Møtte krisehåndteringsforskere i Houston - Universitetet i Agder

Møtte krisehåndteringsforskere i Houston

Et lite år etter at orkanen Harvey oversvømte Houston, satt UiAs Senter for integrert krisehåndtering (CIEM) seg sammen med Rice University for å diskutere et samarbeid.

Deepak Khazanchi, Bjørn Erik Munkvold og Christian Webersik fra UiA, og Devika Subramanian, Jan Erik Ødegård og Philip Bedient fra Rice University., foto.
Forskere fra Universitetet i Agder og Rice University i Houston møttes i Houston for å diskutere krisehåndtering. Fra venstre: Deepak Khazanchi, Bjørn Erik Munkvold og Christian Webersik fra UiA, og Devika Subramanian, Jan Erik Ødegård og Philip Bedient fra Rice University.

Tekst: Arne Roger Janse

Møtet fant sted i det norske konsulatet i Houston i forrige uke.

Rice University har i flere tiår forsket på naturkatastrofer, og hvordan data kan brukes for å forutse og dempe effektene av de enorme nedbørmengdene som med ujevne mellomrom rammer byen med 2,5 millioner innbyggere.

- Historisk har Houston opplevd en større flom med 6-7 års mellomrom. Nå har vi hatt store flommer i både 2015, 2016 og 2017. Den siste, Harvey, fikk enorme konsekvenser for mennesker og infrastruktur. Samtidig bidro den også til et temposkifte i arbeidet rundt denne tematikken, sier Philip Bedient, direktør for Severe Storm Prediction, Education and Evacuation from Disasters Center ved Rice University.

Det var i slutten av august i fjor at orkanen Harvey tok livet av 103 personer og førte til skader estimert til rundt 125 milliarder dollar. Mer enn 40.000 mennesker ble evakuert som følge av de enorme nedbørsmengdene. I byen Nederland, 90 kilometer utenfor Houston, ble det registrert 164 centimeter regn i løpet av de fem dagene Harvey raste.

Opprydningen og gjenoppbyggingen pågår fortsatt, åtte måneder etter at vannet trakk seg tilbake.

Under presentasjonen, foto.

Harvey gjorde store skader i Houston.

Mye felles

- Forskere fra Rice og UiA har mye felles og arbeider med mange av de samme problemstillingene. Vi er opptatt av å samle og analysere data for å få bedre oversikt og ta bedre beslutninger i uoversiktlige og kritiske situasjoner, sier professor Bjørn Erik Munkvold, direktør for CIEM ved UiA.

Sammen med visedirektør Christian Webersik ved CIEM, og professor Deepak Khazanchi fra University of Nebraska, som også jobber for CIEM, presenterte Munkvold senteret under møtet i Houston. I retur fikk teamet fra UiA tilsvarende presentasjoner fra forskningsmiljøet ved Rice University.

Møtet ble arrangert av Nortex Data Science Cluster, et forskningssamarbeid mellom Norge og den amerikanske delstaten Texas. I publikum var en rekke representanter for olje- og gassindustrien på Sørlandet, samt politikere og andre representanter for det offentlige, som er samlet i Houston i forkant av oljemessen OTC, som starter mandag.

Positive samtaler

I kjølvannet av møtet satte representantene for de to universitetene seg ned for å diskutere et videre samarbeid.

- Med Harvey friskt i minne her i Houston, så var diskusjonene på NorTex Data Science Clusters krisehåndteringsseminar særdeles relevante. Jeg ser store muligheter for å gå videre med dette, og vi vil nå undersøke om vi kan forsterke det etablerte samarbeidet mellom universitetsmiljøene i Norge og Texas gjennom prosjekter innen dette fagområdet, sier Jan Erik Ødegård, Executive Director ved Ken Kennedy Institute for Information Technology og Associate Vice President Research Computing ved Rice University.

Munkvold er enig:

- Forskerne ved Rice University har ekspertise som er meget relevant for CIEM, og vi vil nå begynne å definere områder for felles forskningsprosjekter knyttet til å utnytte data effektivt i beredskap og krisehåndtering.