0
Hopp til hovedinnhold

Test-køer ga resultater

Oppdatert 29. august med ett nytt tilfelle søndag: En student ved Avdeling for lærerutdanning fikk bekreftet koronavirus-smitte søndag, og er satt i isolasjon av smittesporerne i Kristiansand. Dermed er ti studenter ved Campus Kristiansand og en student ved Campus Grimstad i isolasjon i løpet av uke 34.

Korona-viruset-2871--cdc-alissa-eckert-ms_modifisert

Oppdatert 29. august:

En student ved Avdeling for lærerutdanning har fått påvist korona-smitte, og er satt i isolasjon av smittesporerne i kommunehelsetjenesten i Kristiansand fra søndag 29. august. Vedkommende var på forelesning og gruppearbeid på campus torsdag. Samtlige medstudenter har fått sms med beskjed om  at alle som er fullvaksinert blir anbefalt å teste seg så snart som mulig selv om de ikke har symptomer. De som er vaksinert med 1 dose er unntatt karantene dersom de tester seg mellom 3 og 7 døgn etter eksponering, som var 26. august. Smittesporerne anbefaler at de tar en test så raskt som mulig i tillegg. Alle disse studentene har beskyttelse, men de som har bare første dose er i karantene til de har tatt en test som viser at de ikke er smittet. Siden de eventuelt ble smittet 26. august, kan de teste seg ut av karantenen på mandag, som er 4 dager etter 26. august.

- Her hadde alle studentene som var til stede registrert seg med QR-kode. Det letter arbeidet, så både de kommunale smittesporerne og beredskapsgruppen ved UiA er svært fornøyd med dette eksempelet til etterfølgelse, sier beredskapsleder Jan Egil Heinecke.

Oppdatert 27. august:

Studenten ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap testet positivt allerede onsdag, og gikk frivillig i isolasjon uten å ha hørt fra smittesporerne. Det viser seg at det har vært en svikt i systemet, som viste seg da studenten selv ga beskjed til UiA. 

- Vi er imponert og svært fornøyde med at studenten selv har gått i isolasjon og i tillegg undersøker saken når smittesporerne ikke gir lyd fra seg, sier beredskapsleder Jan Egil Heinecke.

Studenten var på to forelesninger tirsdag 24. august. Medstudentene - i alt 95 - har fått sms fra de kommunale smittesporerne via UiA-CIM, der de blir bedt om å være ekstra oppmerksomme på smittesymptomer, særlig om de har deltatt fysisk i de oppgitte forelesningene.  De av sms-mottakerne som var fysisk til stede på forelesning på de angitte tidspunktene blir bedt om å holde seg i smittekarantene, og blir bedt om å tar en korona-test så raskt som mulig. Eventuelle beskjeder om endringer i undervisningen blir gitt i canvas.

To av studentene ved Handelshøyskolen ved UiA testet positivt fredag. Den ene var på forelesning mandag i Fønix kino. Medstudentene i emnet har fått sms med beskjed om å være ekstra oppmerksomme på symptomer, og være raske med å teste seg. Ingen av disse er satt i karantene. Det samme er tilfelle med medstudentene til den andre studenten, som var på forelesning i Aladdin blå sal fredag. Ingen i karntene, alle må være ekstra obs på symptomer.

Studenten ved Fakultet for samfunnsvitenskap var på campus mandag. Medstudentene har fått sms med beskjed om å være oppmerksomme på symptomer, men har ikke karantene.

Felles for alle er at vi blir oppfordret til å teste seg raskt om de kjenner tegn til symptomer.

Oppdatert 26. august:

Ytterligere en student ved Fakultet for samfunnsvitenskap har avlagt positiv korona-prøve. Vedkommende er trolig smittet i forelesning mandag, men har deltatt i forelesning ME-100 tirsdag. I denne forelesningen er 198 studenter registrert, og alle får samme sms-melding fra kommunen som ble sendt ut onsdag til 128 studenter i ST-100. 

