På UiA kan du møte over 400 internasjonale studenter fra 62 ulike land dette semesteret.
— En av mine favorittsteder er Jegersberg. Jeg elsker å gå og bade der og være med på søndagsturene som ESN organiserer. Det er fantastisk at vi har så flott natur så nær campus, sier Flóki Hansteen fra Tyskland, som studerer bachelor i globale utviklingsstudier på UiA.
Han er en av totalt 70 internasjonale helgradsstudenter, fordelt på master og bachelor, som studerer på UiA. I tillegg er det 330 utvekslingsstudenter på begge campuser dette semesteret. De er fra 62 ulike land. Nye land i år er New Zealand og Argentina.
— Jeg har virkelig kost meg så langt, og ut fra hva jeg kan se, følger de andre internasjonale studentene det samme, sier Adam Zadawzki, mediestudent på utveksling fra York St John universitet i Storbritannia.
Det er et stort aldersspenn mellom de internasjonale studentene. Utvekslingsstudentene må ha studert ett år fra før og er som oftest i 20-årene. De som tar hele graden sin her, eller en ny, er ofte eldre.
Margrethe Aurora Seljenes og Elisabeth Fennefoss Balchen Grant er internasjonale koordinatorer på UiA. De følger opp og har god kontakt med de internasjonale studentene:
— Vi har også studenter som er over 40 år og som ønsker livslang læring. De er ressurssterke og flinke til å bli integrert. Noen kommer også med barn, sier Grant.
Det kommer noen studenter på stipender fra det globale sør, der man har søkt om midler til prosjekter. De kan være både på utveksling eller ta hele graden.
I tillegg kommer noen studenter gjennom Students at Risk-ordningen, som gir utenlandske studentaktivister, som blir nektet å gjennomføre utdanningen sin i hjemlandet, mulighet til å videreføre studiene på UiA. Disse studentene får stipend fra Utenriksdepartementet.
Det er nå innført studieavgift for studenter utenfor EU, noe som har hatt stor innvirkning på antall studenter herfra i Norge og UiA. Avgiften varierer avhengig av studiene, og studentene må betale mellom 100 000 kr – 500 000 kr for utdannelsen. De må også søke visum og dokumentere at de har 140 000 kr å leve for mens de er her.
— I fjor tok vi imot 68 internasjonale helgradsstudenter fra land utenfor EU og 36 fra EU. I år er tallene snudd på hodet, og vi har kun 12 studenter fra utenfor EU som har kommet. Av disse er det kun fem som er betalende og resten har fått fritak. I tillegg har vi tatt imot 67 studenter fra EU, sier Grant.
Helgradsstudentene innenfor EU trenger ikke betale studieavgift, og utvekslingsstudentene kommer til UiA via en avtale og har heller ikke studieavgift.
Global Lounge er møteplassen for de internasjonale studentene. Utvekslingsstudentene blir mottatt der av Erasmus Student Network (ESN). UiA Buddy sammen med Fadderstyret tar imot helgradsstudentene.
— Min faddergruppe var imøtekommende, fleksibel og godt organisert, delvis takket være avtalen som ESN har med UiA med å få gjennomført aktiviteter som sightseeing i byen. Og fadderne våre har vært entusiastiske og mer enn villige til å bruke tiden sin på å hjelpe oss med å finne rundt på campus og andre steder, sier utvekslingsstudent Zawadzki.
De som tar imot studentene, leverer ut nøkler og følger dem til hyblene sine. Flere studenter kommer fra kulturer der det ikke er like trygt som i Norge.
— Det er flinke studenter som kommer hit, men det kan være litt skummelt å komme til et nytt land. Enkelte fra USA har av og til aldri vært utenfor sin egen stat før. Da skal de vite at Global Lounge er et godt møtested og at de får den hjelpen de trenger, sier Seljenes.
Seljenes og Grant tror rundt 60 prosent av studentene velger Norge fordi det er et trygt land og har vakker natur.
Internasjonalt kontor arrangerer Orientation Day på begge campusene dagen etter studentene har kommet. Her ønsker rektor, STA og ESN dem velkommen til UiA og Norge.
De får litt innføring i norsk kultur, så ikke kultursjokket skal bli så stort, og får blant annet humorforedraget Norwegian Survival med Clare Jortveit. Der oppfordrer hun dem til å ta det første steget for å snakke med norske studenter. Midt-Agder friluftsråd har Survival Skills, der de forklarer hvordan man bør kle seg, opptre in naturen og gir generelle tur-tips.
ESN har norske og internasjonale studenter både i styret og som buddyer, og det bidrar til at studentene blir lettere integrert i studentmiljøet.
— Jeg er imponert over hvor godt organisert og hvor fort ting går her, både på UiA og i Norge. Jeg har følt meg veldig velkommen siden jeg kom hit, sier helgradsstudenten Hansteen fra Tyskland.
Seljenes og Grant oppfordrer de norske studentene til å komme seg litt utenfor komfortsonen for å snakke engelsk. Det er også lurt for de norske studentene som skal dra på utveksling å bli kjent med de internasjonale studentene.
— Vi ser at de norske studentene som bor sammen med de internasjonale studentene blir veldig engasjert i det internasjonale miljøet og er med på mye moro. Vi ønsker at de norske studentene blir med mer – dette er for alle, sier Seljenes.