UiA Shift – masterprogram i entreprenørskap - har etablering av egen bedrift som en del av undervisningen. Nå har tre av studentenes bedrifter fått 100.000 kroner hver i støtte fra Innovasjon Norge.
– Det er veldig gøy å få et så konkret bevis på at det er flere enn oss som tror på våre ideer, sier Kennet Karlsen.
Han er Shift-student og medgrunnlegger av bedriften Norsjór. I likhet med bedriftene Robotic Partners og Pleco Marine har de nylig fått innvilget sin søknad om tilskudd til markedsavklaring fra Innovasjon Norge.
Les mer om masterprogrammet her.
Dette er en type støtte som gis til nye ideer i markedet, for å undersøke betalingsviljen for den nye løsningen.
UiA Shift-bedriftene og ideene som har fått innvilget støtte:
– Det vanlige i dag er at rester fra denne prosessen havner på havbunnen der begroingen fjernes. Det har gitt utfordringer med invaderende arter, som fester seg på skrog i én del av verden og blir skrapet av i en annen. Norsjór vil gjøre denne jobben på en ny måte som ikke legger igjen noen rester, sier Amalie Eilertsen.
– Mange som golfer bommer og treffer gresset i stedet. Så golfbanene blir fulle av hull som må tettes. I dag gjøres dette av mennesker, men vi ønsker å benytte roboter til å gjøre denne jobben. Planen er at robotene skal kunne finne og tette hull av seg selv. Etter hvert vil vi se på muligheter for samme teknologi på fotballbaner og andre steder, sier Jørgen Vigdal.
– Vi ser på ulike algetyper som vi vil dyrke. Disse skal vi hente ut forskjellige næringsstoffer fra, for å tilsette i foret til oppdrettslaks. Mikroalger er det første og naturlige leddet i næringskjeden til omega-3, men likevel tilsettes dette oppdrettslaksen gjennom villfisk. Det finnes i dag ingen aktører av mikroalger i storskala. Første steg for vår del er å sette opp en fotobioreaktor for å teste ut forskjellig dyrking av spesifikke mikroalger på større skala, sier Tobias Øverli.
Bedriftene er et resultat av idéutvikling på masterstudiet. Studentene er del av det første kullet, og er inne i sitt andre semester.
– Å få støtte fra Innovasjon Norge er en milepæl. Bedriftene som våre studenter starter skal startes på ekte, og vi er stolte over at studentene er fremoverlente og sikrer finansiering på denne måten, sier studierådgiver Christina Nodeland Larsen.
Innovasjon Norge Agder liker også initiativet til Shift-studentene.
– Det er ikke hvem som helst som får slike tilskudd. Ideene skal være innovative, og man må ha undersøkt markedet i forkant. Vi synes det ferske masterprogrammet er spennende, og håper det kan danne grobunn for bedrifter i regionen, sier Hugo Loftesnes Pettersen.
Han er finansieringsrådgiver for Innovasjon Norge Agder, og med i deres gründerteam.
Årsaken til at Innovasjon Norge tildeler denne typen støtte, er for å spare gründere betydelige utgifter, både på kort og lang sikt. Det gir gode ideer et mer solid grunnlag.
– De kostbare prosessene er å utvikle nye fysiske produkter. Derfor har vi snudd på det, slik at en finner ut om ideen er levedyktig før man investerer mye penger. Da unngår man å utvikle noe som markedet ikke ønsker. Når vi tildeler denne type støtte er det spesielt muligheten for vekst vi ser på, sier Loftesnes Pettersen.