Gå til hovedinnhold

UiA tar imot rekordmange internasjonale studenter

Rundt 500 internasjonale studenter fra 65 land har kommet til Universitetet i Agder denne høsten. Antallet har aldri vært høyere.

De internasjonale studentene samlet i Vrimlehallen.
De nye internasjonale studentene samlet i Vrimlehallen på Campus Kristiansand. (Foto: Marcel Tiedje.)

– Vi har sett en jevn økning av internasjonale studenter gjennom pandemien, men i høst har det gjort et hopp. Det er over hundre flere enn høsten 2021, sier Margrethe Aurora Seljenes, som er ansvarlig for innreisende studenter på Universitetet i Agder (UiA).

491 studenter har kommet gjennom internasjonalt opptak og utveksling. I tillegg har noen internasjonale studenter søkt via samordna opptak, og disse har ikke UiA nøyaktige tall på.

Av de rundt 500 internasjonale studentene er det:

• 343 utvekslingsstudenter som skal være ved universitetet i ett eller to semestre
  • 118 helgradsstudenter på bachelor- og masternivå
  • 30 studenter fra Ukraina

UiA tilbyr studieplasser på engelskspråklige studier til kvalifiserte søkere med flyktningestatus.

Internasjonale studenter på Campus Grimstad

Internasjonale studenter samlet på Campus Grimstad.

Livsstil som appellerer

Seljenes legger vekt på at studentene opplever at det er trygt å komme til UiA.

– UiA har et godt omdømme både på grunn av vår faglige bredde, og for måten vi tar imot studentene. De får god oppfølging og service gjennom hele søknadsprosessen og under oppholdet her, sier hun.

Mange av studentene faller for naturen rundt campus. Seljenes sier at den skandinaviske livsstilen også appellerer til mange. Erfaringsmessig kommer flere av de internasjonale studentene tilbake til UiA senere i studiene sine, eller de forlenger oppholdet sitt her.

– Det er et stort mangfold av internasjonale studenter på UiA. Alt fra den typiske Erasmus-studenten som tok toget gjennom Europa for å komme seg hit på grønneste vis, til studentaktivister som er nektet å gjennomføre utdanningen sin i hjemlandet. Disse får mulighet til å videreføre studiene sine hos oss gjennom Students at Risk-programmet, sier Seljenes.

Utfordring med bolig

Tidligere har det vært et trekkplaster for UiA å kunne garantere bolig for internasjonale studenter. Slik er det ikke lenger, forteller Seljenes.

– I år måtte flere av studentene ut på det private markedet for å finne seg et sted å bo. Heldigvis har alle studentene lyktes med å finne bolig i år, men vi tror utfordringene knyttet til bolig vil fortsette, sier hun.

Økt satsing på internasjonalisering har ført til at UiA i 2022 tilbyr rundt 300 emner på engelsk. Flere fakulteter tilbyr også hele grader på engelsk.