Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Sykkeltyverier ved UiA – meld fra

Er du frastjålet sykkelen eller deler av den på campus? UiA ber deg om å registrere tyveriet i skjemaet på lenken som du finner her, eller ved å bruke QR-koden som du finner på plakatene rundt sykkelstativene. 

Sykkeltyverier ved UiA

Første bud er å låse sykkelen til solid feste med forsikringsgodkjente, sterke låser, sier innsatslederne i Agder politidistrikt Joakim Jaabæk (til venstre) og Stian Pauchert. Mellom dem står UiAs miljørådgiver Katharina Reionn Bjørnestøl og sikkerhetsleder Jan Egil Heinecke. Sykkelen de står ved var forøvrig forsvarlig låst.

Registreringsskjemaet finner du her og tar kun et par minutter.

I høstsemesteret var det mange sykkeltyverier ved begge campuser, med ekstra mange på Campus Kristiansand.

Mottiltak

- UiA kan ikke ta ansvar for tyveriene, det må den enkelte ordne opp i selv. Men hensikten med registreringen er å se hva som kan gjøres for å hindre sykkeltyverier. For å få best mulig oversikt trenger vi å vite hvor syklene ble stjålet, sier sikkerhetsleder Jan Egil Heinecke.

- UiA oppfordrer både studenter og ansatte om å bruke sykkel, og det er jo ikke særlig motiverende om sykkelen blir stjålet. Derfor er det viktig for oss å hindre tyveriene. Vi har alt bestilt spesialstativer for elektriske sparkesykler til Campus Kristiansand, så brukerne kan låse dem skikkelig fast, sier miljørådgiver Katharina Reionn Bjørnestøl.

Dessuten er det installert ladeskap til elsykkelbatteri i Pedalen i Kristiansand. Skapet er satt i drift. Det er mulig å lade åtte batterier på engang. Bruksanvisning står på skapet.

Politiet sjekker jevnlig

- Vi er klar over at mange sykler blir stjålet på Campus Kristiansand, og kjører oppom når vi har tid for å følge med, sier innsatslederne Joakim Jaabæk og Stian Pauchert i Agder politidistrikt.

Sykkeltyver er småfisk for politiet, men samtidig er utbredelsen stor og politiet ønsker å følge opp hverdagskriminalitet. Derfor sjekker de når de kan.

- Anmeld alle sykkeltyverier – det er lettvint

- Det er svært viktig at alle anmelder alle sykkeltyverier. Det gir oss i politiet mulighet til å følge opp når vi får tatt en sykkeltyv, men viktigere er det at vi stadig kommer over stjålne sykler eller sykler som vi tror er stjålet. Har vi da rammenummeret er det enkelt å sjekke opp, og da finner vi fram til den som er frastjålet sykkelen også, sier Jaaabæk.

- Å sikre seg rammenummeret er kjapt gjort – det er bare å ta et bilde av det med mobilen. Eller du kan skrive det ned. Så anmelder du på nett, det går raskt å fylle ut skjemaet på nettet, sier Pauchert.

Her er nettadressen til anmeldelse av sykkeltyveri:  https://anmeldelse.pub.politiet.no/webjars/anmeldelse/index.html?type=sykkel

Tips for å unngå sykkeltyveri

- Jeg har sjekket sykkelstativene på Campus Kristiansand i høst, og har merket meg at mange bare bruker lås på forhjulet. Da er det svær enkelt å hekte av hjulet og lempe sykkelen inn i en varebil, for eksempel, sier Jaabæk.

-

Politiet anbefaler at du sikrer sykkelen din iallfall med dette:

  • Alle sykler: Bruk alltid låser som er godkjent av forsikringsselskapene. Sykkelbutikkene vet hvilke låser som er godkjent - sjekk med dem.
  • Alle sykler: Bruk lås på både ramme og bakhjul, og sett låsene fast i noe solid. Skurkene kan like gjerne klippe av et dårlig feste som hjulene/rammen.
  • Elsykkel: Ta med deg batteriet, iallfall hvis du ikke kommer tilbake raskt.
  • Elsykkel: Du kan gjerne ta med deg skjermen også, om den er avtakbar.