Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Opplev verden

Bachelor-studenten Joachim Augestad reiste på utvekslingsopphold i Minnesota. Han er ikke i tvil: – Reis ut! Du kommer ikke til å angre.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Joachim Augestad og Janne Strøm-Fladstad ved oppblåsbar globus

Joachim Augestad reiste på utveksling til Minnesota. Her sammen med rådgiver Janne Strøm-Fladstad som hjalp ham med å finne riktig universitet.

Etter ett semester ved Minnesota State University Moorhead i USA er han mange erfaringer rikere. I august i fjor forlot han Sørlandet til fordel for studier i amerikansk politikk og historie.

– Jeg studerer til bachelor i statsvitenskap og ønsket internasjonal erfaring og nye utfordringer. Jeg er nok også litt oppdagelseslysten av natur og begynte å få det litt for komfortabelt her i Kristiansand. Etter å ha snakket med mange kom jeg frem til at alle som har reist anbefaler det, alle som ikke har reist angrer på det, sier Augestad.

Universitetet han valgte ligger i Fargo/Moorhead og har rundt 8000 studenter. Universitetet har også et yrende studentliv og mange av studentene bor på campus. Det gjorde også Augestad.

– Jeg ville dra en plass jeg ikke hadde vært før. Oppleve «The real America». Et bevisst valg jeg tok var å reise ut alene. Jeg ønsket ikke å være i en stor gjeng som reiste sammen. Da tror jeg ikke at jeg hadde fått like stort utbytte av turen.

Et sosialt og godt læringsmiljø

24-åringen fra Sandnes fant seg fort til rette.

– Samholdet blant studentene er fantastisk. At så mye skjer på campus-området er bra for det sosiale miljøet. Du blir tatt svært godt i mot på universitetet. Første uken var det kun oss nye internasjonale studenter på campus. Vi fikk tildelt en egen person, en diplomate, som selv hadde vært utvekslingsstudent og kunne forklare alt vi trengte å vite, opptil flere ganger, smiler Augestad.

Etter to uker uten undervisning, men med mange sosiale aktiviteter og rådgivning, begynte alvoret.

– Da var vi blitt en sammensveiset og internasjonal gjeng som kunne møte utfordringene sammen. Å sjonglere det sosiale livet med tøffe oppgaveinnleveringer var til tider krevende. Løsningen ble ofte å møtes på biblioteket.

Hvorfor reise ut?

Å vise at du har reist til et fremmed land og taklet utfordringene du møter, håper han viser fremtidige arbeidsgivere at han står på og gjør det som må til for å oppnå gode resultater.

Jeg lærte mye om hvordan jeg skulle disponere tiden effektivt. Korte innleveringsfrister tvinger deg til å prioritere det viktigste. Det ble også lagt stor vekt på deltakelse i timene. På ett av fagene, var hele 34 prosent av karakteren basert muntlig deltakelse i timene, sier Augestad.

Å bli kjent med og forstå mennesker som kommer fra ulike kulturer er også noe Augestad setter stor pris på.

– Uansett hvem du møter, om det er en professor eller en uteligger, har personen en unik livserfaring du ikke kjenner til. Den erfaringen er det alltid interessant å lære mer om.

iPad med våre nye utvekslingssider

Vi har lansert nye sider for deg som har lyst til å reise ut. Klikk deg inn på verdenskartet og finn ditt studiested.

Enkelt å finne riktig utvekslingsprogram

De fleste studieprogrammene tilbyr utveksling. Å finne riktig utvekslingssted har aldri vært enklere. På uia.no har vi nettopp lansert nye sider som gjør det lett og inspirerende å finne et aktuelt universitet med utvekslingsavtale til ditt studium.

Hvert år er det rundt 350 UiA-studenter som drar på utvekslingsopphold som varer lengre enn tre måneder. Janne Strøm-Fladstad, rådgiver ved Internasjonal avdeling, ser gjerne at enda flere studenter reiser ut for å oppleve verden.

– Alle har muligheten til å reise ut. For å få best mulig utbytte av oppholdet, kan det være lurt å velge litt utradisjonelt og ikke dra dit alle andre drar. Ved å reise ut kan du også studere fag som det ikke undervises i her.  Å få et amerikansk blikk på ulike dagsaktuelle temaer, slik Joachim har fått, er en kjempenyttig erfaring, sier Strøm-Fladstad.

Innenfor alle områder i Norge i dag er det viktig med internasjonale erfaringer. Gode økonomiske støtteordninger sikrer at et studieopphold utenlands er for alle.

– Jeg studerte ved et statlig universitet og kom derfor godt ut av det økonomisk. Jeg hadde ikke vurdert å studere ved akkurat dette universitetet om det ikke hadde vært for at jeg fikk så god hjelp av Janne og Internasjonal avdeling ved UiA. Jeg valgte også å ta bacheloren min på UiA fordi jeg visste at her er det mange gode utvekslingsavtaler og du får god hjelp, sier Augestad.

Søknadsfristen for å søke om utvekslingsopphold i høstsemesteret er 15. februar.

Tekst og foto: Irene Hetlelid Svendsen