Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Muskelbygging resulterte i studentpris

Unge menn som bygger muskler for å kompensere for et dårlig selvbilde er tema i Kristian M. Baches masteroppgave. Den vant han Antidoping Norges studentpris med.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Tuva Johannessen (bachelor, Norges Idrettshøgskole) og Kristian Meinich-Bache (master, Universitetet i Agder) vant Studentprisen 2019 fra Antidoping Norge. (Foto: Antidoping Norge)

 Tuva Johannessen (bachelor, Norges Idrettshøgskole) og Kristian Meinich-Bache (master, Universitetet i Agder) vant Studentprisen 2019 fra Antidoping Norge. (Foto: Antidoping Norge)

Av Kristina Hoel (tekst)

- Det var veldig overraskende. Jeg hadde ikke trodd jeg kom til å vinne, men synes det er kjempekjekt, sier Bache.

Mer om ADNOs (Antidoping Norge) studentpris:

Ble oppdaget gjennom kronikk

Bache tok mastergrad i Idrettsvitenskap på UiA i vår og skrev om funnene sine i en kronikk på NRK Ytring. Kronikken ble delt innad i Antidoping Norge og en representant fra organisasjonen tipset Bache om prisen.

Årsaken til at oppgaven er interessant for Antidoping Norge er at menn med muskeldysmorfi har økt sannsynlighet for å dope seg.

- Muskeldysmorfi er regnet som en mental lidelse og innebærer at man ikke føler seg tilstrekkelig muskuløs. Da lidelsen ble oppdaget ble den kalt omvendt anoreksi. I stedet for å se på seg selv som tykk ser man seg selv som liten og spinkel, sier Bache.

Stor utbredelse

Kristian Meinich-Bache (Foto: Privat)

Kristian Meinich-Bache (Foto: Privat)

Oppgavens fokusområde var å måle utbredelsen av muskeldysmorfi, og måle relasjonen mellom muskeldysmorfi og eksempelvis alder, BMI, treningsvaner og kosthold.

- Jeg jobbet med flere utvalg for å måle utbredelsen. Totalt hadde jeg 1320 respondenter og målte en gjennomsnittlig utbredelse på 35%. Dette er en høyere måling enn det som er funnet i andre studier, noe som gjør resultatene spesielt viktig i norsk sammenheng, sier Bache.

- Når det kommer til å måle relasjonen mellom ulike variabler fant jeg blant annet en sammenheng mellom muskeldysmorfi, ung alder og inntak av proteintilskudd, sier Bache.

Han studerer for tiden praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Samtidig er han på jakt etter finansiering av et doktorgradsprosjekt.

- Jeg vil gjerne jobbe med antidoping og spiseforstyrrelser hos menn. Jeg tror masteroppgaven kan bidra til økt forståelse for menns syn på egen kropp, sier Bache.

I høst skal Kristian Meinich-Bache holde foredrag om menns kroppsbilde og muskeldysmorfi på ADNOs nasjonale antidopingsseminar.

Les masteroppgaven her:

https://www.researchgate.net/publication/333966144_Muscle_Dysmorphia_among_men_with_a_Norwegian_gym_membership_-_An_investigation_of_prevalence_and_potential_corelates