Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

- Mye blir som før i Storbritannia

Den konservative bølgen som slo inn over Storbritannia i torsdagens parlamentsvalg, kom overraskende på både førstelektor Jan Erik Mustad og de fleste andre valgkommentatorene i London. 

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Førstelektor Jan Erik Mustad i London.

- Vi i Norge vil nok ikke merke så mye til parlamentsvalget i Storbritannia torsdag. Men internt i Storbritannia kan det nok merkes, selv om de konservative fortsetter ved makten i dag som i går, sier UiAs storbritanniaekspert, førstelektor Jan Erik Mustad ved Fakultet for humaniora og pedagogikk.

PÅ NRK: NRKs utenrikskorrespondent Gry Blekastad Almås intervjuer Jan Erik Mustad bare minutter etter at det ble kjent at det konservative partiet gikk ot en sikker seier i parlamentsvalget.

- Alle målinger før valgdagen tydet på at det ville bli et tilnærmet dødt løp mellom høyre- og venstresiden. Og selv om jeg hadde tippet at de konservative ville bli det største partiet, kan jeg godt si at jeg ikke hadde trodd de ville kunne danne regjering alene, eller tilnærmet alene, slik det nå ser ut, sier Jan Erik Mustad.

Se også: Overraskende godt valg for Cameron

Valget i Storbritannia fører nå til en stor utskifting i parlamentet. Det skotske nasjonalistpartiet SND får inn hele 56 representanter, mens liberaldemokratene får sin representasjon redusert til anslagsvis 10. Også det britiske arbeiderpartiet får færre plasser enn før.

- I sum betyr politikken fortsetter som før. Også før torsdag ledet de konservative parlamentet, men da i samarbeid med liberaldemokratene. Nå får de regjere alene, sier Jan Erik Mustad.

- Resultatet betyr nok også at det vel neppe blir noen endring i det konstitusjonelle systemet fra et topartisystem, til et flerpartisystem, slik mange trodde før valget, og med bakgrunn i meningsmålingene som forelå da. Nå ser imidlertid dette lite sannsynlig ut.

Se også: - Mest spennende parlamentsvalg i moderne tid

Skottene vant mye

Det mest spennende med valget er i følge Mustad at det skotske nasjonalistpartiet SND har fått inn langt flere av sine i det britiske underhuset enn noen trodde var mulig for bare en dag siden.

- De gikk da ut og sa at de håpet på 45 seter. Men nå ser det altså ut til at de kan få hele 56. Konkret hva dette vil bety for Skottland, er det litt tidlig å si. Men at landet nå får en mer selvstendig posisjon i unionen enn det ellers ville fått, er det jo nærliggende å tro.

Se også: - Et godt valg for Skottland

Katastrofe for Labour

Det skotske nasjonalistpartiet ser ut til å ha tatt mange stemmer fra det britiske arbeiderpartiet Labour i nord.

- Dette var for så vidt ventet. Alle meningsmålinger fram til valget tydet på det.

Mer overraskende er det at det også ser ut til at det konservative partiet har tatt en rekke Labour-stemmer. Det har tidligere meningsmålinger ikke vist.

- Labour har dermed gjort sitt dårligste valg på flere tiår, og vil nå måtte gå inn i en periode der de sannsynligvis vil måtte legge om hele sin strategi. Det er også allerede ventet at arbeiderpartilederen Ed Miliband vil gå av på grunn av det dårlige resultatet for partiet.

I alle kanaler

Selv fulgte Jan Erik Mustad valget på nært hold fra London torsdag. Mye av valgdagen og –kvelden gikk også med til å kommentere valget i norske medier.

Se også: Bidrar med bakgrunnsstoff til parlamentsvalget

- Ja det ble sent. Siste sending jeg var med på var på TV2 Nyhetskanalen kl. 01.30 på natten. Og den første telefonen fra media fikk jeg kl. 0500 på morgenen etterpå. Så det har gått unna. Men det har vært moro. Og mer spennende skal det bli.  Det skal bli utrolig interessant å følge utviklingen framover nå, sier Jan Erik Mustad i London.

Jan Erik Mustad intervjues av TV2 under valgnatta

TV 2 intervjuet Jan Erik Mustad gjennom hele valgdagen og -natten.

Tekst og foto: Jan Arve Olsen