0
Hopp til hovedinnhold

UiA-forbud mot all bruk av elektroniske sigaretter

Forbudet gjelder for elektroniske sigaretter både med og uten nikotin, og er innført av Arbeidsmiljøutvalget ved UiA.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

e-sigarett (Illustrasjonsfoto)

Vedtaket i Arbeidsmiljøutvalget er i tråd med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO). I en fersk rapport tilråder organisasjonen at det blir innført et forbud mot å røyke e-sigaretter i offentlige bygninger.

I følge WHO bidrar e-sigaretter til passiv røyking ved at personer i nærheten av røykeren får i seg nikotin og andre giftstoffer.

Bruk av e-sigaretter er ikke omfattet av «røykeloven» fordi de ikke defineres som en tobakksvare. Derfor er det opp til eier eller driver av lokalene å nekte bruk av e-sigaretter i sine lokaler. Det er altså opp til UiA selv å bestemme om det skal være tillat å benytte e-sigaretter innendørs på campusene.

En elektronisk sigarett ser ut som en vanlig sigarett og er laget av aluminium eller plast. Den er batteridrevet og har et lys i enden som etterligner en glo og lyser når man trekker inn.

Elektroniske sigaretter er et relativt nytt produkt og at det er uvisst hvilken skade dampen fra e-sigaretter har. Det er få vitenskapelige studier av helsekonsekvenser ved bruk av dem. I noen e-sigaretter har man funnet metaller og ulike stoffer som kan være kreftfremkallende. Damping av e-sigaretter innebærer utslipp av ulike stoffer, blant annet nikotin og andre kreftfremkallende stoffer.

Det hører med til historien at e-sigaretter med nikotin er forbudt å produsere, innføre og omsette i Norge.​