Gå til hovedinnhold

Reis en uke på studietur til Europa

Har du lyst til å studere i andre land, men ikke mulighet til å reise et helt semester? Da kan FORTHEMs tilbud om sommer- og vinterskoler være for deg.

Bildet viser et stilisert europakart med markerte lokasjoner hvor medlemmene i universitetsalliansen FORTHEM holder til.
FORTHEM tilbyr korte studieopphold i Italia, Romania, Finland, Spania, Frankrike, Tyskland, Latvia, Polen og ved UiA. Foto: FORTHEM

– Denne typen utveksling er for de som ønsker kortere undervisningskurs i et annet land. Universitetsalliansen FORTHEM tilbyr mange av disse, og jeg vil oppfordre alle interesserte til å søke, sier Clare Jortveit. Hun er seniorrådgiver for internasjonalisering ved Universitetet i Agder (UiA).

UiA ble med i FORTHEM i 2022. Alliansen består av ni forskjellige europeiske universiteter. Alle er med på å arrangere forskjellige sommer- og vinterskoler. Studenter fra alle universitetene kan søke, og undervisere fra alle universitetene kan bidra.

Her kan man lære om et fagområde, som kjemi eller idrett, sammen med studenter fra andre land og studieretninger. Varigheten er vanligvis én uke. Deltagerne får et stipend fra EU for å kunne reise.

UiA bidrar

I fjor arrangerte UiA sin aller første FORTHEM Summer School i entreprenørskap. I år arrangeres den ved Universitetet i Jyväskylä i Finland. Søknadsfristen er 8. april.

Se mer informasjon om denne sommerskolen ved å følge denne lenken.

– Jeg skal selv undervise to av forelesningene på sommerskolen i Finland. Her kommer studenter fra alle mulige studieretninger, så det blir et unikt tilbud, sier universitetslektor Prince Baah-Peprah fra UiA.

Han anbefaler alle som er interesserte i entreprenørskap om å søke seg til sommerskolen. Den er åpen for alle studenter ved UiA, på både bachelor- og masternivå.

– Det blir en intensiv uke, med mye undervisning og jobbing i grupper. Men det blir også god tid til å utforske byen, sosiale aktiviteter og bli kjent med folk fra mange forskjellige land, sier Baah-Peprah.

Mange muligheter

Universitetsalliansen FORTHEM tilbyr sommer- og vinterskoler store deler av året, med forskjellige tema. Nedenfor har vi samlet de som er aktuelle å søke på nå.

– Vi skal arrangere en ny sommerskole på UiA i år om digital helse, og en om demokrati og utdanning. Det er nesten alltid en eller annen form for sommerskole som arrangeres gjennom FORTHEM, så det er bare å søke, sier Clare Jortveit.

Disse sommer- og vinterskolene er åpne for søknader nå:

Entrepreneurship Summer School Lean Startups
2. – 6. september 2024

Civic Engagement Summer School
Universitetet i Sibiu, Romania
9.-13. september 2024

Summer School on Chemistry for sustainable development
Universitetet i Palermo, Italia
23.-27. september 2024
Søknadsfrist: 8. april

Building bridges between music teacher training programmes to enhance the future roads of music education
30. september – 4. oktober 2024