Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

UiA i alle kanaler

Uavhengighetsvalget i Skottland sendte UiA ut i så å si alle nyhetskanalene i Norge.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Intervjuet av TV2-Nyhetskanalen: Kjetil Iden og fotograf Lars Kristian Økland.

Intervjuet av TV2-Nyhetskanalen: Kjetil Iden og fotograf Lars Kristian Økland.

Intervjuet av VGs Atle Jørstad.

Intervjuet av VGs Atle Jørstad.

- Påtrykket er enormt. Jeg har brukt flere timer på å svare på henvendelser. For meg som storbritanniaforsker er dette bare moro. Jeg synes jo det er fint at også andre er interesserte i det samme som meg, og at jeg kan formidle fra mitt kompetanseområde – britisk kulturkunnskap – på denne måten. 

Det sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Fakultet for humaniora og pedagogikk, i Edinburgh for å følge det historiske valget der skottene bestemmer om de ville fortsette å være i union med England, slik de har vært siden 1707.

Se oppslaget i VG her

Åtte medier før klokken ti

Da valglokalene åpnet gikk meningsmålingene ut på at det ville bli en knepen nei-seier, altså at Skottland ville forbli en del av Storbritannia.

Hvorfor vil mange norske medier vite. Skottland er et av Norges nærmeste naboland, rett over Nordsjøen. Og dekningen av valget er godt i Norge. Før klokken 10 på formiddagen valgdagen hadde Jan Erik Mustad snakket med journalister i åtte medier: NRK, TV 2, VG, Radio Norge, TV 2 Nyhetskanalen, P4, Nettavisen og Norgesnyhetene. Alle ville ha en kommentar til og en forklaring på valget i Skottland.

- En av fordelene med å snakke med Mustad er at han er talefør og godt orientert. Det er lett å forstå analysene han legger fram. Han kjenner også det norske perspektivet, og gjør det enklere å finne en god vinkling på det jeg leverer hjem til min hovedredaksjon, sier VG-reporter Atle Jørstad.

Også TV 2 Nyhetskanalens utenrikskorrespondent Kjetil Iden henvendte seg til Mustad.

- Han kan mye om det som skjer. Og er flink til å formidle det, sier han.

Trives med å bli spurt

Førstelektoren for sin del tar henvendelsene med ro.

- Jeg er jo i Skottland for å samle data til mitt forskningsarbeid. Men jeg synes jo som sagt at det er verdifullt å formidle fra mitt felt. Derfor stiller jeg som regel alltid opp når jeg blir spurt, så snart jeg har anledning. Forhåpentligvis bidrar det til at flere både seere og lyttere får litt mer kunnskap om, i dette tilfellet, Skottland. I så fall er det bryet verdt, helt klart, sier Jan Erik Mustad.

 

 

Se også:

Spent og avventende i Edinburgh
På farten til Skottland

Tekst og foto: Jan Arve Olsen