Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Treningsgründer fikk suksess etter UiA-studier

Magnus Frantzen var lei av skole og studier etter videregående. Det var helt til han kom inn på PT-studiet som inspirerte ham til å etablere Crossfit Kvadraturen i Kristiansand. 

Her står personlig trener Magnus Frantzen sammen med en kettlebell i sine nye treningslokaler i Kristiansand
Personlig trener Magnus Frantzen ville ta et studium som kunne gi ham en gøyal og fysisk jobb. Derfor ville han studere ved UiA. – Det gir meg selvtillit og tiltro når jeg underviser andre, sier han. Foto: Damares Stenbakk, UiA

– Da jeg startet på UiA, var det endelig gøy å studere igjen. Jeg lærte mye. Lærerne var kunnskapsrike, og de inspirerte meg. De bidro til den karrieren jeg har i dag, sier personlig trener og gründer Magnus Frantzen. 

Etter å ha spilt fotball halve livet og blitt bitt av crossfit-basillen, var det naturlig for Frantzen å ta en utdanning der han fikk bruke både hode og kropp.  

Personlig trenerutdanning ved Universitetet i Agder (UiA) er en bred sammensatt utdannelse. Du lærer blant annet om effektive treningsmetoder. Du lærer også å spise riktig når du trener. Og du lærer hvordan du kan motivere andre til å trene. 

– Noe av det gøye med fagene var å lære hvordan kroppen fungerer. Vi lærte alt mulig, fra hvordan vi jobber med muskler i ulike ledd til hvordan kroppen påvirkes av aktiviteter vi gjør. Mye av det jeg har lært, bruker jeg aktivt når jeg selv underviser andre. Utdannelsen preger min treningsfilosofi, sier han. 

Kreative jobbmuligheter 

Studiet har ikke bare lært ham om trening, men har også lært ham om å drive forretning.  

Magnus Frantzen trener i sine nye lokaler i Kristiansand

Frantzen har flere topplasseringer i norgesmesterskap innen functional fitness og i CrossFit Open. Han holder også kurs og treningsreiser rundt om i verden. Foto: Damares Stenbakk, UiA

En PT-utdanning ved UiA  gir deg også muligheten til å ta entreprenørskap som valgfag, slik at du lærer hvordan du som personlig trener kan starte din egen bedrift. 

– Jobbmulighetene er mange som personlig trener. Enten du blir gymlærer, gruppetrener eller selvstendig næringsdrivende. Selv har jeg aldri sett for meg å ha en kjedelig jobb. Derfor ville jeg bli min egen sjef og gjøre en forskjell for andre, sier Magnus Frantzen. 

Han mimrer tilbake hvor sulten han var på å skape sin egen arbeidsplass. 

– Jeg fikk tak i en varebil, kjøpte treningsutstyr og dro til bedrifter for å tilby dem trening i arbeidstiden. Sammen med en liste over alle fordelene ved å ha fysisk aktivt ansatte, sier Frantzen. 

Han kapret faste kunder som BliVakker og Netthandelen. Samtidig vekslet han mellom studier, deltidsjobb på et treningssenter, og trene egne kunder i en liten garasje.  

I 2015 startet han opp Crossfit Kvadraturen i Kristiansand. I dag er han medeier av to crossfit-sentre i Kristiansand, og har en eierandel i den nasjonale treningskjeden Functional Fitness Group. Han har også skrevet treningsboken «kroppsvekttrening». 

Vil du bli PT? Her er Magnus sine beste karrieretips

  • Jeg anbefaler å trene mye på egenhånd. Du lærer en del av å være fysisk aktiv og kjenne på hvordan kroppen fungerer.
  • Det er også viktig med gode rutiner til lesing, forelesninger og trening. Hardt arbeid gir gode resultater. Det gjelder også i arbeidslivet.
  • Mitt beste karrieretips er å alltid være en imøtekommende person og jobbe hardt.
  • Det er umulig å planlegge alt, så bare hopp i det. Selv om det er en klisjé, er det sannhet i at du feiler og lærer av det.

 God periode for bransjen 

Ifølge tall fra Forvalt og Virke opprettes det årlig mellom 50 og 70 nye selskaper innenfor treningsbransjen. Mellom 5 og 10 av disse er enkeltmannsforetak.  

Runar Wiksnes i Virke

Rune Wiksnes, sjefanalytiker i Virke. Foto: Virke

– Det å skape sin egen arbeidsplass utvikler deg som person. Det gir veldig mange anledning til læring og mestring, sier Runar Wiksnes. Han er sjefanalytiker i Virke, organisasjonen for handels- og tjenestenæringer. 

Selv om treningsbransjen kan være tøff, opplyser Wiksnes at den er inne i en periode med økonomisk vekst. Som sjefanalytiker ser han at selvstendig næringsdrivende er en stor gevinst for samfunnet. Spesielt i en bransje som bidrar positivt til helsa vår. 

– Konseptet ditt kan skape inntekter både til deg selv og til samfunnet rundt deg gjennom avgifter og overskuddsbeskatning. Hvis det samtidig får flere mennesker til å være aktive, bidrar du positivt til folks helse og arbeidsevne, sier han. 

Vil ha studenter fra UiA 

Med en universitetsutdannelse fra UiA får man 60 studiepoeng. Koordinator for PT-studiet André Bjerke sier det er en fordel når studenter søker jobb. 

– Jeg har allerede blitt kontaktet av tre ulike sentre som ønsker å rekruttere studentene våre. Vi ser at flere arbeidsgivere stiller krav til formell utdanning og minimum 60 studiepoeng for å få jobb, sier han. 

En ny undersøkelse fra UiA viser at: 

  • Tidligere studenter er tilfreds med UiA 
  • Halvparten fikk jobb før de var ferdig med studiene 
  • 9 av 10 fikk jobb etter 12 måneder 
  • Flere har kontakt og samarbeid med arbeidslivet 

– Hva lærer man hos UiA som man ikke får andre steder? 

– Du lærer god basiskunnskap, noe som er veldig etterspurt. All undervisning er basert på forskning. Vi har også veldig mye praktisk undervisning, som vil si at studentene må trene andre under studiet, sier Bjerke. 

Kunne du tenkt deg å bli personlig trener? Dette studiet har løpende opptak ved Universitetet i Agder i Kristiansand. Studiet har et “først til mølla”-prinsipp. Det stenges for søking når kurset er fullt, så det anbefales å søke allerede nå!