Se meldingen fra smittesporerne under i grått felt, med lenker. Det er bare de som deltok i forelesningen(e) som skal gå i smittekarantene. Årsaken til at alle får sms, er at alt for få registrerer seg med QR-kode.

Påvist smitte på Campus Grimstad

 En student ved Fakultet for teknologi og realfag fikk påvist koronavirus torsdag kveld, og er satt i isolasjon av det kommunale smittevernet i Grimstad. Vedkommende var på universitetet tirsdag, men andre studenter eller anstte er ike stt i karantene. Medstudentene i emnet har fått sms sendt fra UiA-CIM på vegne av smittevernerne, der alle blir bedt om å være ekstra oppmerksomme på korona-symptomer. Se tider for teststasjonen ved Bluebox på Campus Grimstad. Se også hvordan du kan bli vaksinert i Grimstad - rull ned til første plusspunkt - vaksinasjon.

Presisering om karantene:

Studentene som har fått sms med beskjed om at de skal gå i karantene - men som ikke var til stede fysisk på forelesningen - slipper å gå i karantene. Det er logisk at det er sånn. Årsaken til at alle som er påmeldt i emnet dette gjelder, f.eks ST-100, har fått sms. Meldingen har alle fått fordi så få studenter følger pålegget om å registerere oppmøte i undervisningsrom med QR-kode. Hvis alle registrerte seg, ville bare de som var tilstede fått melding. Så enkelt - men likevel åpenbart for vanskelig.

Køen var lang til hurtigtest-teltet onsdag - faktisk strakte køen seg langs hele langsiden av Spicheren ved halv 12-tiden, bøyde rundt i yttersvingen og gikk nedioer langs kortveggen. Så er da også test-tiden utvidet med en time til klokka 14 resten av uka.

Køen var lang til hurtigtest-teltet onsdag - faktisk strakte køen seg langs hele langsiden av Spicheren ved halv 12-tiden, bøyde rundt i yttersvingen og gikk nedioer langs kortveggen. Så er da også test-tiden utvidet med en time til klokka 14 resten av uka.

I hvert fall tre av de fire fikk påvist smitten etter testing på campus. Tre er studenter ved Handelshøyskolen ved UiA, en er student ved Fakultet for samfunnsvitenskap og en er student ved Fakultet for humaniora og pedagogikk.

Et problem er at langt fra alle QR-registrerer seg i undervisningsrom. Det gjør at unødig mange blir pålagt smittekarantene. I alt er 147 studenter ilagt smittekarantene av Kristiansand kommunes smittevernteam.

En av studentene ved Fakultet for samfunnsvitenskap var på en større fysisk forelesning mandag 23. august uten å QR-registrere seg. Det gjør at smittesporerne har satt 128 studenter i smittekarantene, i stedet for en håndfull om samtlige hadde QR-registrert seg. Alle disse studentene har fått en sms fra smittesporerne, viderebrakt av UiA, med beskjed om å slå opp på denne nettsiden og lese følgende:

Melding fra smittesporerne

Viktig melding:  

Du var i nærkontakt med en person med koronasmitte mandag 23/8 kl 14.15-16 på forelesning på Universitetet i Agder Kristiansand. Vi ber om at du tar en test så raskt som mulig. Smittekarantenen for nærkontakter varer 10 døgn etter siste eksponering, eller til negativt svar på koronatest foreligger, tatt tidligst 7 døgn etter siste eksponering, dvs mandag 30/8-21.

Hvis du får nyoppståtte symptomer ta kontakt med koronatelefonen på telefon 9480 9041. Les mer om reglene for karantene her: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/avstand-karantene-og-isolering/  

Fullvaksinerte (fra en uke etter andre vaksinedose) trenger ikke gå i karantene, men du skal holde deg hjemme og ta en koronatest dersom du utvikler symptomer. Kristiansand kommune anbefaler alle fullvaksinerte å ta en test selv om du ikke har symptomer. Du trenger da ikke gå i testkarantene. 

