Skal lage ny lov for hele universitets-Norge

Førsteamanuensis Sunniva Cristina Bragdø-Ellenes ved Handelshøyskolen ved UiA skal være med på å lage en ny lov for alle universiteter, høyskoler og studentsamskipnader i Norge.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Førsteamanuensis Sunniva Cristina Bragdø-Ellenes, foto.
Førsteamanuensis Sunniva Cristina Bragdø-Ellenes ved Handelshøyskolen ved UiA.

Regjeringen har utnevnt ni personer til å delta i et lovutvalg som skal gjennomgå og foreslå ny lov for universiteter og høyskoler. Utvalget skal også foreslå endringer i forskriftene i universitets- og høyskoleloven og studentsamskipnadsloven- og forskriften. Blant de ni er førsteamanuensis Bragdø-Ellenes, som gleder seg til å ta fatt på arbeidet.

- Begynner ikke med blanke ark

- Vanligvis jobber jeg med å tolke lover og regler, så det å skulle utarbeide loven selv er fantastisk gøy. Sist gang loven ble gjennomgått var i 2005, med et annet bakteppe enn det vi nå har. Vi skal selvfølgelig ta utgangspunkt i den eksisterende loven, så vi begynner ikke med blanke ark, sier Bragdø-Ellenes, som er førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap.

Alle universiteter og høyskoler i Norge reguleres av universitets- og høyskoleloven, så lovutvalgets arbeid vil få stor betydning. I 2005 ble det for første gang vedtatt en felles lov for statlige og private universiteter, og siden den gang har loven blitt revidert flere ganger. Men det har bare blitt gjort endringer i avgrensede deler av loven, og derfor er det behov for en større gjennomgang. Her er en lenke til lovutvalgets mandat.

Skal se på eksamensklaging

Lovutvalget skal blant annet særlig vurdere bestemmelsene om eksamen og klage, og studentenes rettigheter, læringsmiljø og plikter. Et område som har vært mye diskutert de siste årene er blindsensur. Når en student klager på en eksamenskarakter får ikke klagesensoren vite hvem studenten er, hvilken karakter som ble gitt, hvorfor studenten klager eller begrunnelsen for den originale karakteren.

- Det blir spennende å se på studentenes rettigheter og plikter. I dag er det mange studenter som omtaler universitetet som «skolen», og seg selv som «elever» som går i en «klasse». Kanskje det er nødvendig med en klargjøring av forskjellene mellom læresituasjonen ved videregående og universitet. Dette med blindsensur av klager over eksamenskarakter er også noe jeg ønsker å se nærmere på. Det er litt urealistisk å tro at det skal fungere perfekt slik det er nå. I lovutvalget skal vi ta opp alt slikt i fellesskap, sier Bragdø-Ellenes.

Arbeidet starter i september i år, og lovutvalget skal levere en norsk offentlig utredning til Kunnskapsdepartementet senest 1. februar 2020.