kunnskapsutvikling. På masteremnet er han sammen med ti medstudenter og fire studenter fra masteren i Industriell økonomi og teknologiledelse.

Nå arbeider de med universitetsbysamarbeidet mellom UiA og Grimstad kommune og workshopen brukes til å skape brukermedvirkning.

– Vi får både innhold til universitetsbyplanen og viktig prosess-kunnskap for studentene. Vi får resultater og læring i samme opplegg. Det er også spennende samskaping med studenter fra to ulike masterstudier sammen på emnet, sier professor James Karlsen, faglig ansvarlig for opplegget.

– Prosessen i seg selv skaper tilhørighet. Jeg synes det er veldig viktig at studentene er med både som prosessutviklere og innholdsleverandører, sier Pernille Rist-Christensen, som er med på workshopen som nestleder i Studentorganisasjonen i Agder (STA).

Sentrale spørsmål

Gjennom to og en halv time arbeider gruppene seg gjennom tre spørsmål:

1. Hvordan kan Grimstad bli en mer attraktiv universitetsby?
  2. Hvordan tiltrekke studenter og beholde dem i Agder etter studiene?
  3. Hvordan bør en utviklingsprosess være for Universitetsbyen Grimstad?

Det er engasjerte samtaler rundt bordene. Noen ideer er konkrete og andre er mer høytflyvende.

– Her kan dere tenke fritt og grenseløst og ikke se på budsjettene i denne fasen, oppfordrer La Pierre.

Hvert bord har en masterstudent som noterer alle innspill til videre bearbeiding. For hvert spørsmål endres sammensetningen av gruppene.

– Dialogen rundt bordet er det sentrale. Vi skal bruke innspillene i prosessen videre, sier masterstudent Zelia Moss, som er ansvarlig for workshopen sammen med La Pierre og Petter Marki.

– Forskjellighet i gruppene skaper nye ideer. Vi gjør planarbeidet som en prosess der relevante aktører deltar. Vi får opp ideer vi kan prøve ut og evaluere underveis, sier professor og fagansvarlig, Arne Isaksen.

Liten by, store tanker

– Vi er den nest minste universitetsbyen i verden, men hvordan kan vi bli enda bedre som studentby, spør ordfører Kjetil Glimsdal.

Det er dette studentene skal gi innspill til, og det inviteres kommunestyret i Grimstad til å være med på 10. desember. Da skal studentene rapportere om høstens arbeid, og basert på rapporten bygges det videre på samarbeidet om en ny universitetsbyplan for Grimstad og UiA.

Mange ideer ble luftet under workshopen i Grimstad rådhus.

- Vi er stolte og glade for å UiA i Grimstad og nå arbeider vi for at samarbeidet skal bli enda bedre, sier ordfører Kjetil Glimsdal (KrF).

Zelia Moss, Alexander La Pierre og Petter Marki er masterstudenter og ansvarlige for workshopen om universitetsbysamarbeidet mellom UiA og Grimstad.

Professor og ansvarlig for masteremnet i Innovasjon i offentlig sektor, James Karlsen i ivrig samtale ved et av bordene.

Professor Arne Isaksen, nestleder i STA, Pernille Rist-Christensen og masterstudent Elisabeth Thorbjørnsen.

Her er hele gjengen av masterstudenter samlet etter en vellykket workshop i Grimstad rådhus.