Stort world music-prosjekt til UiA

Hvordan responderer musikere fra andre kulturer på tradisjonsmusikk fra Setesdal?

- Vi gleder oss til å sette i gang world music-prosjektet, sier professor og prosjektleder Bjørn Ole Rasch (t.v.) og stipendiat Ingolv Haaland. (Foto: Arne Martin Larsen)

Og hva skjer når deres tolkninger av stev- og slåttetradisjonen via teknologi og videoinstallasjoner finner veien tilbake til Sørlandet? Fakultet for kunstfag ved UiA har fått tildelt et stort forsknings- og utviklingsprosjekt med ramme på flere millioner kroner.

Music without borders – Tradisjonsmusikk fra Setesdal i møte med verdensmusikere er tittelen på prosjektet som nå har fått støtte fra Program for kunstnerisk utviklingsarbeid.

- Musikk er verdens største internasjonale språk. Samtidig er musikken fra Setesdal helt unik. Det skal bli svært spennende å løfte fram vår tradisjonsmusikk og la den møte musikere og tradisjoner fra andre land, sier professor i rytmisk musikk og prosjektleder, Bjørn Ole Rasch ved Institutt for rytmisk musikk.

Rasch er både utøver og komponist og har hovedansvar for prosjektet sammen med stipendiat ved UiA, Ingolv Haaland. Prosjektet involverer også flere forskere og utøvere ved Institutt for rytmisk musikk.

De har også med seg de internasjonalt anerkjente tradisjonsmusikerne Annbjørg Lien og Kirsten Bråten Berg. Musikkopptak skal så sendes ut i verden til framtredende musikere i Afrika, Asia og Midt-Østen.

- Deres musikalske respons på vår musikk danner grunnlaget for en digital aktivitet hvor vi bruker dagens musikkteknologi; portabelt studio, laptop, dropbox og skype, sier Haaland.

- Så ringes det hele sammen ved at vi norske igjen får respondere på det samlede musikk-utrykket, sier Rasch.

Rasch og Haaland har arbeidet mye med world music og har store internasjonale nettverk. Rasch utga i 2012 den spelemannsnominerte ”Khoom Loy” sammen med Annbjørg Lien, og Haaland har i flere år arbeidet med musikalske prosjekt i Sørøst-Asia og Midtøsten.

Fakultet for kunstfag har i lengre tid samarbeidet med Fredskorpset om utveksling av studenter og lærere. Dette har dannet grunnlaget for musikalske nettverk i blant annet Nepal, Palestina, Kambodsja og Thailand. Flere av disse medvirket på ”Khoom Loy” ved siden av aktiv turnering og møter med folkemusikere fra Norge.

I prosjektet ligger seminarer i inn- og utland. Studenter og andre ansatte ved Institutt for rytmisk musikk skal engasjeres. Det skal produseres konserter, CD-er og DVD-er, samt en større forskningsartikkel. Den anerkjente videokunstneren Jeremy Welsh skal dokumentere det hele gjennom en videoinstallasjon.

Prosjektet er også et samarbeid med Universitetet i Gøteborg og Høgskolen i Telemark.

Fakultet for kunstfag ved UiA inngår også en avtale om tettere samarbeid med Rikskonsertene Utland.