Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Søkertall: UiA holder koken

6.483 søkere har studier ved Universitetet i Agder som førstevalg i Samordna opptak (SO). I tillegg kommer 5.281 søkere til studier med opptak lokalt. 

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Førstevalgsøkere til UiA i Samordna opptak. (Illustrasjon: Thomas Andersen)

Førstevalgsøkere til UiA i Samordna opptak. (Illustrasjon: Thomas Andersen)

Studiedirektør Greta Hilding

Studiedirektør Greta Hilding

I alt har dermed 11.764 søkere et sterkt ønske om å studere ved UiA. Søkerne i lokalt opptak har imidlertid mulighet til å søke studier ved andre institusjoner samtidig, slik at det er vanskelig å si om de har UiA som førstevalg. Uansett innebærer dette en vekst i lokalt opptak på seks prosent, opp fra 5.041 søkere i lokalt opptak i 2015.

I tillegg kommer søkere til noen studier som ikke har lokalt opptak før etter 1. juni, samt noen internasjonale studenter. Sistnevnte gruppe er om lag 1000 søkere, men få er kvalifiserte og bare en håndfull får tilbud om studieplass. Dette er et problem for hele universitets-Norge.

- Tallene viser at UiA opprettholder stabilt gode søkertall. Det er spesielt gledelig å konstatere at søkningen til masterstudiene øker, sier studiedirektør Greta Hilding.

Stabil høy søkning

Søkertallet til UiA i SO holder seg altså stabilt høyt, men i faktiske tall er det en liten minus i forhold til fjorårets rekordtall. I fjor hadde 6.664 UiA som førstevalg i SO, i år er det 181 færre, en nedgang på 2,7 prosent. Fram til årets tall har UiA hatt økning i antall førstevalgsøkere i ni år, det vil si fra før UiA ble universitet.

I gjennomsnitt har UiA 2,3 søkere per studieplass, men dette varierer sterkt fra studium til studium.

Førstevalgsøkerne til UiA følger hovedtendensene i Samordna opptak i forhold til hvordan popularitetsbølgene slår inn over utdanningsområdene, men det er lokale variasjoner.

Foreløpige tall viser at søkerne UiA er om lag 60 prosent kvinner og 40 prosent menn, men dette varierer sterkt med studieprogram.

Søkertall 2016 for alle institusjoner i Samordna opptak:

Flere søker master-studier

Det er klart flere søkere til femårige masterprogrammer i SO i år (586) enn i fjor (481). Årsaken til den kraftige veksten på mer enn 20 prosent er hovedsakelig at de femårige grunnskolelærerutdanningene vokser på bekostning av de fireårige. Det er også flere som søker femårig master i Industriell økonomi.

Her må det legges til at hovedtyngden av søkerne til masterutdanning kommer via lokale opptak. Det foregår ved at de først har tatt en treårig bachelor, som de så legger to års masterutdanning oppå. Også her er veksten kraftig, nærmere 25 prosent – fra 1.992 i fjor til 2.489 i år.

Bachelorstudier marginalt ned

Bachelorstudiene i SO har noen færre søkere i år (4.474) enn i fjor (4.700). I det lokale opptaket til bachelorstudier har 859 førstevalgsøkere meldt seg, mot 1.091 i fjor.

Her slår landstrendene inn. Færre søker ingeniør- samt økonomi- og administrasjonsutdanningene. Noen samfunnsvitenskapelige fag har nedgang ved UiA, mens landstrenden er stabil.

Årsstudiene har en vekst på litt over fem prosent – fra 1.130 førstevalgsøkere i 2015 til 1.188 i år. Blant årsstudiene med vekst er pedagogikk, språkfag og flere andre humaniora-studier, blant dem historie. Førstevalgsøkerne til UiA omfavner historie med kraftig vekst både på års- og bachelorstudiene – opp 30-40 prosent – mens historie går tilbake på landsbasis. Utdanningsområdet «historie» i SO omfatter også studier som filosofi og religion – her har UiA en vekst på 58 prosent fra 2015 (268 vs 170 førstevalgsøkere) – mens landstrenden er minus 7,8 prosent.

Flere vil spille - utøvende musikk øker

Bachelorprogrammet i utøvende musikk, rytmisk (inkludert laptop som hovedinstrument) har 211 søkere til 13 studieplasser. Det vil si 16,2 søkere per plass. Dette er en økning fra 2015.

Også faglærerutdanning i musikk, rytmisk er svært populært med 59 søkere til 8 plasser, noe som betyr 7,4 søkere per studieplass.

Les mer om søkningen og prosessen med å finne fram til de som slipper inn i nettsaken Rytmisk spenning

Profesjonsstudiene

- UiA fortsatt god søkning til de store profesjonsstudiene, dvs. helsefag, ingeniør, lærerutdanninger og økonomistudiene. Dette er viktige studier for å dekke regionens behov for kompetanse, sier studiedirektør Greta Hilding.

Sykepleierutdanningen ved UiA har status quo i førstevalgsøkere i Kristiansand, men et kraftig løft i Grimstad med over 25 prosent flere søkere enn i fjor.

Totalt sett øker tallet på søkere til helsefag ved UiA med 4,5 prosent, på landsbasis er økningen 13,4 prosent. Helsefag inkluderer studier som sykepleie, vernepleie, bioingeniør, folkehelsearbeid, ernæringsfag og sosialt arbeid. UiA har jevn og god søkning til samtlige helsefaglige studier.

