Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Ny podkast: Gøy om grunnstoffene

Nysgjerrig på hvordan grunnstoffer påvirker oss i hverdagen? Opptatt av det grønne skiftet? Ny podkastserie gir deg gøyale fakta og kunnskap til å eksperimentere selv.

Podkasten Grunnstoffene er laget av Gunstein Skomedal fra Universitetet i Agder, Birte Runde fra Eyde-klyngen og Ole Martin Løvvik fra Sintef og UiO
Podkasten Grunnstoffene er laget av Ole Martin Løvvik fra Sintef og UiO (f.v), Gunstein Skomedal fra Universitetet i Agder og Birte Runde fra Eyde-klyngen Foto: Privat

– Jeg har alltid syntes det har vært morsomt å jobbe med materialer, hvordan de lages, hva de brukes til og hva de betyr for våre liv. Dessuten tror jeg mange vet veldig lite om dette og ønsker å forstå mer om det.

Det sier Gunstein Skomedal. Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Agder (UiA) og forsker på energimaterialer, blant annet innen batteri.

Når går han sammen med Ole Martin Løvvik fra UiO og Birte Runde i Eyde-klyngen om podkastserien Grunnstoffene – en vimsete reise gjennom det periodiske system.

Du kan lytte til podkasten nederst i saken.

Dette er grunnstoffene

  • Grunnstoffene er byggesteinene til hele vår fysiske verden. Alt av materie, inkludert oss selv, består av ett eller flere av grunnstoffene. Ved å forstå grunnstoffene kan vi derfor forstå oss selv og alt vi omgir oss med.
  • Eksempel på kjente grunnstoffer er oksygen, helium, klor, kalsium og magnesium. Totalt finnes det 118.
  • Vi kan også lage nye avanserte materialer ved å kombinere grunnstoffene på ulike måter. Når vi gjør dette, får materialene helt nye egenskaper.
  • Det er helt sentralt for utvikling av for eksempel et fornybart energisystem eller innen helseteknologi.

Kilde: Gunstein Skomedal, førsteamanuensis ved UiA

Besøke gruver og fabrikker

Serien tar lytterne gjennom en reise i 118 grunnstoffer i det periodiske system. Det er mer spennende enn det du kanskje tror, forsikrer Skomedal:

– Hittil har vi snakket om hydrogen, nikkel og oksygen, og jeg har allerede lært mye. For eksempel ante jeg ikke at siden hydrogen er så lett så vil det, om det slippes ut i lufta, stige rett til værs og faktisk forsvinne ut i verdensrommet! Vi mister ca. 250 tonn med hydrogen fra atmosfæren hver dag. Heldigvis er det mye av det på jorda, så vi går ikke tom med det aller første.

Han er klar på at lytterne skal få fakta fra populærvitenskap, med en god blanding av morsomme ting du ikke visste om visse grunnstoff. I tillegg til gøye eksperimenter du kan gjøre på kjøkkenbenken hjemme.

Gunstein Skomedal forsker på energimaterialer og jobber mye med batteriteknologi på UiA. Foto: Privat

– Vi skal også besøke steder der vi finner grunnstoffene naturlig, enten i gruver eller fabrikker. Og snakke med noen av de beste ekspertene i Norge på disse områdene.

Inspirert av Tørnquist og NRK

Forskerne så at det var få som tok opp temaet i dagens hav av podkaster. De har latt seg inspirere av Einar Tørnquist sin podkast 198 Land og vitenskapspodkasten Abels tårn på NRK P2.

– Materialer og grunnstoffer har aldri vært viktigere for våre liv. Kanskje kan lytterne ta med seg noen morsomme fakta til samtalen rundt kjøkkenbordet, i kantina eller på nachspielet, sier han.

Skomedal understreker at podkasten er for alle som liker å nyte en god podkast i øret, men håper den kan vekke interesse for realfag hos elever på ungdomskolen og videregående.

– Vi vil inspirere flere unge til å velge karriereveier innen utvikling og produksjon av bærekraftige materialer. Å forstå grunnstoffene våre er starten. Norge har en stor prosessindustri som jobber med å lage mange av disse grunnstoffene, og det er et stort behov for talentfulle mennesker som vil jobbe med dette, sier han.

Lytt til podkasten her, eller i din egen podkast-app.