Ny studentforening skal løfte kvinner i teknologi

Lederen i studentforeningen TekFem vil løfte kvinner i teknologi. Slik vil hun få det til.

Studentene Julie Aaasgard og Yvonne-Marie Miniggio driver den nyetablerte studentforeningen TekFem.
Julie Aasgaard (t.v) og Yvonne-Marie Miniggio (t.h) tar en mastergrad i bygg og driver den nyetablerte studentforeningen TekFem sammen.

- Når det er et fåtall av oss på studiene, viser det hvor viktig det er med en studentforening for kvinnelige teknologistudenter

Det sier Yvonne-Marie Miniggio (31), leder av studentforeningen TekFem. Hun driver foreningen sammen med Julie Aasgaard (25) og åtte andre teknologistudenter.

Er du teknologistudent? Se oversikt lenger ned i saken over arrangementer studentforeningen TekFem holder!

Bindeledd mellom bedrifter

Ideen til studentforeningen kom etter at Yvonne-Marie Miniggio la merke til at flere kunnskapsrike kvinnelige studenter satt stille gjennom forelesningene i flere år, selv om hun visste at de kunne svare på alle spørsmålene som foreleseren stilte.

Yvonne-Marie Miniggio går master i bygg ved UiA og er leder for studentforeningen TekFem.

Yvonne-Marie Miniggio er leder for studentforeningen TekFem og tar en mastergrad i bygg ved UiA.

- Flere har også fått avslag på jobbintervju fordi de ikke har vært like “på” som mannlige kandidater. Ingen kvinner som går teknologiutdanning i Agder skal sitte igjen med den følelsen når de er ferdig utdannet, sier hun.

Dette er grunnen til at hun startet opp studentforeningen TekFem i mai i år. Målet er å være bindeleddet mellom studenter og bedrifter, men også for å styrke et fellesskap blant kvinnelige teknologistudenter på tvers av linjer.

- Vi trenger en slik studentforening på Fakultetet mer enn guttene, siden vi er i mindretall her. Guttene trenger kanskje et slikt tiltak på sykepleiestudiet, der er de i mindretall. En slik studentforening kan gjøre det lettere å ikke droppe ut, legger Julie Aasgaard til.

Rekrutterer tidlig

Studentforeningen bidrar under teknologiske arrangementer i samarbeid med Fakultet for teknologi og realfag. De arrangerer også sosiale begivenheter for å skape samhold og hjelpe studenter å bygge et nettverk.

- I februar håper vi å arrangere “Jenter og teknologi – inspirasjonsdagen”, hvor vi inviterer videregående elever til universitetet, for å vise kvinnelige forbilder i teknologi og hva UiA tilbyr av studier. Som 16-åring er det fint å vite at det er en forening som er akkurat for deg, sier Miniggio.

Målet med studentforeningen er å styrke et fellesskap blant kvinnelige teknologistudenter. Foreningen nærmer seg allerede 100 medlemmer siden oppstarten i mai.

Yvonne-Marie Miniggio fremhever hvor viktig det er å rekruttere jenter i tidlig alder.

- Du mister enormt mye potensiale om kvinner ikke rekrutteres tidlig. Under Arendalsuka var det stor engasjement fra flere jenter da vi viste hvordan du kunne designe robot-armer til noen som manglet en arm. Vi har en forestilling at jenter og kvinner er gode omsorgspersoner, men det betyr ikke at vi ikke kan utvikle gode teknologiske løsninger. Det gir en forsterket effekt i bransjen når vi samarbeider, sier hun.

Interessert i å være med? Dette arrangerer TekFem:

• 15. oktober: Helaften i samarbeid med NITO Studentene Grimstad (foredrag og middag)
  • 02. november: Coffee Chat med TekFem
  • 07. desember: Coffee Chat med TekFem