UiA kjører nå digitale oppfriskningskurs for utdannede sykepleiere, som ikke har praktisert faget på en stund. Tilbudet skal friste sykepleiere tilbake i yrket sitt.
Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Sykepleie (llustrasjonsbilde)
- Samfunnet trenger flere sykepleiere. Raskeste veien til å få flere i jobb er å aktivere dem som allerede har en sykepleieutdanning, men som i dag enten er i andre yrker eller er utenfor arbeidslivet av ulike årsaker, sier Mariann Fossum, instituttleder ved Institutt for sykepleievitenskap ved Universitetet i Agder.
Hun forteller at kursideen kom opp i koronatiden våren 2020.
- Vi vet at det er mange sykepleiere som ikke jobber som sykepleiere, og dermed kom tanken om å utvikle noe som er rettet mot å få denne gruppen tilbake i arbeid som sykepleiere, sier Fossum.
- Jeg ønsket å friske opp sykepleiekunnskapen, siden jeg nå starter i en lederjobb innenfor helse og dermed kommer nærmere pasienter, sier kursdeltaker Pål R. Bråthen.
Han tok sykepleieeksamen tilbake i 1991 og har siden tatt en bachelor i økonomi og en master i ledelse. Han har nylig begynt som enhetsleder i Ås kommune.
Gry Kjevik arbeider som helsesykepleier i Lofoten, med helsestasjon, skolehelsetjeneste og covid-koordinering. Hun har en mastergrad i «Public health» fra Gøteborg og har arbeidet mye innen helseforebygging.
- Jeg tok kurset fordi det er viktig med internasjonalt godkjente standarder, spesielt i forhold til blodforgiftning (sepsis), men også andre akutte pasientsituasjoner som man skal evaluere og så kommunisere videre med lege, sier hun.
Kurset tar utgangspunkt i kliniske problemstillinger der målet er økt trygghet og oppfriskning av kunnskap. Tanken er at sykepleiere som har vært lenge borte fra yrket trenger trygghet og selvtillit for å gå i gang i en sykepleiejobb igjen. Selv om de har eksamenspapirer og i prinsippet kan søke seg til yrket, blir terskelen for høy når de har vært lenge borte fra faget, og mye har endret seg.
- Kurset var veldig godt lagt opp med en god blanding av teori og praktiske pasienteksempler. Jeg har bistått med vaksinering en liten stund, og sannsynligvis vil jeg gjøre det i sommer. I tillegg syntes jeg det var så moro, at det hadde vært gøy å ta noen vakter innen kommunehelsetjenesten. Det tenker jeg vil kunne styrke kompetansen ytterligere, sier Bråthen.
Gjennom kurset ønsker UiA at deltakerne får trygghet til å søke seg tilbake til sykepleieyrket. Høst 2020 og vår 2021 ble det gjennomført to kurs med til sammen rundt 80 deltakere. Det var stor interesse og mange søkere, og UiA fikk mange positive henvendelser rundt tilbudet.
Kurset er bygget opp som digital undervisning. Deltakerne bestemmer selv når de vil ta den enkelte modul, og kan tilpasse modulene etter hva de har behov for. Kurset avsluttes med en innleveringsoppgave, utformet som case.
Den digitale gjennomføringen gjør at det ikke bare er sykepleiere fra Agder som tar kurset, men
tilbudet kan benyttes uansett hvor i landet deltakerne bor.
UiA arbeider nå med å få finansiering av en del 2 av oppfriskningskurset. Denne blir utviklet til å bli mer praktisk rettet.
Fagansvarlig og universitetslektor Kjersti Marie Frivoll Johnsen
Instituttleder og professor Mariann Fossum