Oktober er digital sikkerhetsmåned på UiA

I oktober settes søkelyset på din og min informasjonssikkerhet, både på jobb og privat. Få med deg foredrag om menneskelig adferd og sikkerhet på sosiale medier og mer til i Grimstad 6. oktober.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sikkerhetsleder Jan Egil Heinecke (til venstre) og sjefingeniør Lars Nesland står bak arrangementene på UiA i oktober.

Sikkerhetsleder Jan Egil Heinecke (til venstre) og sjefingeniør Lars Nesland står bak arrangementene på UiA i oktober.

- Faktisk er det slik at man i hele oktober setter fokus på digital sikkerhet over hele landet. Der er vi selvsagt med. Temaet er viktig og nært for alle, enten det er på jobb eller hjemme, sier sikkerhetsleder Jan Egil Heinecke, som sammen med sjefingeniør Lars Nesland står bak arrangementene på UiA i oktober.

Foredrag, film og plakater

Jan Egil forteller at måneden vil bli markert på UiA flere måter.

- Det kommer en rekke plakater på informasjonstavlene både i Kristiansand og i Grimstad, som forhåpentligvis minner oss alle – både ansatte og studenter - om at digital sikkerhet er noe som angår hver enkelt av oss. I tillegg vil vi vise flere artige filmsnutter via Innaskjærs. Så her gjelder det å følge med! sier han.

Foredragsholder fra Oslo

Men kanskje av størst interesse er to foredrag som arrangeres i Grimstad mandag 6. oktober.

- Da har vi vært så heldige og fått fagdirektør Roar Thon og avdelingsdirektør Christian Pretorius fra Statens nasjonale sikkerhetsmyndighet (NSM) til å komme til Grimstad denne dagen. Thon har tjenestebakgrunn fra forsvaret og politiet og har de siste årene arbeidet mye med menneskers bruk av teknologi og hvordan mennesker adferd påvirker sikkerhetstilstanden, sier Heinecke.

To sikkerhets-foredrag

I Grimstad holder Roar Thon et miniseminar med to 45 minutters foredrag:

Foredrag nr. 1 har målgruppen ansatte og studenter. Foredraget tar for seg den enkeltes ansvar knyttet til informasjonssikkerhet både som privatperson og som ansatt. Det blir brukt en rekke eksempler som dekker alt fra sosiale medier, nettfiske, dataangrep og digital spionasje ved fagdirektør Roar Thon.

Foredrag nr. 2 har målgruppen ansatte innen IT og studenter som f.eks. studerer informatikk, eller informasjonssikkerhet ved avdelingsdirektør Christian Pretorius.

- Dette foredraget er noe mer teknologisk rettet og detaljert. Det tar for seg ulike teknologiske sårbarheter som vi ser blir utnyttet i dag og vi kommer med råd om hvordan disse kan lukkes, forteller Roar Thon.

- Benytt anledningen

- Vi håper flest mulig har anledning til å delta på ett eller begge av foredragene. Vi håper også at digital sikkerhet er litt lengre fremme i bevisstheten ved slutten av måneden enn i begynnelsen. Det er målet, sier Jan Egil Heinecke og Lars Nesland.

Kort om NSM

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er Norges ekspertorgan for informasjons- og objektsikkerhet, og er det nasjonale fagmiljøet for IKT-sikkerhet. Direktoratet er nasjonal varslings- og koordineringsinstans for alvorlige dataangrep og andre IKT-sikkerhetshendelser.

Kort om oktober som nasjonal sikkerhetsmåned

Nasjonal sikkerhetsmåned er en landsomfattende kampanje nå i oktober der alle statens virksomheter setter fokus på digital sikkerhet. Nasjonal sikkerhetsmåned arrangeres i år for 4. gang. Kampanjen koordineres av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), som er en del av regjeringens helhetlige satsing på informasjonssikkerhet i Norge. NorSIS er faglig underlagt Justis- og beredskapsdepartementet.