Nytt studium vil gi flere barnehagelærere

Fra høsten 2015 tilbyr UiA et nytt studium i arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning (ABLU).

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studieleder Ingeborg Eidsvåg Fredwall.

Målgruppen for utdanningen er assistenter og barne- og ungdomsarbeidere som jobber i barnehage. Med dette tilbudet vil det være mulig å ta barnehagelærerutdanningen på deltid over 4 år, samtidig som man fortsetter å jobbe i barnehage. Undervisningen vil hovedsakelig være nettbasert. Det vil være plass til 40 på dette nye studiet.

Det er nå et skrikende behov for barnehagelærere. Anslagsvis så mangler det i dag minst 4400 barnehagelærere i norske barnehager.

- Arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning kan være en måte løse dette problemet på.  De har svært gode erfaringer med ordningen fra Høgskolen i Oslo-og Akershus, hvor de blant annet har sett at det er høy gjennomføringsgrad på studiet, og at studentene i snitt får gode karakterer. Vi starter opp med 40 studieplasser ved UiA til høsten, sier studieleder ved Avdeling for lærerutdanning, Ingeborg Eidsvåg Fredwall.

Egen arbeidsplass som læringsarena

Utdanningen er et samarbeid mellom UiA og Universitetet i Nordland, og all nettbasert undervisning skal være felles for universitetene. Det er også lagt opp til flere regionale samlinger i året. Studentene får i tillegg bryne seg på praktiske oppgaver som skal løses i barnehagene.

Fagpersoner fra UiA og Universitetet i Nordland var samlet på campus Kristiansand

Tirsdag 27.januar var fagpersoner fra begge universitetene samlet på campus Kristiansand for å planlegge innholdet i studiet.

- Barnehagene skal være en aktiv læringsarena under studieløpet. Studentene skal for eksempel delta på personalmøter og faglige diskusjoner. Jeg tror også at barnehagene som studentene jobber i vil dra nytte av denne kompetansehevingen, sier Fredwall.

Forventer mange søkere

-  Vi vet at det er mange som har ventet på at vi skal tilby denne type utdanning hos oss, og vi er spente på hvor mange søkere vi får. Det er lokalt opptak for studiet, og søknadsfristen er 1. mars.