Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

UiA-kurs i bærekraft løfter norske bedrifter

Kurset om bærekraft og lønnsomhet har bidratt til å skape positive resultater for bedriften Agdir. Gründeren mener at bærekraft er avgjørende om man ønsker å lykkes i fremtiden.

To menn i en skog
Svein Arild Frøshaug og André Skoog Bondevik er grunnleggerne av Agdir. Etter at de tok UiA-kurset bærekraft og lønnsomhet kan de smile over gode resultater. Foto: Tonje Jakobsen

– Nå er bærekraft selve kjernen i driften vår. Det hjelper både naturen og kundene våre. Når plantene har det bra, trenger de mindre gjødsel. Det er positivt for både miljøet og lommeboken. 

Det sier André Skoog Bondevik, daglig leder og gründer i Agdir. Bedriften hjelper over 200 norske bønder med effektive og tidsbesparende løsninger. 

Slik vil de lykkes i fremtiden

Etter et arrangement hos Næringsforeningen med deltakere fra bondelaget, fikk Bondevik ideen om å skape noe som gir bøndene en enklere hverdag. 

– En bonde fortalte meg hvor slitsomt det var sjekke potetene hver tredje time. Jeg tenkte det må være en smartere måte å gjøre dette på. Og siden ingen andre hadde løst dette problemet, startet jeg Agdir, sier gründeren. 

André Skoog Bondevik sier at kurset gir ham verktøy som gir positive effekter for bedriften, og at kurset motiverer deltakerne med kreative oppgaver. Foto: Tonje Jakobsen

André Skoog Bondevik sier at kurset gir ham verktøy som gir positive effekter for bedriften, og at kurset motiverer deltakerne med kreative oppgaver. Foto: Tonje Jakobsen

For Agdir har miljøvinnende løsninger vært sentralt for bedriften siden Bondevik startet opp sammen med Svein Arild Frøshaug i 2017.

– Ifølge en FN-rapport har vi nødt til å produsere 70 prosent mer mat innen 2050. Det må vi gjøre på en måte som ikke ødelegger miljøet. Det krever at vi tenker nytt om måten vi driver landbruk på, sier Bondevik. 

For å møte disse utfordringene meldte han på seg selv og sine seks ansatte på kurset i bærekraft og lønnsomhet ved UiA.

– Det å være bevisste på bærekraft i alt vi gjør er kritisk for at vi skal lykkes, sier Bondevik.

Et kurs som gir det lille ekstra

Kurset har søknadsfrist 15. august og er bygget på forretningsutviklingsprogrammet Green Planet Strategy (GPS). Det er designet for å ruste bedrifter til konkurranse, og utvikle gode strategier for bærekraftig drift. 

Bondevik er glad for at kurset byr på flere praktiske oppgaver og gruppesamlinger.

– Det er et praktisk oppsett med hjemmelekser, øvelser og gruppesamlinger. Du får en rekke verktøy for å utvikle bedriften din og tenke strategisk. Kurset lærer deg hvordan du kan bruke bærekraft som et konkurransefortrinn, sier Bondevik fornøyd. 

Vil gjøre en forskjell i Agder

Trond Backer er administrerende direktør i Næringsforeningen i Kristiansand. Han mener flere bedrifter trenger mer kunnskap om bærekraft, og håper samarbeidet med UiA vil gjøre bærekraft mer attraktivt i regionen. 

– Begrepet bærekraft er kanskje ullent for mange. Men alle ledere forstår hva lønnsomhet betyr. Derfor vil vi gjøre bærekraft mer tiltrekkende for regionens næringsliv, sier Backer. 

– Grønn omstilling er en del av vår strategi. Derfor er det viktig for oss å samarbeide med UiA, sier Trond Backer, administrerende direktør i Næringsforeningen i Kristiansand. Foto: Liv-Unni Tveitane

– Grønn omstilling er en del av vår strategi. Derfor er det viktig for oss å samarbeide med UiA, sier Trond Backer, administrerende direktør i Næringsforeningen i Kristiansand. Foto: Liv-Unni Tveitane 

En undersøkelse gjort av Næringsforeningen i fjor avslørte at over halvparten av bedriftene føler de mangler kapasitet, ressurser og kompetanse innen bærekraft. Mange mener også fortsatt at bærekraftige investeringer ikke er lønnsomme.

– Derfor er dette kurset så viktig. Vi kan inspirere bedrifter til å spisse virksomheten sin og samtidig bli mer miljøvennlige. Tidligere kurs vi har holdt sammen med UiA har vært vellykkede, og vi skal fortsette å levere god kompetanse til den grønne omstillingen, sier Backer.