Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Terroren preger valget

Tre terrorangrep på tre måneder setter sitt preg på valgkampen i Storbritannia. I valginnspurten seiler sikkerhet og sterkt lederskap opp som de kanskje avgjørende temaene.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritanniaekspert Jan Erik Mustad ved UiA

– Terrorangrepene og spørsmål om sikkerhet er helt klart blitt mer fremtredende i valget etter angrepet på London Bridge lørdag, sier storbritanniaekspert Jan Erik Mustad ved UiA, som følger valget fra London.  

– Det vi ser nå etter det forferdelige terrorangrepet på London Bridge sist lørdag, er at både Theresa May og Jeremy Corbyn har gjort sikkerhet og sterkt lederskap til et sentralt tema. Fortsatt er temaer som brexit, innvandring, velferdsstaten og helsevesenet viktig, men mer underordnet enn det var før helgen. 

Det sier førstelektor Jan Erik Mustad ved UiAs Institutt for fremmedspråk og oversetting. Han er i London for å følge valginnspurten. Det er sjette gangen han er i London for å følge et parlamentsvalg på nært hold – og formidle valget til norske aviser, radio og tv.

Følg Jan Erik Mustad på facebook, twitter og snapchat!

– Første gangen var i 1997 da Tony Blair kom til makten. Han vant også valgene i 2001 og 2005. i 2010 tok David Cameron over, og han fortsatte også ved valget i 2015. I tillegg var jeg tilstede her under brexit-avstemningen i fjor, minnes Mustad. 

May eller Corbyn

Denne gangen er det Theresa May og Jeremy Corbyn som kjemper om statsministertaburetten. Theresa May skrev ut til nyvalg 12. mai. Hun ber folket om et større mandat – flere plasser i Underhuset – for å stå best mulig rustet i brexit-forhandlingene med EU som Storbritannia skal inn i om få uker. Det konservative partiet har i dag 330 plasser av 650.

– Det er også slik at Theresa May ikke er valgt som statsminister. Hun fikk posisjonen etter at David Cameron trakk seg etter brexit-resultatet i fjor. Fram til da var hun innenriksminister. Et nyvalg gir henne derfor også en mulighet til å komme med en nytt politisk manifest, sier Jan Erik Mustad.

Fortsatt er det få som tror at de konservative med Theresa May i spissen vil miste flertallet de har i Underhuset. Men det er samtidig få som tror hun vil få så veldig mange flere representanter enn de hadde før de skrev ut nyvalg.

– Labour med Jeremy Corbyn i spissen har gjort det mye bedre i valgkampen enn folk flest trodde var mulig. Og nå er situasjonen slik at de konservative faktisk kan få færreplasser enn de har i dag. Så spenningen er nærmest til å ta og føle på, sier Mustad.

Følg meningsmålingene i Storbritannia 

Mange valfartet til London Bridge mandag da broen åpnet igjen for å minnes ofrene for angrepet lørdag.

Mange valfartet til London Bridge mandag da broen åpnet igjen for å minnes ofrene for angrepet lørdag. Sju tilfeldige mennesker og tre terrorister ble drept.

Rakker ned på hverandre

Allerede dagen etter terrorangrepet ved London Bridge, som kom bare to uker etter bomben i Manchester og to og en halv måned etter angrepet på Westminster Bridge, gjorde Theresa May sikkerhet til et viktigere tema enn før i valgkampen. Og dagen etter, i en direktesendt tv-tale i mandag 5. juni, utvidet hun dette til også å omfatte et sterkt lederskap.

Sikkerhet knyttet hun til kampen mot ekstrem islamisme, og sterkt lederskap knyttet hun til de kommende brexit-forhandlingene. Ikke overraskende mener hun at hun selv og det konservative partiet er best rustet til å håndtere begge deler best – og at Jeremy Corbyn og Labour ikke vil være i stand til å håndter noen av delene på en god måte.

Jeremy Corbyn på sin side har krevd at Theresa May må gå av som statsminister nå, tre dager før valget, fordi hun i sin tid som innenriksminister i fjor fjernet nesten 20 000 stillinger innen politiet. Dette trakk han imidlertid tilbake senere på dagen.

Tilpasse budskapet til velgerne

– Det synes nå som om vi har gått inn i en fase i valgkampen der den som sier det riktige på riktig tidspunkt kan vinne stemmer. Hvordan de to partilederne klarer å tilpasse budskapet til denne spesielle situasjonen landet befinner seg i, tror jeg vil avgjøre mye, sier Mustad.

Han er derfor ikke overrasket over at sikkerhet er blitt et viktig tema i valgkampen.

– Det samme gjelder for brexit. Jeg tror så å si alle er klar over at forholdet til EU vil være særdeles viktig for Storbritannia når man om kort tid melder seg ut. Derfor tror jeg også at dette fortsatt vil være viktig når folk bestemmer seg for hvem de skal stemme på til torsdag. Den av de to som kan fremstille seg som en sterk og tydelig leder i dagene som gjenstår, vil vinne stemmer på det, sier Jan Erik Mustad.