 Dersom det har gått mellom 3 og 15 uker etter at du fikk første vaksinedose, er du fritatt karantene dersom du tar en koronatest mellom 3 og 7 døgn etter du sist hadde nærkontakt med en smittet. Da slipper du å være i karantene, både før og etter prøvesvar.  

Les mer om unntakene her: https://www.kristiansand.kommune.no/smitteinfo 

Hvis du skal gjennomgå testregime og dermed unngå smittekarantene, vil du få egen informasjon om dette fra smittevernmyndigheten, skolen eller leder for fritidsaktivitet. 

Med hilsen smittevernsmyndigheten i Kristiansand kommune   

De studentene som ikke deltok i forelesningen fysisk, er unntatt fra karantene. Men igjen - hvis alle QR-registrerer seg på forelesningene, blir tilværelsen enklere for alle.

- La oss legge til at mange nå har begynt å QR-registrere seg i undervisningen. Det er vi glade for, og vi håper alle følger opp, sier beredskapsleder Jan Egil Heinecke.

Sannsynligheten for at noen av de 147 studentene bor i SiA-bolig er stor. Samskipnaden sender melding på sms til beboerne og ber de som er satt i karantene om å ta kontakt. SiA har et eget opplegg for disse, som innebærer at de får mulighet for hjelp i karanteneperioden.

Hjemmetester fungerer ikke

Noen stiller spørsmål nå om hjemmetester de har kjøpt kan teste dem ut av karantene.

- Svaret er nei. For å teste seg ut av karantene må en offisiell karantene-teststasjon gjøre testen. Egentester er ikke godt nok, sier Heinecke, etter å ha sjekket med assisterende smittevernoverlege i kommunehelsetjenesten i Kristiansand

Øvrige tilfeller under kontroll

Den første studenten ved Handelshøyskolen ved UiA som har fått påvist korona-smitte er flyttet på karantenehotell av kommunen. Vedkommende bodde i kollektiv. Smittesporerne har nærkontaktene under kontroll.

Også nærkontaktene til den andre studenten fra Handelshøyskolen ved UiA  er under kontroll av smittesporerne, og den tredje studenten har også smittesporerne kontroll på. To grupper av nærkontakter av disse får sms i kveld om karantene – på lik linje med de 128 studentene ved Fakultet for smfunnsvitenskap. Se meldingen i feltet over.

En student ved Humaniora og pedagogikk, som fikk påvist koronasmitte deltok i undervisning mandag, uten å QR-registrere seg. Smittesporerne i kommunen har ikke anbefalt karantene for medstudentene, men UiA har bestemt at den planlagte undervisningen går digitalt torsdag.

Køen for å få korona-test i Kristiansand kommunes mobile teststasjon strakte seg 150 meter nedover allèen fra hovedinngangen på Campus Kristiansand onsdag. Denne stasjonen tar PCR-tester, det vil si tester som gir svar dagen etter - og det er her de som har symptomer på korona skal henvende seg., også de som får beskjed om at de har positiv prøve på hurtigtest. Campingbilen står på Campus Kristiansand også fredag mellom 11 og 14. Alternativet er den faste teststasjonen på Kløvertun på Kongsgård.

Køen for å få korona-test i Kristiansand kommunes mobile teststasjon strakte seg 150 meter nedover allèen fra hovedinngangen på Campus Kristiansand onsdag. Denne stasjonen tar PCR-tester, det vil si tester som gir svar dagen etter - og det er her de som har symptomer på korona skal henvende seg., også de som får beskjed om at de har positiv prøve på hurtigtest. Campingbilen står på Campus Kristiansand også fredag mellom 11 og 14. Alternativet er den faste teststasjonen på Kløvertun på Kongsgård.

Testmuligheter og vaksine

Testmulighetene er utvidet ved Campus Kristiansand på grunn av stor pågang. Les mer om det her - også testmuligheter ved Campus Grimstad er omtalt.

Vaksine:

Om du ikke har tatt vaksine, eller skal ha dose 2 - les her hvordan du får tilgang på vaksine både i Grimstad og Kristiansand - rull ned til første plusspunkt - "Vaksinering".