Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Podkast: Kan batteriene redde kloden?

Nylig gikk Nobelprisen i kjemi til forskerne bak lithium-ion-batteriene, slike batterier du har i mobilen og elbilen. Postdoktor Gunstein Skomedal forklarer hvilken rolle disse kan ha i møte med klimakrisen.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grafikk fra podkasten

I UiAs podkastserie Spør forskeren svarer UiA-forskere på aktuelle spørsmål. Lytterne kan bidra med egne spørsmål ved å sende en mail til kommunikasjon@uia.no.

Gunstein Skomedal

Postdoktor Gunstein Skomedal

– Lithium-ion-batteriene er en overlegen batteriteknologi. Uten disse ville mange av tingene vi tar for gitt i dag, som mobiltelefoner, nettbrett og elbiler, vært praktisk umulige, sier Gunstein Skomedal.

Han er postdoktor ved UiA med doktorgrad i fornybar energi. Han jobber også med batteriteknologiutvikling hos Elkem Carbon i Kristiansand.

– Universitetet og næringslivet i Agder har flere prosjekter på gang for å se på hvordan vi kan utnytte brukte lithium-ion-batterier fra elbiler, sier Skomedal.

Mange av batteriene som i fremtiden kommer fra utslitte elbiler kan få nye liv, for eksempel som mellomlagring av strøm fra solceller.

– De batteriene som ikke kan brukes videre, ønsker vi å gjenvinne på en effektiv og miljøvennlig måte, slik at de verdifulle metallene kan brukes på nytt, sier Skomedal.

Se forskerportrett av Gunstein Skomedal da han arbeidet med termoelektrisitet

Ny forskningspodkast fra UiA

Han er andre forsker ut i UiAs nye podkastserie Spør forskeren. I hver episode blir en UiA-forsker utfordret med et spørsmål, enten av aktuell karakter eller som er sendt inn av en lytter.

Podkasten Spør forskeren produseres av kommunikasjonsavdelingen ved UiA. Om du har et spørsmål du vil at en UiA-forsker skal svare på, kan du sende det til kommunikasjon@uia.no.