OPPDATERT: UiA anbefaler hjemreise

UiA anbefaler alle sine studenter og ansatte i utlandet om å følge Utenriksdepartementets oppfordring om å reise hjem så snart som mulig. I tillegg anbefales utvekslingsstudenter hos UiA i Norge om å reise tilbake til sine hjemland.

Flyvinge

Oppdatert 15. mars klokken 00:17.

Oppdateringer etter varsel fra Regjeringen lørdag 14. mars klokken 18.00:
Regjeringen har lørdag kveld varslet om at fra mandag 16. mars kl. 08.00 vil norske flyplasser og havner stenge, og det kommer til å være utstrakt grensekontroll langs grensen.

Nordmenn som er på reise i utlandet skal selvfølgelig få komme hjem. Alle må ta kontakt med reise- eller flyselskap.

Norge samarbeider godt med Danmark og har sikret at nordmenn kan reise gjennom landet selv om Danmark allerede har stengt sine grenser.

Nordmenn som bor fast i utlandet må forholde seg til lokale myndigheters råd og veiledning.

Samtidig trenger vi livsnødvendige varer som mat, medisiner, drivstoff og annet. Forsyning av varer er en samfunnskritisk funksjon og denne vil fortsette over landegrensene.

Se statsministerens pressemøte.

Se Avinors informasjonsside om koronavirus-situasjonen.

Utenriksdepartementets anbefaling pr. 14. mars kl. 11.00 er følgende:

• Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder i første omgang fra 14. mars til 14. april.
  • Utenriksdepartementet oppfordrer alle norske borgere som er på reise i utlandet om å vurdere å reise hjem så snart som mulig, på en trygg og rolig måte, i samråd med sitt reise- eller flyselskap.
  • Alle reisende som kommer til Norge fra land utenfor Norden skal i karantene i 14 dager, uavhengig om de har symptomer eller ikke. Dette pålegget har tilbakevirkende kraft fra 27. februar.
  • Situasjonen i land som opplever utbrudd av koronaviruset endrer seg fort. Land kan raskt innføre reiserestriksjoner, tvungen karantene ved innreise fra land med koronavirus, grenser kan bli stengt, flyavganger bli kansellert eller andre tiltak kan iverksettes.
  • Det er viktig at den enkelte setter seg godt inn i situasjonen. Det er viktig å ta sikkerhetshensyn og holde seg oppdatert på utviklingen lokalt og nasjonalt i landet.
  • Oppdatert informasjon finnes på UDs nettsider og på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

UiAs studenter i utlandet

Studenter som kommer hjem og ikke vil kunne fullføre semesteret i utlandet, må kontakte sitt fakultet for spørsmål om tilrettelegging av studiet. Se https://www.uia.no/student/hjelp-og-veiledning/trenger-du-studieveiledning

Dersom studenter ønsker å bli ved vertsinstitusjonen, må studenten selv vurdere følgende:

• Egen helse. Befinner du deg i risikogruppen for koronavirus?
  • Oppfølging og retningslinjer fra vertsuniversitetet
  • Helsevesenet der du befinner deg. Kvaliteten på helsevesenet varierer fra land til land. Hvilke evner eller kapasitet har helsevesenet der du befinner deg til å håndtere en videre utvikling av coronaviruset?
  • Returmuligheter, inkludert endring av billett og reiseforsikring
  • Sjekk din helseforsikring
  • Sosialt nettverk og støtteapparat der du befinner deg
  • Ta med i betraktning vurderingene til dine nærmeste hjemme i Norge

Studenter som returnerer til Norge må først undersøke muligheten for at flyselskapet endrer hjemreisedato. Mange flyselskaper er fleksible, men dersom en endring er umulig, kan denne dekkes av personlig reiseforsikring.

I tilfeller der studenten ikke får endret billett og merkostnader ikke dekkes av personlig reiseforsikring, vil UiA dekke dokumenterte merkostnader i forbindelse med hjemreisen.

UiAs bygninger er for tiden stengte og ansatte arbeider hjemmefra. Studenter som har spørsmål kan kontakt med internasjonalt kontor på int-kontor@uia.no

UiAs ansatte (inkludert stipendiater)

Alle UiAs ansatte og stipendiater som er i utlandet anbefales å reise hjem i tråd med UDs oppfordring. De bes ta kontakt med egen leder for å avklare situasjonen. UiA forsøker også å kontakte alle ansatte som befinner seg i utlandet.

Reisekostnader på tjenestereiser/stipendreiser: Den reisende bør i første omgang ta dette med G-travel, evt. egen reiseoperatør eller egen reiseforsikring. Øvrige spørsmål knyttet til reise og kostnader avklares med egen leder ved UiA.

Utenlandsstudenter hos UiA anbefales å reise hjem

På grunn av opptrappingen av koronavirus-situasjonen, anbefaler Universitetet i Agder at alle utvekslingsstudenter reiser hjem.

Mange land innfører strenge reiseforskrifter og grensene stenger for å forhindre ytterligere smitte, noe som kan gjøre hjemkomsten på et senere tidspunkt veldig vanskelig. Italia, Kina, El Salvador, New Zealand, Polen, Irland og Danmark er land som nå (pr. 14. mars) har innført de største og mest omfattende restriksjonene.

UiA anbefaler at alle studenter tar kontakt med hjemmeinstitusjonen sin og følger retningslinjene deres. Studenter som ønsker å være i Norge, er velkomne til det, og vil bli fulgt opp av UiAs internasjonale kontor.

Universitetet i Agder vil gjøre alt for å sikre at alle studenter kan fullføre semesteret eksternt. Spesifikk informasjon for hvert kurs vil bli publisert i studentenes digitale læringsplattform Canvas.

Alle studenter som reiser hjem, må informere International Education Office ved University of Agder på int-office@uia.no.

Internasjonale gradsstudenter ved UiA

Universitetet i Agder anbefaler at internasjonale studenter på full grad forblir i Norge og følger retningslinjene på https://www.uia.no/no/about-uia/information-og-guiding-ab-the-coronavirus.

Eventuelle internasjonale studenter som har spørsmål eller trenger annen informasjon, kan kontakte UiAs internasjonale kontor på int-office@uia.no.

Les mer på uia.no/virus.