Sjekk sikresiden.no om - eller helst før - du havner i trøbbel

Sikresiden.no er en nettside som er spesiallaget for sikkerhet i universitets- og høyskolesektoren. Her ligger opplegg for hva en bør gjøre om en situasjon oppstår – fra datainnbrudd til terroranslag.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjon: Thomas Andersen)

Det er også forslag til en rekke forebyggende tiltak som kan hindre eller redusere skade før situasjonen oppstår. Her handler det om langt mer enn dramatiske situasjoner, for eksempel etikk.

Plakater med korte forklaringer

- På sikresiden.no kommer du rett inn til hva du skal gjøre og hvordan du skal oppføre deg når noe skjer, sier UiAs sikkerhetsleder Jan Egil Heinecke.

Det er to valg på åpningssiden: «Når noe skjer» og «Forebyggende».

- Sjekk ut begge valgene. Det er lurt å være forberedt, og det er smarte ting å hente både i jobbsituasjonen og for privatlivet. For eksempel fins det et enkelt nettbasert førstehjelpskurs i den forebyggende delen, sier Heinecke.

Også praktiske tips for vitenskapsfolk

Det er slett ikke bare dramatiske hendelsessaker som sikresiden.no gir tips til.

Alvorlige situasjoner for både studenter og ansatte i UH-sektoren kan også være tilfeller der etiske avveininger blir sentrale. Her kommer også sikresiden.no med tips og forslag til hvordan en kan løse problemstillinger på best mulig måte.

Andre forhold – som for eksempel opphavsrett – gir også sikresiden.no opplysning om. Det kan forhindre uheldige situasjoner, for eksempel om noen skulle laste ned et bilde fra nettet og spre det uten fotografens tillatelse. Det kan bli dyrt.

Sikkerhet i digitalsamfunnet

Sosiale medier er en kilde til mye moro for andre enn de som legger ut bilder og informasjon uten å tenke at private eller jobbmessige opplysninger kan nå langt flere enn de det var tenkt for.

Det er også kjent at bedrifter og selskaper samler data om oss – for eksempel hva vi handler på butikken, hvilke saker vi «liker» på Facebook eller hva vil googler etter. Big data er big business – på godt og vondt.

I DN 23. oktober side 28-29 (https://www.dn.no/etterBors/2017/10/22/1807/Teknologi/forsvarets-cybersjef-frykter-vi-har-lagt-igjen-for-mye-informasjon-om-oss-selv-pa-nettet-en-tapt-generasjon - bak betalingsmur) går sjefen for Cyberforsvaret, Inge Kampenes, ut og advarer mot at all informasjonen vi gir fra oss også gjør os sårbare for angrep både personlig og i grupper eller endog som nasjon. Et eksempel er hackingen av demokratene før presidentvalget i USA, som angivelig påvirket tilliten til det demokratiske partiet og endret oppfatningene til befolkningen.

I Dagbladet lørdag 21. oktober side 63 (https://www.dagbladet.no/kultur/sa-lett-kan-svindlere-hacke-passordet-ditt/68806600 - åpen) tipser Nordeas forbrukerøkonom Elin Reitan om hvordan en lager gode passord. Hackere er smarte – og kombinerer du det med big data-fangst – kan det fort bli skummelt.

Mange prøver seg på UiA

Forrige uke fortalte teamleder Helge Høynes at godt over 90 prosent av e-posten som kommer til adresser ved UiA blir filtrert bort. Det er mange som prøver seg.

- Derfor er det viktig å følge regelen Stopp - Tenk – Klikk, sier IT-sikkerhetsrådgiver Anette Thorkildsen Osaland.

Her er noen kjappe tips om IT-sikkerhet:

Oppdager du en tvilsom e-pot: Send den til spam@uia.no – så blir den sjekket av fagfolk.

Universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen sendte ut disse enkle forholdsreglene da det var storangrep på Windows10-maskiner i vår.

Det er viktig at du:

*   er kritisk til hva du klikker på i epost-meldinger, både lenker og vedlegg

*   lagrer dine dokumenter/filer der sikkerhetskopi blir tatt (OneDrive/fellesområder)

*   tar omstart på PC etter oppdateringer, når du får melding om dette

*   videresender spam/phishing meldinger til spam@uia.no<mailto:spam@uia.no>. Det hjelper oss til tidlig varsling.