Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

På plass i London

- Det blir et mer spennende valg enn folk flest her er komfortable med. Det sier førstelektor Jan Erik Mustad som er på plass i London for å følge Brexit-avstemningen til torsdag på nært hold. 

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis det fortsetter slik, kan det bli hjemmesitterne som kommer til å avgjøre om Storbritannia fortsatt skal være med i EU eller melde seg ut, sier førstelektor Jan Erik Mustad fra London.

SPENNENDE: - Det er nesten mer spennende enn godt er. Det er helt jevnt løp. Hvis det fortsetter slik, kan det bli hjemmesitterne som kommer til å avgjøre om Storbritannia fortsatt skal være med i EU eller melde seg ut, sier førstelektor Jan Erik Mustad fra London. 

- Ingen tør spå utfallet. De siste meningsmålingene viser et helt jevnt løp. Storbritannias forhold til EU kan bli avgjort av noen få stemmer, sier Jan Erik Mustad.

Førstelektoren ved Fakultet for humaniora og pedagogikk er i London som en del av sin forskervirksomhet innen britisk kultur. Han er også en yndet kommentator i norske medier, og vil i løpet av dagene fram til folkeavstemningen torsdag og også på selve stemmedagen, kommentere utviklingen tett helt fram til avstemningen er over.

Også via sosiale medier som Twitter og Snapchat kan du følge Jan Erik Mustad i London. Brukernavnet i begge kanalene er UiAMustad.

Immigrasjon og økonomi

Britene stemmer over medlemskapet i EU 23. juni.

23. juni går britene til valgurnene for å stemme over medlemskapet i EU.

- I fokus nå rett før stemmedagen står i hovedsak to ting: Immigrasjon og økonomi. Mange briter er skeptiske til å fortsette i EU fordi de mener det fører til mer innvandring enn de ønsker, særlig fra EU-land i tidligere Øst-Europa. De føler det er en trussel mot velferdsstaten. Andre er mer opptatt av økonomien, og mener landets økonomi vil bli skadelidende dersom Storbritannia forlater EU, sier Mustad.

Utfordringene for ja-siden, slik Mustad ser det, består imidlertid nå i å mobilisere flest mulig briter til å stemme. Ved forrige EU-valg i 1975 stemte 64 prosent. Mye tyder på at færre kan gå til stemmeurnene denne gangen. Av de som stemte i 1975 stemte 67,23 prosent ja til EU, mens 32,77 prosent sa nei.

- Mange jeg har pratet med til nå, sier de ikke har tenkt å stemme. Faktisk overrakende mange. Det er særlig Labuor-velgere som er «lunkne» til det å stemme. Labour er offisielt for å holde Storbritannia som en del av EU, men det er merkbart fraværende i debatten. Dersom en skal sikre seg ja-flertall, må ja-siden klare å mobilisere Laboru-velgerne til å stemme – og til å stemme ja.

- Utfordringen for nei-siden synes å være å holde fokuset på immigrasjon. Klarer de det, kan det bli Brexit på torsdag, sier Mustad.

Full fart i valgkampen igjen

Valgkampen på de britiske øyene er nå i full gang igjen, etter forrige ukes sjokkerende mord på den britiske politikeren Jo Cox. Ja-siden, under ledelse av statsminister David Cameron begynte på søndag, fulgt opp av nei-siden på mandag.

Mer om folkeavstemningen i Storbritannia

Tekst og foto: Jan Arve Olsen