UiA feiret nye doktorer

Mandag 5. september markerte Universitetet i Agder de 34 personene som har fullført doktorgraden sin det siste året.

Foto av de nye doktorene
I starten av september feiret UiA de som har fullført doktorgraden sin de siste tolv månedene. (Foto: Maria van Schoor)

– Det er en glede for meg å snakke til dere på denne seremonien som markerer kulminasjonen av et langt utdanningsløp. Avhengig av hvilket land dere vokste opp i, startet dere som tre-, fire-, fem- eller seksåringer.

Slik startet rektor Sunniva Whittakers tale til de nye doktorene, under seremonien som ble holdt på Campus Kristiansand mandag 5. september. 16 nye doktorer deltok på den tradisjonelle markeringen som feirer den høyeste formen for utdanning man kan ta.

Whittaker pekte på at flere av de nye doktorene ble ferdig med graden sin mens koronaviruset fortsatt herjet, og at mange av dem måtte delta i sin egen disputas over videokonferanse.

– Dette har gitt dere uventede utfordringer under ph.d.-studiene, men forhåpentlig vil dere også ha fått erfaring som vil bli nyttig for dere i fremtiden, sa rektor.

Hun talte til de nye doktorene digitalt.

34 doktorgrader

Den årlige doktorpromosjonen finner sted på Universitetet i Agder i starten av høstsemesteret. Fra 1. september 2021 til 31. august 2022 ble det avlagt 34 doktorgrader på universitetet. Av disse var 20 menn og 14 kvinner.

Foto av Darshana Abeyrathna Kuruge

Darshana Abeyrathna Kuruge holdt tale på vegne av de nye doktorene (Foto: Maria van Schoor)

Alle seks fakulteter ved UiA tilbyr forskerutdanning i form av ph.d.-programmer. De siste tolv månedene har doktorgradene fordelt seg slik på fakultetene:

• Fakultet for helse- og idrettsfag: 4
  • Fakultet for humaniora og pedagogikk: 4
  • Fakultet for kunstfag: 4
  • Fakultet for samfunnsvitenskap: 6
  • Fakultet for teknologi og realfag: 11
  • Handelshøyskolen ved UiA: 5

Her kan du se en oversikt over de siste disputasene ved UiA.

– Har nådd stjernene

– Da jeg var liten, bodde jeg i et lite trehus sammen med foreldrene mine og søsteren min. Huset var rundt 20 kvadratmeter stort, og bøkene ble tatt av regnet hvert år. Jeg føler jeg har nådd stjernene nå som jeg har fått ph.d.-graden. Og jeg er evig takknemlig til UiA som hjalp meg å nå drømmen.

Det sa Darshana Abeyrathna Kuruge, som holdt tale på vegne av de nye doktorene. I doktorgradsarbeidet sitt skrev han om maskinlæring, og han fulgte ph.d.-programmet på Fakultet for teknologi og realfag.

– En doktorgrad forplikter

Forskningssjef ved Sørlandet sykehus, Frode Gallefoss, ga også en hilsen til de nye doktorene fra scenen. Han oppfordret de nye doktorene til å kjenne på samfunnsoppdraget.

– Fremover vil du få helt andre muligheter. Det er fint hvis du føler at det forplikter. At du med din ph.d. kjenner det som en samfunnsplikt å spre kunnskaps- og forskningskompetansen din videre for å bidra i et samfunn basert på fakta, forskning og fri og uavhengig vitenskap.

Han oppfordret dem også til å ikke glemme praksisfeltet i sitt videre forskningsarbeid, for å sikre at forskningen forblir nyttig.

Sørlandet Sykehus er en viktig samarbeidspartner for UiA både innen utdanning, innovasjon og forskning.

Et lykkeønske på veien

Rektor Whittaker hadde syv oppfordringer til de nye doktorene: Forbli ydmyk; ikke vær redd for å be om råd; vær nysgjerrig; samarbeid med de beste; delta i det vitenskapelige samfunnet; ikke glem hvordan det var å være ph.d.-student; og fortsett å hold kontakt med UiA.

– Noen av dere har allerede funnet jobber i og utenfor akademia, i Norge eller i utlandet. Noen av dere vet ikke hva som vil bli neste skritt. Dette er uansett spennende tider for dere alle, og jeg ønsker hver og en av dere det aller beste, sa hun.