Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

UiA ble Årets nykommer i Formula Student-konkurransen

Til tross for dramatikk da fjæringen røk, gikk studentene ved UiA til topps blant nykommerne i verdens største internasjonale racerbilkonkurranse for studenter på Silverstone-banen i England denne uka.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ALIGN RACING: UiA-studentene gikk til topps på første forsøk og vant prisen som Årets nykommer på verdens største ingeniørkonkurranse for studenter innen motorsport, på Silverstone-banen i England. (Foto: Align Racing)

ALIGN RACING: UiA-studentene gikk til topps på første forsøk og vant prisen som Årets nykommer på verdens største ingeniørkonkurranse for studenter innen motorsport, på Silverstone-banen i England. (Foto: Align Racing)

Kåringen kom etter at formelbilen til UiA-studentene danket ut den ene etter den andre av rundt 20 nykommere til konkurransen, etter en rekke statiske og dynamiske øvelser som inkluderte både kjøring, sjekk av bilen og gjennomgang av organisasjonen som studentene har bygget opp i løpet av det siste året.

Markeds- og IT-sjef Andreas K. Fjetland i studentorganisasjonen Align Racing.

Markeds- og IT-sjef Andreas K. Fjetland i studentorganisasjonen Align Racing.  

- Helt utrolig! Å bli årets nykommer var riktignok målet vårt. Et skikkelig hårete sådan. Men at vi faktisk skulle greie det i virkeligheten, torde jeg nesten ikke håpe på engang. Men vi klarte det! Så dette er bare helt fantastisk, sier student og markeds- og IT-sjef Andreas K. Fjetland (bildet) i studentorganisasjonen Align Racing. 

VIPPETEST: Fra vippetesten av bilen. Den besto med glans. (Foto: Align Racing)

VIPPETEST: Fra vippetesten av bilen. Den besto med glans. (Foto: Align Racing)

- Et fantastisk team

Markedssjefen skryter av samtlige studenter som har vært med på å utvikle og bygge bilen, en 2/3-del stor formel-1-racerbil, samt stått på og driftet Align Racing på UiA, en studentorganisasjon som har hatt over 60 medlemmer fra campusene i Grimstad og i Kristiansand. Siden høsten i fjor har de jobbet med organisasjonen og skrudd på bilen før de sist uke dro til Silverstone for å delta på Formula Student-konkurransen for første gang.

- Uten en fantastisk innsats fra hver enkelt i hele teamet hadde dette ikke gått.  At vi klarte målet første gang vi forsøkte, sier ikke så rent lite om kvaliteten på folkene som har stått på gjennom hele det siste studieåret, sier han.

Se også:

ÅRETS NYKOMMER: Studentene henter med seg hjem et flott trofé og minne fra konkurransen – Årets nykommer! Ludvig er også med… (Foto: Align Racing)

ÅRETS NYKOMMER: Studentene henter med seg hjem et flott trofé og minne fra konkurransen – Årets nykommer!  Ludvig er også med… (Foto: Align Racing)

Dramatisk da fjæringen røk

Kåringen kom imidlertid ikke uten dramatikk. På konkurransens siste dag, under en av kjøreøvelsene, gikk fjæringen på bilen i stykker.

- Vi kom oss nesten i mål, på den siste og vanskeligste øvelsen, utholdenhet, som består av å kjøre 22 kilometer på en bane som utfordrer bil og fører på alle punkter ble det for mye for Ludvig, altså bilen, forteller Andreas K. Fjetland.

- På siste runden knakk en av demperne våre. Det gjorde at vi ikke fikk fullført alle dynamiske testene. Men samtidig er det sånn at mange lag bruker både 5 og 10 år på å komme så langt i konkurransen som vi gjorde - så vi er stolte av resultatet! Vi gjorde det godt på de andre øvelsene, og alt i alt var det den gjennomgående soliditeten vår som ga oss en solig 59. plass i  konkurranse med 118 påmeldte deltagere. Ikke dårlig ved første forsøk, sier Andreas K. Fjetland.

TEKNISK INSPEKSJON: Alt må være helt riktig. Her fra en av de mange inspeksjonene. (Foto: Align Racing)

TEKNISK INSPEKSJON: Alt må være helt riktig. Her fra en av de mange inspeksjonene. (Foto: Align Racing)

Test-kategoriene

Her er øvelsene racerbilen til UiA-studentene måtte gjennom:

Statiske øvelser:

 • Design
 • Produksjonskostnad
 • Bedriftspresentasjon
 • Teknisk inspeksjon og driftssikkerhet
 • Vippetest

Dynamiske øvelser:

 • 75 m akselerasjonstest
 • Åttetallskjøring
 • 22 km utholdenhetsløp
 • Drivstofforbruk/CO2-utslipp
 • Autocross

Stilles ut på Campus Grimstad

Med seg hjem fra Silverstone får studentene en flott statuett. Og bilen, selvsagt. Det er noe usikkert hva som skjer med den, men tanken er at den i alle fall foreløpig og ved studiestart skal stilles ut ved hovedinngangen på Campus Grimstad.

- Jeg håper det. Det er fint for de nye studentene å se hva man kan få til her på UiA. I alle fall hvis man jobber og står på og har det moro samtidig, sier Andreas K. Fjetland.

FLERE BILDER FRA SILVERSTONE:(Alle foto: Align Racing)

PÅ UTSTILLING: Interessen for bilen var upåklagelig.

PÅ UTSTILLING: Interessen for bilen var upåklagelig.

MED EGEN LASTEBIL: Racerbilen til UiA-studenten ble kjørt til England i egen lastebil fra en av sponsorene. Her ved ankomst på Silverstone.

MED EGEN LASTEBIL: Racerbilen til UiA-studenten ble kjørt til England i egen lastebil fra en av sponsorene. Her ved ankomst på Silverstone.

BODDE I TELT: Drøyt 30 UiA-studenter i Align Racing tok turen til England for å være med på konkurransen. Her fra teltområdet inne på området.

BODDE I TELT: Drøyt 30 UiA-studenter i Align Racing tok turen til England for å være med på konkurransen. Her fra teltområdet inne på området.

DOMMERNE: - Alt i orden!

DOMMERNE: - Alt i orden!