0
Hopp til hovedinnhold

Podkast: Kan digitale kanaler flytte makt fra politikerne til folket?

I UiAs nye podkastserie får du høre om den italienske Femstjernersbevegelsen, og hva norske partier kan lære om deres involvering av innbyggere.

I UiAs podkastserie Spør forskeren svarer UiA-forskere på aktuelle spørsmål. Lytterne kan bidra med egne spørsmål ved å sende en mail til kommunikasjon@uia.no.

Øystein Sæbø

Professor Øystein Sæbø

Professor Øystein Sæbø har forsket på såkalte e-demokratier siden starten av 2000-tallet. Han har blant annet forsket på hvordan Kristiansand kommune har forsøkt å få flere med i de politiske prosessene ved hjelp av digitale kanaler, med vekslende hell. 

– En av utfordringene har vært at det er de som er politisk engasjerte fra før av som også engasjerer seg på nett, sier Sæbø.

Demokrati-teknologi

Professor Sæbø tilhører Institutt for informasjonssystemer ved UiA, og har den siste tiden samarbeidet med to italienske professorer.

Sammen har de undersøkt hvordan regjeringspartiet Femstjernersbevegelsen bruker og har utviklet egen digital teknologi for å involvere flere i beslutningsprosessene.

– Hvis man ser på teknologien denne bevegelsen har utviklet, er det mye norske kommuner og politiske partier i alle fall kunne vurdert å ta i bruk eller ta lærdom av, sier Sæbø.

Ny forskningspodkast fra UiA

Han er første forsker ut i UiAs nye podkastserie Spør forskeren. I hver episode blir en UiA-forsker utfordret med et spørsmål, enten av aktuell karakter eller som er sendt inn av en lytter.

Podkasten Spør forskeren produseres av kommunikasjonsavdelingen ved UiA. Om du har et spørsmål du vil at en UiA-forsker skal svare på, kan du sende det til kommunikasjon@uia.no.