– Stolt og ydmyk

Sunniva Whittaker feiret valgseieren mandag med en tur med hunden. – Jeg er veldig stolt og ydmyk over mandatet jeg har fått og jobben jeg skal inn i til høsten, sier hun.

Sunniva Whittaker, foto
VANT VALGET: - Jeg er stolt og ydmyk over mandatet, og gleder meg til å ta fatt på rektoroppgaven til høsten, sier Sunniva Whittaker.

Torsdag 1. august blir Sunniva Whittaker Høgskolen i Agder/Universitetet i Agders femte valgte rektor, etter Knut Bruataset (HiA 1994 – 2000), Ernst Håkon Jahr (HiA 2000 – 2007), Torunn Lauvdal (UiA 2007 – 2015) og nåværende rektor Frank Reichert (UiA fra 2016).

–  Det har vært hektisk helt siden resultatet forelå i går ettermiddag. En rekke medier har ringt, både regionalt og nasjonalt. Jeg fikk også en gratulasjonstelefon fra statsråden. Og så har jeg fått mange gode hilsener fra kjente og kolleger. Så tiden i går kveld og i dag har stort sett gått med til å snakke med folk. Det har vært fint, forteller hun.

– Hva med i går da valgresultatet ble kjent, hvordan markerte du det da du kom hjem?

– Jeg var først på nyhetene på TV, men da jeg kom hjem gikk jeg en god tur med hunden min. Det var vel egentlig slik jeg markerte det. Og i dag morges ble jeg feiret av kolleger og medarbeidere på fakultetet, med fruktsjampanje og kake. Det var også flott, sier hun.

Blir ny rektor i Agder (Khrono)
Blir ny UiA-rektor (Fædrelandsvennen)

Dekan frem til august

For øyeblikket ønsker Sunniva Whittaker ikke å svare på direkte spørsmål om hva det første hun vil gjøre skal være når hun inntar rektorkontoret i 6. etasje i A-blokka på Campus Kristiansand.

– Det er ennå en stund til august, og jeg er ikke rektor ennå, men dekan på Fakultet for humaniora og pedagogikk, en jobb jeg fortatt vil skjøtte som før. Ut over det vil jeg selvsagt tenke på høsten, og vil nok også allerede nå tenke på hvordan jeg kan bidra til at universitetet får et godt lederteam, sier hun.

Tre sentrale utfordringsområder

Både i valgkampen og i sin egenpresentasjon på universitets valgsider peker imidlertid Whittaker spesielt på tre utfordringsområder hun mener universitetet har foran seg.

Det ene er målene i utviklingsavtalen UiA har med Kunnskapsdepartementet. I 2022 vil universitetet bli evaluert på satsingsområdene livslang læring, studienes samfunns- og arbeidslivsrelevanse og profesjonaliteten i den administrative forskningsinfrastrukturen.

Det andre området er synlighet, der hun mener UiA må bli mer synlig både regionalt, nasjonalt og internasjonalt – ikke minst for å bli sett på som en relevant samfunnsaktør og en attraktiv samarbeidspartner.

Og det tredje består i å fremstå som en attraktiv arbeidsplass og studiested. Blant annet vil mindre ungdomskull i årene som kommer føre til økt kamp om studentene utdanningsinstitusjonene imellom. Også arbeidet med å rekruttere de beste medarbeiderne vil stå sentralt.

– UiA – et spennende sted å være

– Ved meg ved roret håper jeg at institusjonen om fire år vil være rustet til å takle disse endringene, sier hun i sin egenpresentasjon.

– Mitt håp er at UiA vil ha rykte på seg som et spennende sted å være for både faglige og administrative ansatte, og at studenter vil velge UiA fordi vi skiller oss ut med solide og relevante studietilbud og et fantastisk studentmiljø. Jeg håper også at regionen vil oppleve UiA som en uunnværlig samarbeidspartner, og vi vil gjøre oss bemerket nasjonalt og internasjonalt for vår evne til å tilpasse oss den nye tiden, sier hun.

Se valgresultatet her

Håndtrykk mellom Sunniva Whittaker og Stephen Seiler, foto

GRATULERER I: Motkandidat Stephen Seiler var blant de aller først til å gratulere Sunniva Whittaker med valgseieren mandag.

Sunniva Whittaker blir gratulert av Frank Reichert, foto

GRATULERER II: Også rektor Frank Reichert gratulerte vinneren mandag. F.v.: Valgstyrets leder Anne Elizabeth Stie, viserektor Stephen Seiler, rektor Frank Reichert og universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen.