Åtte UiA-forskere har fått internasjonal anerkjennelse for å ha utviklet kunstig intelligens, som kan gjøre kompliserte oppgaver 50 ganger raskere og mer nøyaktig enn et menneske.
Professor Ole-Christoffer Granmo er en av åtte forskere som har videreutviklet den såkalte Tsetlin-maskinen. Det er en ny type kunstig intelligens oppfunnet ved UiA som skal utføre oppgaver som i dag gjøres av mennesker, på en mer effektiv og raskere måte.
- Tsetlin-maskinen har mange anvendelsesområder fordi den baserer seg på menneskelig logikk. I dette arbeidet har vi klart å gjøre maskinen inntil 50 ganger raskere. Her har vi lykkes med språkforståelse, effektivitet og nøyaktighet, sier Granmo.
Forskningen er gjort sammen med kollegene Kuruge Darshana Abeyrathna, Bimal Bhattarai, Morten Goodwin, Saeed Rahimi Gorji, Lei Jiao, Rupsa Saha og Rohan Kumar Yadav.
Denne formen for kunstig intelligens kan automatisere arbeidsoppgavene i hektiske yrker, slik at for eksempel leger og sykepleiere kan få mer tid til pasientene.
- Vi har hjulpet Sørlandet sykehus med kunstig intelligens som automatisk finner informasjon via pasientjournaler. Den gir forslag til diagnose og prognose basert på symptomer og testresultater. For eksempel kan den si noe om sjansen for tilbakevending av brystkreft, sier Ole-Christoffer Granmo.
UiA-forskerne har gjort maskinen så fleksibel at den kan brukes i mange sammenhenger. For eksempel predikere sjansen for konkurs hos bedrifter og oppdage svindel fra transaksjonsdata.
Forskningen fra Universitetet i Agder har gjort seg bemerket og blitt publisert hos ICML (International Conference on Machine Learning). Dette regnes som toppsjiktet i forskningsfeltet, og er den ledende akademiske konferansen innen maskinlæring.
- Dette kan sammenlignes med et verdensmesterskap eller olympiske leker. Her deltar de beste miljøene innen kunstig intelligens fra Stanford, Oxford, Cambridge, Facebook og Google, sier Granmo.
Professor Ole-Christoffer Granmo er leder for CAIR . Han håper publisiteten kan tiltrekke seg internasjonal oppmerksomhet for hva slags forskning, undervisning og innovasjon som foregår hos UiA.
- Dette er viktig for da tiltrekker vi oss studenter og nye ansatte som kan være med å løfte UiA videre. Toppkonferansen ICML har enorm synlighet internasjonalt. Artiklene hos dem blir lest over hele verden av alle de anerkjente forskningsmiljøene, sier han.