Nå kan du studere stjernehimmelen i teleskop på Metochi

Nå har Metochi fått sin egen stjernekikkert i et flott, nytt amfi bygd av stein fra området. Initiativtaker er universitetslektor Tarald Peersen ved UiAs Institutt for naturvitenskapelige fag.

Tarald Peersen med det nye teleskopet på Metochi. (Foto: Kari Grødum)

Arkitekten og byggelederen er Georgios Konstantinidis. Han hadde for øvrig også ideen til dette amfiet. Hele byggeprosessen ble også nøye gjennomgått av fader Nicodimus på Leimonosklosteret - som viste stor interesse for prosjektet.

- Min interesse for praktisk astronomi i praksis har jeg fått her i Hellas, forteller universitetslektor Tarald Peersen.

Følger opp Aristoteles

- Stjernehimmelen over Metochi og Xristos er imponerende også med det blotte øyet. Sommernatten er varm og det blir tidlig mørkt. Stjernene Polaris, Vega og Regulus er synlig med det blotte øye allerede klokken ti om kvelden. En time før midnatt ser vi Skytten, Skorpionen, Vekten, Jomfruen og Løven.

Fader Nicodimus i samtale med Georgios Konstantinidis. Kari Grødum står ytterst til venstre.

Det er ikke mer enn et år siden ideen om en stjernekikkert på Metochi ble født. På et seminar på Metochi for Institutt for naturvitenskapelige fag i juni 2013 fikk stjernekikkerlektoren i oppdrag å holde en ”praktisk forelesning” under stjernehimmelen på Metochi. Da plasserte han et lite teleskop i skråningen bak klosterannekset. Dagen etter snakket han med Kari Grødum - som lurte på om stjernehimmelen over Metochi kunne bli en ny attraksjon. Allerede 6. mai 2014 var arbeidet med amfiet i gang. Det nye teleskopet ankom Metochi Amfi 25. juni 2014.

Peersen har mange ideer for teleskopet. Han skal lage en ”lett” brukerhåndbok for teleskopet og det tilhørende utstyret. Her kan det bli snakk om et opplegg for ”en kveld under stjernene på Metochi".

Så har han tanker om å utvikle et nytt studieemne i praktisk astronomi på ti studiepoeng.

- Stjernehimmelen er en åpen historiebok som forteller om store vitenskapelige bragder. Det er en fascinerende tanke at disse stjernebildene ble observert fra Kallonibukta allerede for 2350 år siden. Den gangen var observatøren den kjente filosofen Aristoteles, fortsetter universitetslektor Tarald Peersen.

Tarald Peersen i amfiet der den nye stjernekikkerten blir plassert på Metochi.

Lysets hastighet

Her er det mye å ta av. Dragens øye er en historisk stjerne og et godt eksempel på en stor vitenskapelig bragd. I Greenwich står denne stjernen i senit. Den tredje kongelige observatør i Greenwich, James Bradley (1728), observerte at retningen til senitstjernen var avhengig jordens fart i banen rundt sola. Disse observasjonene var en tilnærmet god verdi for lyshastigheten.

For bare å nevne et eksempel. Attraksjonen Metochi har med andre ord blitt enda rikere.

Les mer om UiAs studiested på Lesbos på Metochis nettsted

Av Olav Breen