UiA fikk skryt i Houston

Universitetet i Agder fikk skryt under et energiseminar i Houston, Texas fredag.

Bjørn-Tore Flåten, Anne-Grete Ellingsen, Trond Ellefsen og Tom Fidjeland, foto
Norway House i Houston var arena for et energiseminar som også tok for seg den digitale transformasjonen. Blant deltakerne var (fra venstre) Bjørn-Tore Flåten (Handelshøyskolen ved UiA), Anne-Grete Ellingsen (administrerende direktør i GCE NODE), Trond Ellefsen (administrerende direktør i Invatare og mangeårig leder i Statoil) og Tom Fidjeland (Vice President Rig Equipment i Cameron, et selskap i Schlumberger). Foto: Arne Roger Janse

Tekst og foto: Arne Roger Janse

Blant dem som gav ros til universitetet var Tom Fidjeland, toppsjef i Kristiansand-baserte Cameron, som er del av Schlumberger, verdens største oljeserviceselskap. I fjor ansatte Cameron en rekke dataingeniører for å styrke den digitale transformasjonen som selskapet og bransjen gjennomgår.

– Vi fant mange høyt kvalifiserte personer, de fleste av dem utdannet ved UiA. Vi har faktisk hatt lettere for å finne riktig kompetanse på Sørlandet enn noe annet sted vi opererer i hele verden, sier Fidjeland.

Han skryter av økosystemet for innovasjon og forretningsutvikling på Agder, som han mener understøtter den regionale industrien.

– Jeg blir entusiastisk når jeg ser hvordan Universitet i Agder bygger ekspertise innen kunstig intelligens og maskinlæring. Universitetets fokus er sammenfallende med industriens fokus, sier Fidjeland, som også sitter i UiA sitt styre.

Lytter til industrien

Anne-Grete Ellingsen, administrerende direktør i teknologiklyngen GCE NODE, som samler leverandørindustrien på Sørlandet, gir også lovord til UiA.

– Vi har heldigvis et universitet som lytter til industriens behov, og som lager studier og utdanner mennesker som næringslivet i landsdelen har behov for. Det tette samarbeidet mellom UiA og næringslivet er med på å bygge en sterkere landsdel, sier Ellingsen.

Verdens største oljemesse

Energiseminaret Harnessing Energy samlet 43 personer på Norway House i Houston fredag. Blant deltakerne var varaordfører Jørgen Kristiansen i Kristiansand og varaordfører Jon-Olav Strand i Aust-Agder, samt en rekke sørlandske næringslivsledere. Disse er del av den sørlandske delegasjonen til årets utgave av verdens største offshore oljemesse, OTC, som arrangeres i Houston denne uken.

Også UiA er med, representert ved Bjørn-Tore Flåten, instituttleder ved Institutt for strategi og ledelse på Handelshøyskolen ved UiA, og leder for Senter for entreprenørskap og sosial innovasjon. Flåten er del av den rekordstore delegasjonen – som teller mer enn 100 personer.

– Samarbeidet med industrien på Sørlandet er godt. Vi får innspill på relevante utdanninger fra GCE NODE og andre aktører. Det har blant annet resultert i en ledende utdanning innen mekatronikk, og etableringen av forskningssatsinger som for eksempel SFI Offshore Mechatronics og Mechatronics Innovation Lab. Satsingen på forskning innen kunstig intelligens (CAIR) er et annet eksempel på det samme, sier Flåten.

Effekten av digitalisering

Han ser industrier på Sørlandet som for fullt tar innover seg konsekvensene av digitalisering.

– For UiA er det viktig også å gi studentene muligheten til å forstå konsekvensene av digitalisering, ikke bare i teknologirettede fag, men i alle typer fag og utdanninger. Innen kunstfag er musikkbransjen allerede sterkt endret som følge av digitalisering, og innen samfunnsvitenskap er mange offentlige tjenester i stor grad digitalisert. Vi ser at digitalisering berører alle bransjer og alle fag, og det må vi ta inn over oss, sier Flåten.

For UiA er oppholdet i Houston ikke bare fokusert på industrien på Sørlandet, men også på akademiske miljøer i og rundt den amerikanske storbyen. UiA har i flere år hatt relasjoner til de sterke universitetene i Houston og Austin. På seminaret fredag deltok Rice University med flere foredrag, blant annet om fornybare muligheter og om etableringen av et eget innovasjonsdistrikt i Houston, som skal bidra til å løfte nyskapingen i regionen.