Gå til hovedinnhold

Ønsker studentene velkommen 14. august

Nye venner, nytt studenthus, konserter og et solid fokus på fag og studieteknikk fra dag én preger årets studiestartuke på UiA, som begynner mandag 14. august.

Nhi Bui, Karen Elise Stenersen, Sunniva Flak Fekjær, Maiken Køien Andersen, Gro Hodne Gundersen, og Olea Norset foran det nye studenthuset Bare (foto)

SAMMEN FOR STUDENTENE: En god studiestart krever godt samarbeid hos arrangørene: F.v.: Nhi Bui fra SiA studentliv, nestleder Karen Elise Stenersen i Fadderstyret, koordinator Sunniva Flak Fekjær i SiA studentliv, leder Maiken Køien Andersen i Studentorganisasjonen i Agder, studiestartprosjektleder Gro Hodne Gundersen ved UiA, og leder Olea Norset i Prosjekt studenttrivsel i Agder. Bildet er tatt utenfor det kommende, nye studenthuset Bare i sentrum av Kristiansand, tidligere Sørlandets Kunstmuseum.

Gro Hodne Gundersen (foto)

– Trygghet, inkludering og plass for alle er stikkord for årets studiestart, sier Gro Hodne Gundersen (bildet), som er prosjektleder for studiestarten ved Universitetets campuser i Kristiansand og Grimstad.

– Mer enn noen gang har vi lagt vekt på at alle krefter drar i samme retning for våre nye studenter.  Målet er at alle skal føle seg velkommen og legge det viktige første grunnlaget for trivsel, læring og faglig utvikling, sier hun.

Med seg på laget har universitetet Studentsamskipnaden i Agder, Studentorganisasjonen STA, og vertskommunene Kristiansand og Grimstad, samt næringslivet, frivillige organisasjoner og andre i hele Agder. Sammen legger de forholdene til rette for at både nye og gamle studenter skal få en så god studiestart som mulig.

Studenter på campus (foto)

STUDIESTART: Mandag 14. august er det studiestart igjen på UiA. (Arkivfoto: UiA)

Nær 5000 nye studenter kommer

Alt i alt kommer det nær 5000 nye studenter til Universitetet i Agder mandag 14. august – nær 3700 i Kristiansand og drøyt 1000 i Grimstad. Sammen med nær 9000 «gamle» studenter fyller de universitetets 14 000 studieplasser fordelt på 465 studier.

791 faddere tar imot nye studenter

I løpet av den første uka – og utover hele semesteret – står i alt 791 faddere klare til å ta imot de nye studentene.  Alle nye studenter får fadder, og nye UiA-studenter blir kontaktet av fadderen sin allerede uka før studiestart i august.

– Fadderordningen er først og fremst et sosialt tiltak, der hensikten er å skape nettverk som den enkelte kan ha i den første tiden da mange ting kan føles ukjent. Fadderne er eldre studenter som er godt kjent med de fleste sidene ved studietilværelsen, og sammen med de øvrige i faddergruppa skapes det her trygghet og grobunn for fremtidig vennskap og et godt studentmiljø, sier Karen Elise Stenersen, nestleder av fadderstyret i Kristiansand.

Karen Elise Stenersen (foto)

– Fadderne er med på å skape en tryggere og bedre studiestart for nye studenter. Vi gleder oss til å ta dem imot, sier Karen Elise Stenersen.

Åpningsseremoni og oppstartmøte

Det viktigste første studiedag 14. august er for de fleste studentene å møte opp til oppstartmøtet på studieprogrammet sitt. Her registrerer du deg som oppmøtt på studiet, hilser på dine medstudenter og lærere for første gang, og får også god informasjon om både studiet og andre relevante faglige og administrative ting du må huske på som student. Det er også planlagt sosiale og faglige arrangementer for studieprogrammene den første uken. Mer informasjon om disse vil også bli gitt på oppstartsmøtet.

De fleste oppstartmøtene holdes i etterkant av universitetets formelle åpningsseremoni, som holdes på campus både i Kristiansand (kl. 10) og i Grimstad (kl. 12).

Dersom du ikke kan møte på oppstartmøtet, er det viktig å si ifra. Du finner informasjon om oppstartmøtet på ditt studieprogram her.

Studenter på plenen under studiestart på Campus Kristiansand (foto)

Fra studiestarten på Campus Kristiansand i fjor.

Bare – nytt studenthus i Kristiansand

I løpet av studiestartuka går en rekke sosiale arrangementer av stabelen både på og utenfor campusene til UiA. I Kristiansand holdes de fleste av disse på splitter nye Bare studenthus i Skippergata i sentrum av byen.  Dette åpner dørene for første gang mandag 14. august. I huset samles et mangfold av studentforeninger. Navnet «Bare» signaliserer at det skal være et åpent sted du kan komme både alene og sammen med andre, for å feste, få nye bekjentskaper og ha det gøy! Programmet på Bare ser du her.

Studiestartkonserter i Kristiansand og Grimstad

Næringslivet i Kristiansand og andre sponser studiestartkonserten på Øvre torv i Kristiansand mandag 14. august, med Vidar Villa og Morgan Sulele. Også i Grimstad er det konsert denne mandagskvelden. Den holdes i Bluebox på campus, med Chris Abulade. Begge konsertene er gratis for studentene.

Studenter dekket av farge under Color Run fra tidligere år (foto)

Fra fargeløpet gjennom sentrum av Grimstad. I år tas løpet som setter farge på sentrum av byen opp igjen for første gang etter koronatiden. (Arkivfoto)

– To tydeligere studentbyer

– I det hele tatt vil årets studiestart samlet sett synliggjøre at våre to vertsbyer er store studentbyer. Tydeligst vil dette merkes i Kristiansand, med åpningen av Bare studenthus og konserter på Torvet. Men også i Grimstad vil dette merkes, der er det blant annet er planlagt et omfattende rebusløp i sentrum mandag 14. august. I tillegg tar vi i år opp igjen fargeløpet gjennom sentrum, Colour Run, et løp som ikke er holdt siden før koronatiden. Det setter bokstavelig talt farge på sentrum!

– I så måte har det vært en fornøyelse å arbeide med årets studiestart. Mer enn noen gang har de ulike berørte partene, UiA, SiA, STA, vertskommunene, fylkeskommunen og næringslivet i de to byene samarbeidet om å skape en helhetlig og god studiestart for studentene, sier hun.

For fullt sosialt program i studiestartuka og utover i semesteret, se studentlivsiden til Studentsamskipnaden i Agder (SiA).