UiA vil ha flere kvinner på gitar, bass, trommer, keyboards, blås og laptop

Institutt for rytmisk musikk på UiA vil ha flere kvinner på instrumenter. Nå arrangerer de konferanse for å inspirere gutter og jenter til å ta nye utdanningsvalg.

Musikkbransjen ønsker å rekruttere flere kvinner til å spille instrumenter og flere gutter på vokal.

– Det er altfor få jenter som spiller instrumenter. Unaturlig få. Vi ønsker å se på vår egen organisering og profil for å få flere jenter til å ønske å studere hos oss. Samtidig må vi ta et større samfunnsansvar. Dette krever konkrete tiltak.

Hilde Norbakken, foto

Hilde Norbakken håper GENUS-konferansen kan bidra til å få flere jenter til å spille instrumenter.

Det sier Hilde Norbakken, studieprogramleder ved bachelorprogrammet i utøvende rytmisk musikk ved Fakultet for kunstfag.

Torsdag 14. og fredag 15. mars går GENUS-konferansen av stabelen på Scandic Hotel Kristiansand Bystranda.

– Vi er stolte av å invitere til en internasjonal konferanse der dette er temaet. Vi skal ha et tett samarbeid med Musikkhøgskolen i Malmø og Jyske Musikkonservatorium. Det har resultert i tre konferanser over tre år, sier Norbakken.

Samlingen i Kristiansand denne uka er den første i rekken av tre i GENUS-konferanser. UiA skal også være med på tilsvarende konferanse i Sverige og Danmark.

Foruten Norbakken, har prosjektgruppen bestått av tre ansatte og to studenter ved Institutt for rytmisk musikk ved UiA.

Aktiv deltakelse med konkrete mål

Målet med den første samlingen i Kristiansand er å utarbeide en konkret verktøykasse som de neste konferansene skal bygge videre på. Derfor er det lagt opp til aktiv deltakelse fra deltakerne. Det blir gruppeoppgaver og diskusjoner.

– Vi ønsker å gjøre noe aktivt for å få flere jenter på instrument og flere gutter på vokal, sier Mads Hatlevik, en av de som har vært med å utvikle innholdet for Genus-konferansen.

Involvering fra studentene

12 utdanningsinstitusjoner fra hele Skandinavia har meldt seg på konferansen, og er oppfordret til å ta med seg sine egne studenter.

– Dette er et tema som opptar alle, og det er viktig at vi jobber sammen, sier Hatlevik.

I prosjektgruppen ved UiA har studentene Vilde Torheim Skjerdal og Mathias Øren en viktig rolle i planlegging og gjennomføring av konferansen.

– Jeg synes det har vært veldig lærerikt å jobbe med dette temaet. Det er absolutt et spennende tema, og ikke minst viktig! Jeg gleder meg til å høre hvordan de andre institusjonene har jobbet med det – hva har fungert, hva har ikke – og håper at vi kan øke samarbeidet oss imellom. Jeg håper også at vi kommer til å sitte igjen med mer håndfast informasjon, som kanskje kan hjelpe oss i riktig retning, sier Øren.

– Hva skal til for å snu denne trenden?

– Jeg tror problemet starter i tidlig alder. Jeg tror at ved å fremme et ideal om at det er talent og motivasjon som vektlegges, uavhengig av kjønn, vil vi kunne se en økning av kvinnelege søkere, sier Øren.

Les mer om konferansen