Strømmer til Sørlandsk lærerstevne

Nærmere 2500 lærere kommer til UiAs Campus Kristiansand fredag 18. oktober. Der velger de mellom hele 61 kurs, i tillegg til at forlags- og læremiddelindustrien viser fram siste nytt - og noe gammelt og velfungerende.

Prosjektleder Ottar M. Michaelsen på Sørlandsk lærerstevne (Arkivfoto: Jan Arve Olsen)

I tillegg kommer frivillige organisasjoner som Redd Barna og Knaben leirskole for å vise produkter med tilknytning til barnehage og skole, og kunnskapsorganisasjoner som RVTS-Sør viser hvilke tilbud de har til skoleverket.

Kunnskap og kvalitet

– Kvalitet og relevans er hovedkriterier, og kurstemaene er valgt ut etter en grundig prosess. Kursene skal på en god måte bidra til formidling av forskning og kunnskap til de som jobber i barnehage og skole, sier Ottar M. Michaelsen, prosjektleder for Sørlandsk lærerstevne og seniorrådgiver ved Avdeling for lærerutdanning ved UiA.

Kursene dekker et vidt spekter, fra «Barn og unge som utfordrer oss med sin adferd» via «Bom, bom, stopp! Musikkaktiviteter i barnehage og skole» til «Brexit, what else? How Brexit divided the United Kingdom» - for å ta de tre første i den alfabetiske kursoversikten.

– Det er gledelig at mange kurs holdes av UiAs egne ansatte, og synliggjør noe av bredden i UiAs fagprofil som forsknings- og utdanningsinstitusjon, sier Michaelsen.

Kurs-snadder

En godbit kan være «Hypen om kunstig intelligens» med UiAs inspirator og AI-ambassadør (AI = Artificial intelligence, samme som KI = kunstig intelligens) førsteamanuensis Morten Goodwin og professor i filosofi Einar Duenger Bøhn. Begge deltar i forskningsgruppen CAIR – Senter for forskning på kunstig intelligens, en gruppe som er bredt sammensatt fra flere fagområder nettopp for å ivareta flere sider ved utviklingen av kunstig intelligens enn bare den teknologiske.

Det er ikke bare UiA-forelesere i kursene. Et eksempel på det er Ada Sofie Austegard, som snakker om «Modig, kompromissløs og alltid på barnas side». Austegard har lagt ned et stort arbeid for voldsutsatte barn gjennom Stine Sofies Stiftelse. Stiftelsen har betydelig gjennomslagskraft, og har blant annet fått gjennom lovgivning som bedrer barns juridiske posisjon, i tillegg til stor oppmerksomhet rundt vold mot barn generelt.

Førstelektor Turid Myrann fra Fakultet for kunstfag holder kurs i «ECO-print». Her må deltakere ta med seg en halv bærepose med blader fra trær og busker som kan brukes til å lage avtrykk med. Materialet kan være både fra skogen og fra hagen, heter det i kursbeskrivelsen, som først og fremst henvender seg til barnehagelærere. Det er for øvrig et utsnitt fra ett av Myranns kunstverk som er brukt som forsidebilde på årets kurskatalog.

«Hvordan gjør vi fremtidens beslutningstakere i stand til å sikre en bærekraftig utvikling?» Helene Bakke Oudenstad og Anna Lena Albertsen kommer fra Skogbrukets kursinstitutt der de blant annet driver undervisningsprogrammet «Lære med skogen».

I det hele tatt, sjekk selv den lange og varierte kurslista i kurskatalogen.

La bilen stå hjemme

Studentene ved Campus Kristiansand har undervisningsfri fredag 18. oktober, og mange ansatte som ikke er direkte involvert i lærerstevnet legger arbeidet til andre oppholdssteder – for eksempel har UiA-ledelsen oppfordret til å legge møter til Campus Grimstad på stevnedagen.

Likevel – parkeringen ved Campus Kristiansand er problematisk, viser erfaringen. Selv om mange lærere er flinke til å kjøre sammen, blir det mange biler når så mange kommer reisende fra hele Agder – fra Sirdal til Hovden til Gjerstad.

Derfor er det fint om så mange som mulig tenker miljø og folkehelse – og parkeringstrøbbel – og bruker apostlenes hester, sykkel eller kollektivtransport til Campus Kristiansand på fredag. Eller helst alle dager, så UiAs miljømessige fotavtrykk blir så lite som mulig, og UiA-folkets helse blir så god som bare det. Les Sørlandsk lærerstevne: - La bilen stå hjemme på fredag.