Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Parkeringsreglene gjelder også under eksamen

De siste dagene har tallet på parkeringsbøter - eller kontrollgebyrer for feilparkering - økt på Campus Kristiansand.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Parkering - skilt med hvit P på blå bunn.

Fra 24. april - da det ble bestemt at den myke oppfordringslinjen ble forlatt og parkeringsgebyrer ble skrevet, har Europark skrevet i gjennomsnitt rundt 30 parkeringsbøter hver virkedag.

De siste dagene, etter at eksamen har startet for fullt, er antallet parkeringsgebyrer økt til 40-50 hver dag. Det er sure penger å betale, siden hver parkeringsbot er på 600 kroner.

Her er det viktig å huske på to ting:

1. Parkeringsreglene gjelder døgnet rundt hele uka - uansett om det er eksamen eller ikke. Reglene er klinkende klare: Parkering er bare tillatt i oppmerkede felt. Årsaken til det er blant annet at feilparkeringer gjorde det vanskelig å komme fram for utrykningskjøretøyer i tilfelle noe skjedde, og da er det nødvendig med krystallklare regler for å unngå at for eksempel hus brenner ned fordi brannbilen ikke kommer fram.

2. Det nytter ikke å hisse seg opp overfor de som kontrollerer at parkeringsreglene blir overholdt, verken de som skriver ut kontrollgebyrene (parkeringsvaktene) eller UiAs driftsavdeling som har den praktiske driften med asfaltlegging osv. Det er UiAs styre som har vedtatt at det skal være avgiftsparkering på UiAs campuser, og det kan bare UiA-styret endre på.

Forslag til endringer i parkeringsbestemmelsene kan sendes på e-post til parkering@uia.no, samme sted kan man sende forslag til forbedringer på parkeringsområdene - for eksempel endringer i skiltingen. Klager på ilagt kontrollavgift - parkeringsbøter - er det Europark som behandler. Framgangsmåten finner du på "Parkering ved UiA"-siden.

UiAs parkeringsregler kan du lese her: https://www.uia.no/om-uia/finn-frem/parkering-ved-uia 

Fra mandag 24. april er ikke lappene under vindusviskeren hyggelige anbefalinger om å følge parkeringsreglene på UiA, men parkeringsgebyr på 600 kroner. (Illustrasjon: Colourbox)

Fra mandag 24. april er ikke lappene under vindusviskeren hyggelige anbefalinger om å følge parkeringsreglene på UiA, men parkeringsgebyr på 600 kroner. (Illustrasjon: Colourbox)

Dessverre har det skjedd flere episoder der det later til at både UiA-ansatte og UiA-studenter har glemt hvordan man argumenterer akademisk. Studentene som veiledet bilistene da de nye parkeringsreglene ble innført i mars, ble flere ganger møtt med argumentasjon som ikke bar preg av å være faktabasert, fra ansatte som åpenbart var uenige i at det ble innført betalt parkering. Studentene var bare hyggelige og hjelpsomme, og fortjente respekt for det. Parkeringsvaktene fra Europark som nå gjør jobben sin, skal også bli respektert. Europark har fast betaling for jobben de gjør, og får ikke bonus for å skrive kontrollgebyrer.

Argumenter mot parkeringsordningen og forslag til forbedringer kan sendes til UiA-styret, som er de eneste som kan gjøre endringer.