Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

UiA-professor presenterer meningen med livet

– Meningen med livet er å forbedre oss, sier Einar Duenger Bøhn. Han har skrevet bok om tematikken.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Filosofiprofessor Einar Duenger Bøhn har skrevet sin første bok på norsk, Meningen med livet.
Filosofiprofessor Einar Duenger Bøhn har skrevet sin første bok på norsk, Meningen med livet.

– Det høres ut som en streng og kravstor teori at meningen med livet er at vi stadig skal forbedre oss?

– Litt streng og masete, ja, men den er sann, da, sier Duenger Bøhn, professor i filosofi ved Universitetet i Agder (UiA).

Etter flere vitenskapelige artikler og en bok på engelsk, har Duenger Bøhn for første gang skrevet en bok på norsk.

Da måtte det bli Meningen med livet, intet mindre. Boken på 172 sider begynner med morgenkaffen og slutter med transhumanismen, altså om meningen med å forbedre mennesket med morgenkaffe og transhumanisme.

– Mening finnes på mange nivåer og det er grader av den. Det er ikke viktig for verden at jeg hver morgen prøver å lage morgenkaffen litt bedre, men det gir mening for meg å forbedre den kaffen, sier Duenger Bøhn.

Med historien om kaffen prøver han å vise at meningen ikke bare er knyttet til store bedrifter som teknologi, kunst og oppfinnelser, men at det også handler om det mer hverdagslige, og at meningen er for alle.

Oppfatninger av livet

Professoren går likevel ikke med på at det alle og enhver kaller mening er meningsfullt, i filosofisk forstand. I boken er han nøye med å skille mellom subjektive og objektive oppfatninger, og han snakker ikke om subjektive oppfatninger av livets mening.

– Jeg snakker om den objektive meningen med livet, den er den samme for alle, og det er at det gjelder å forbedre det vi holder på med, sier han.

Det høres strikt og strengt ut, men Duenger Bøhn forsikrer oss om at det ikke dreier seg om å realisere seg selv og dyrke egen fremgang, men om å forbedre verden for oss selv og andre.

Hvorfor stå opp?

– Meningen med livet er det som får deg til å stå opp om hver morgen. Meningen er det som driver deg videre. Man kan nok oppleve et lykkelig og godt liv uten å jage mening, men det gode liv er noe annet enn det jeg har prøvd å forstå, sier Duenger Bøhn.

Han går med på at det gode liv består også består av noen deler lykke og god moral, men understreker at det ultimate gode liv må ha mening.

Mening uten gud

– De to viktigste poengene i min bok og med min teori om mening er at det kan være mening med livet uten en gud, og at det er mening overalt, sier Duenger Bøhn.

Albert Camus og hans Myten om Sisyfos, han som dytter steinen opp den lange bakken bare for å se den trille ned igjen når han nesten er på toppen, er et av de hyppigst brukte eksemplene i Duenger Bøhns bok.

Her skal det ikke røpes noe om professoren finner mening i livet til Sisyfos, men det kan i hvert fall slås fast at han ikke deler livssyn med Camus og den absurde tradisjonen i vestlig kunst og tenkning.

– Jeg tror ikke verden er uten mening og verdier. Livet er ikke absurd og nihilistisk, sier han.

Tror på verdier

En verdifull verden er det grunnleggende premisset som får Duenger Bøhn til å skrive og snakke om en meningsfull verden.

En verdiløs verden er meningsløs. Det må være verdier for at det skal være mening. Det finnes mange ting av verdi. Verdiløshet medfører meningsløshet. Å tro at ingenting er bedre enn noe annet, er umulig, og derfor har vi ikke noe annet valg enn å tro at noe er bedre enn noe annet, sier han. 

Det medfører at professoren avviser at det finnes bare én type verdi. Han går inn for at det finnes mange, og at det særlig er egenskaper innenfor det skjønne (estetikk), gode (moral) og sanne (metafysikk og epistemologi) mennesket bør gå inn for å forbedre og gjøre meningsfulle.

– Muligheten til forbedring gir en mening med livet, og forsøket på forbedring gjør livet meningsfullt. Jeg tror og hevder at meningen med livet er å forbedre ting. Det handler ikke bare om å forbedre oss selv, men også alt rundt oss. Å forbedre verden innebærer å skape verdier som faller inn under det sanne, skjønne og gode, sier Duenger Bøhn.

Begynner med meningen

Han planlegger å arbeide videre med temaet fra den populærvitenskapelige boken og innarbeide teorien i en vitenskapelig artikkel.

– Men hva skal den neste boken din handle om når den første dreier som om selve meningen med livet?

– Haha, nei, si det. Jeg har jobbet med dette temaet i forelesninger og ulike artikler i godt og vel ti år, så jeg synes det var på tide å skrive noe samlet om temaet, sier han.