Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Speed-dating mellom studenter og næringslivet

30 studenter i Varodd-prosjektet GAME ON studerer akademisk e-sport på UiA. Tirsdag 31. januar møtte de 18 bedrifter til speed-dating. 

Foto av studenten Bjørn Kjetil Hovrerak tar en prat med representanter fra Å Energi.
Studenten Bjørn Kjetil Horverak tar en prat med representanter fra Å Energi. Målet er å finne en match der han kan være i praksis en til to dager i uka.

– Jeg ser fram til å komme ordentlig i gang. Jeg ønsker å utvikle meg innen programmering, og ønsker å komme i kontakt med bedrifter som driver med det. 

Det sier 27 år gamle Bjørn Kjetil Horverak. Sammen med 29 andre studenter deltok han på speed-datingen med bedrifter. 

Bjørn Kjetil Hovrerak er student i GAME ON-prosjektet

Bjørn Kjetil Horverak er student i GAME ON-prosjektet

Prosjektet heter GAME ON og er et samarbeid mellom Varodd, UiA og næringslivet. Samarbeidsprosjektet er satt i gang for å få flere gamere ut i arbeidslivet. I tillegg til 60 studiepoeng i akademisk e-sport skal studentene samtidig ha en til to dager i uka med praksis hos en bedrift. Da får studentene prøvd ut det de lærer på UiA med reelle arbeidsoppgaver. 

Horverak har mye erfaring fra både bygg, anlegg, elektriker-yrket, barnehage og arbeid på Nikkelverket og pallefabrikk. Men mye stoppet opp da han fikk MS-diagnose. Nå ønsker han å komme seg i gang igjen. 

– Jeg har alltid likt å lære nye ting og skaffe meg nye erfaringer. Dette prosjektet er en god mulighet for meg til å finne en jobb som jeg kan takle i fremtiden, sier han. 

Horverak har spilt dataspill i mange år, men sitter ikke bare inne og spiller. Han er kjent for å være utadvendt og sosial og velger alltid å være sosial med venner fremfor spilling. 

Han vil gjerne utvikle ferdigheter innen programmering og spillutvikling. Nylig har han programmert og designet et eget lite spill som han har fått til å fungere.  

– Alt er gjort på hobbybasis og med bruk av ressurser på nett, sier han. 

 

Disse bedriftene deltok

 • Agder Energi
 • Always Cargo
 • Bitpro
 • Checkin
 • Egde
 • Elkem
 • Flxbl
 • Ivio
 • Kristiansand kommune
 • NetSecurity
 • Nekkar // Intellilift
 • Netlab
 • NoSleepTillBrooklyn
 • Norgesfilm
 • Norsk Interaktiv
 • NOV 
 • 3D Verkstedet  

Flere i arbeid, NAV og Digin var også tilstede. 

Ettertraktet kompetanse

Håkon Reiersølmoen er prosjektkoordinator i Varodd for GAME ON. Han forteller at kompetanse fra gaming er ettertraktet i mange bedrifter og næringer. 

– Ungdommene er en ressurs og har masse kompetanse fra gaming som kan brukes i ulike roller i arbeidslivet, og dette kan mange bedrifter dra nytte av, sier Reiersølmoen.  

Håkon Reiersølmoen fra Varodd er prosjektkoordinator for GAME ON.

Håkon Reiersølmoen fra Varodd er prosjektkoordinator for GAME ON.

Studentene har alle mye gaming-erfaring, men har av ulike årsaker stått utenfor skole og arbeidsliv. Felles for dem alle er et ønske om å lære mer innenfor IT-faget og få seg en jobb. 

Både studentene og bedriftene brukte speed-datingen for å bli kjent med hverandre. Bedriftene hadde ulike stasjoner og studentene gikk fra bord til bord for å finne en passende match. 

Bedriftene introduserte typiske arbeidsoppgaver og studentene hadde med en kort oppsummering om seg selv, egne interesser og egen kompetanse.  

– Kodeoppgaver, utviklingsoppgaver og lage spill er eksempler på typiske oppgaver studentene kan få hos bedriftene, sier Reiersølmoen. 

Studentene er alle mellom 20 og 30 år og fra Kristiansand, Arendal og Mandal. En tredjedel av gruppa er jenter. Oppstart var i begynnelsen av januar 2023. Over to semester skal studentene blant annet lære om programmering, video og lyd og spilldesign.   

Opptak

For å kunne bli med i prosjektet måtte studentene søke og opp til vurdering og samtale hos Varodd. De er alle motivert til å lære og komme seg ut i jobb. 

– Dette er en gruppe med mennesker vi kan bistå på vei ut i jobb. Vi tror at når de får holde på med ting de interesserer seg for og som gir dem energi så vil de lykkes, sier Reiersølmoen. 

Studentene får tett oppfølging, både hos Varodd og på UiA. Undervisningen skjer delvis digitalt, men det blir også ukentlige møtepunkter på UiAs campus i Kristiansand, i Varodd sine undervisningslokaler og på e-sportlabben på campus i Grimstad. Studentene får også et element med fysisk trening og det foregår i Varodd sine lokaler på Rige. 

Konsernsjef i Varodd, Hans Georg Høgevold-Garstad og UiAs rektor Sunniva Whittaker signerte formell avtale på samarbeid i GAME ON prosjektet.

Konsernsjef i Varodd, Hans Georg Høgevold-Garstad og UiAs rektor Sunniva Whittaker signerte formell avtale på samarbeid i GAME ON prosjektet.