Lærerstudiene har en vekst i tallet på førstevalgsøkere i SO på 4,2 prosent ved UiA – i alt 812, mens det er en økning på 1,8 prosent på landsbasis. I tillegg kommer en kraftig vekst på 40 prosent i søkere som ønsker å ta PPU – praktisk-pedagogisk utdanning – ved UiA i lokalt opptak.

Barnehagelærerstudiene har også god SO-vekst – opp 14 prosent, som kommer til studiene i Kristiansand. Grimstad har noen færre søkere enn i fjor.

Ingeniørstudiene – eller teknologiske fag – går tilbake på landsbasis med 4,4 prosent i SO. Ved UiA er tilbakegangen 12,2 prosent – noe som ikke er uventet gitt at oljeserviceindustrien har redusert arbeidsstokkene kraftig på Sør- og SørVest-landet det siste året. Det slår også ut i færre søkere til forkursene til ingeniørstudiene. Men det er altså flere enn før som søker masterutdanning i teknologiske fag og Industriell økonomi.

Økonomisk-administrative fag – inkludert siviløkonom – har 4,7 prosent færre førstevalgsøkere på landsbasis i SO – og UiA følger trenden, men forsterker den noe – i likhet med Norges handelshøyskole (NHH), som har 10,6 prosent svikt i tallet på førstevalgsøkere i forhold til i fjor. Ved UiA er det 16,6 prosent færre førstevalgsøkere til øk-adm-programmene i SO i forhold til fjorårets tall. Samtidig er det god søkning til masterstudier i lokalt opptak - master i økonomi og administrasjon har gode søkertall med over syv per studieplass. Masterstudiet i regnskap og revisjon, som ble etablert i fjor, øker søkerbunken med hele 43 prosent til 214 i år - som konkurrerer om 30 studieplasser.

UiA på sjetteplass

Sammenligningen med andre universitetet og høyskoler bærer sterkt preg av at universitets- og høyskole-Norge er i sterk endring på grunn av mange fusjoner. NTNU er nå det universitetet som har høyest antall førstevalgsøkere med 22.776, etter fusjon med høgskolene i Sør-Trøndelag, Ålesund og Gjøvik. Økningen er på nær 84 prosent. Universitetet i Tromsø har økt søkertallet med 30 prosent, etter å ha tatt inn flere nord-norske høyskoler. Dermed blir UiT nå større enn UiA i antall førstevalgsøkere. Universitetet i Stavanger – som heller ikke har fusjonert med noen - har 5.916 førstevalgsøkere i år.

Antall førstevalgsøkere i Samordna opptak 2016 – i alt 132.021, som konkurrerer om i alt 54.534 planlagte studieplasser (i tabellen i parentes):

  1. NTNU – 22.776 - (8.546)
  2. UiO – 17.750 - (5.999)
  3. HiOA – 15.120 – (4.357)
  4. UiB – 9.758 – (3.845)
  5. UiT – 7.236 – (4.540)
  6. UiA – 6.483 – (2.842)
  7. UiS – 5.916 – (2.197)
  8. HiB – 5.319 – (1.959)
  9. Nord – 4622 – (2.798)

 

Flest søkere per studieplass i Samordna opptak:

  1. Bachelor i sosialt arbeid – 6,7 søkere per studieplass
  2. Årsstudiet i pedagogikk – 6,4
  3. Bachelor i markedsføring og ledelse – 5,7
  4. Bachelor i vernepleie – 5,6
  5. Lektorutdanning 8-13 med historie første år – 5,4
  6. Årsstudiet i ernæring, mat og kultur – 4,8
  7. Bachelor i ingeniør – elektronikk – 4,7
  8. Bachelor i bioingeniør – 4,5
  9. Master (5-årig) i industriell økonomi og teknologiledelse – 4,4
  10. Master (5-årig) grunnskolelærerutdanning 5-10 – 4,1
  11. Bachelor i skolebibliotekkunnskap – 4,1

Flest søkere per studieplass i lokalt opptak:

Masterprogrammer:

  • Sivilingeniør – fornybar energi – 9,8
  • Siviløkonom - regnskap og revisjon - 7,2
  • Siviløkonom - økonomi og administrasjon - 7,1
  • Sivilingeniør – industriell økonomi og teknologiledelse – 6,6
  • Sivilingeniør – mekatronikk – 5,5
  • Sivilingeniør – bygg – 5,2
  • Global utvikling og samfunnsplanlegging – 4,6

Bachelorprogrammer:

Flere programmer med mange søkere per studieplass må ses i sammenheng med søkertallene i SO, blant annet flere ingeniørstudier. De er ikke oppført her.

  • Utøvende rytmisk musikk – 16,2
  • Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) for allmennfag – 10,5
  • Faglærerutdanning i musikk, rytmisk – 7,4

Meldinger og kommentarer fra andre:

Pressemelding fra Samordna opptak:

Kunnskapsdepartementet: Flere velger helsefag

Stavanger: Rekordsøkning til UiS

NTNU: Flere til helsefag, færre til olje

Universitetsavisa i Trondheim: Færre til olje, flere til helse og flere vil ha kortere løp

Bodø: Flere vil bli sykepleiere ved Nord universitet

Oslo: HiOA mer populær enn noensinne

Khrono (HiOA) - 11 prosent nedgang i søkertall til utdanning av grunnskolelærere

Tromsø: Aldri vært mer populært å studere ved UiT