Sender fremtidige ledere til norske bedrifter i Afrika og Asia

14 masterstudenter ved siviløkonomutdanningen på UiA har i høst praksisopphold ved norske bedrifter i Tanzania, Indonesia og Kina. Oppholdet gir en god mulighet for en internasjonal karriere.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studenter og programkoordinatorer før avreise

REIST UT: Her er studentene som er reist ut samlet før avreise, sammen med sine fire programkoordinatorer (helt t.v.): Liv Bente H. Friestad, Stein Kristiansen, Anne Line Omsland og Aase Galteland.  (Foto: Gro Anita Homme)

- Interessen for å være med har vært meget stor. Til slutt var det 14 som kom gjennom nåløyet og som nå er på vei ut til praksisopphold ved sine respektive bedrifter i de tre landene, forteller professor Stein Kristiansen ved Institutt for økonomi, en av pådriverne bak det nye praksistilbudet.

- Der vil de få verdifull førstehåndskjennskap til hvordan det er å drive internasjonal bedriftsutvikling i hurtigvoksende økonomier. De får også en fantastisk mulighet til å se hvordan teorien vi underviser i her hjemme, enten det er økonomi, markedsføring, strategi eller ledelse, passer sammen med praksis i «den virkelige verden», sier han.

Stein Kristiansen, portrettbilde

- VELVILLIGE BEDRIFTER: - De norske virksomhetene har velvillig stilt opp. Uten et godt samarbeid ville det ikke vært mulig for oss å tilby denne gode muligheten til våre studenter, sier professor Stein Kristiansen, som har vært pådriver for det nye tilbudet.

Les mer om siviløkonomutdanningen ved UiA

Dersom de trives, ser professoren for seg at oppholdet kan gi studentene mersmak på en internasjonal karriere i arbeidslivet.

- Det vil jeg på ingen måte utelukke. I så fall vil de jo også ha et lite fortrinn framfor andre som ikke har hatt et slikt praksisopphold ute, sier han.

De 14 studentene kommer fra hele landet og er plukket ut fra studentgruppen som i vårsemesteret i år studerte nettopp økonomisk utvikling i tidligere utviklingsland i Afrika og Asia, inkludert Kina.

Økt satsing

Det er første gangen Universitetet i Agder tilbyr siviløkonomstudentene sine denne muligheten, noe som også markerer en økt satsing ved UiAs handelshøyskole på nettopp forhold og forretningsutvikling i verdens hurtigvoksende økonomier – områder som er ventet å få stadig større innvirkning på bedriftsutvikling i resten av verden også, inkludert Norge

Internasjonalt firkantsamarbeid

Bak tilbudet, som gis som et studieemne på 15 studiepoeng – Internship in Norwegian Enterprises in High-Growth Economies – ligger flere års samtaler og tilrettelegging i et firkantsamarbeid på flere kontinenter mellom UiA, norske bedrifter, norske ambassader og samarbeidende universiteter i Afrika og Asia.

- Egentlig har det så og si bare vært positivt mottatt overalt hvor vi har tatt opp dette. Men det har tatt litt tid å lage et godt og kvalitetssikret opplegg som tilfredsstiller alle parter. Der har vi fått ordentlig på plass nå, og derfor setter vi nå i gang, sier Stein Kristiansen.

Seks ukers praksisopphold

Tilbudet som nå er opprettet går i korte trekk ut på at norske siviløkonomstudenter ved UiA reiser ut i ett semester der i alt seks uker består av et praksisopphold ved en samarbeidende norsk bedrift i Tanzania, Indonesia eller Kina. Til neste år kommer kanskje også India med.

I løpet av semesteret ute tilsvarer praksisarbeidet 15 studiepoeng. I tillegg må de ta 15 studiepoeng  emnekurs ved et av UiAs samarbeidsuniversiteter i de tre landene.  Til sammen får de da samme studieprogresjon som sine medstudenter hjemme, men altså med utenlandserfaring fra praktisk forretningsvirksomhet i tillegg. Det er også en intensjon at studentene skal skrive sin masteroppgave basert på det de lærer i utlandet.

Også utenlandske studenter

- Underveis i arbeidet med tilbudet så vi også at norske bedrifter i utlandet ikke bare er interesserte i å tilby norske studenter praksisopphold. Flere bedrifter er åpne for å ta imot studenter fra landet de driver forretningsvirksomhet i. Resultatet av det er at fire indonesiske studenter også tilbys praksisopphold i norske bedrifter i Indonesia gjennom ordningen, forteller Stein Kristiansen.

Bedriftene

De ni bedriftene som deltar i praktikant-ordningen med UiA er:

Tanzania (alle i Dar-es-Salaam):

• Yara
  • Statoil

Indonesia (alle i Jakarta):

• Jotun
  • Wilhelmsens Ships’ Service
  • Bergen Engines/Rolls Royce
  • Gexcon
  • Innovasjon Norge

Kina (alle i Guangzhou):

• BeSafe
  • Yuexin Shipyard

Samarbeidende universiteter

Universitetene som samarbeider med UiA om siviløkonomstudentenes semesteropphold i de tre landene er:

• University of Dar-es-Salaam Business School i Dar-es-Salaam
  • Magister Manajemen-programmet ved Gadja Mada-universitetets campus i Jakarta
  • Lingnan College ved Sun Yat-sen-universitetet i Guangzhou

India neste

- Videre har vi også etablert et formelt samarbeid med Jawaharlal Nehru-universitetet i New Dehli og arbeider med det samme med en privat handelshøyskole i Mumbai, Welingkar Institute of Management. Vi har også utarbeidet avtaler med norske firmaer i de to byene – blant andre Telenor, og DNV-GL (Veritas). Avhengig av god interesse blant våre studenter, vil dette kunne tilbys fra neste høst, sier Kristiansen.

Tekst og foto: Jan Arve Olsen