Minnemarkering for Anne Grete Preus

Anne Grete Preus (62) døde natt til søndag 25. august. Mandag avholdt Universitetet i Agder en minnemarkering for den folkekjære artisten og låtskriveren under et arrangement i Kilden.

Fra minnemarkeringen i Kilden. Foto: Kari Anne Røysland

– Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om at hele Norges Anne Grete Preus har gått bort. Sangpoeten har gitt oss noen av de største sangene om de viktigste tingene i livet. Hun var ekte vare. En flott dame, fantastisk musiker, med en skarp penn, et skarpt hode og et stort hjerte, sa venn og kollega Hilde Nordbakken, universitetslektor ved Institutt for rytmisk musikk.

Fra minnemarkeringen, foto

Foto: Kari Anne Røysland

Det var i februar 2017 at Preus ble tilsatt som professor II ved Universitetet i Agder. Preus har en over 40 år lang karriere som musiker, sanger, bandleder, låtskriver, tekstforfatter, teater-, ballett- og filmmusikkomponist, og har gjennom sin varierte og lange karriere vært i en særstilling blant kvinnelige rockeartister i Norge.

– Anne Grete var ansatt som professor innenfor låtskrivingsfaget. Eller sangskrivingsfaget som hun helst ville kalle det. «Låt høres så enkelt ut» sa hun alltid. «Det er ikke enkelt. Vi skriver sanger, sanger som kan forandre verden.» Hun hadde et stort engasjement for faget, og hadde et stort ønske om å gi noe videre til de unge sangskriverne, men også til oss som kolleger, sa Nordbakken.

Kick-off

Fra minnemarkeringen, foto

Foto: Kari Anne Røysland

Det var under Fakultet for kunstfags årlige «kick-off» for det nye studieåret at minnemarkeringen ble holdt. Kolleger, studenter og andre venner av fakultetet fikk blant annet høre kolleger ved Institutt for rytmisk musikk fremføre låten «Millimeter».

– Anne Grete vil bli savnet både som kunstner og menneske. Hun var en helt spesiell person. Hun betydde mye for mange og var utrolig inspirerende og kunnskapsrik. Hun var også en god venn av mange her ved fakultetet, sa dekan Marit Wergeland Yates.

Professor og instituttleder Erik Gunvaldsen mener at hun i tiden ved UiA betød svært mye for fagmiljøet.

– Det er ufattelig trist. Hun var en fantastisk person å ha ved vårt institutt, som betød svært mye for studenter og fagmiljøet. Hun var også svært viktig i arbeidet for å rekruttere flere jenter til instrumental-delen av musikkbransjen, sa Gunvaldsen.

Universitetet i Agder minnes Anne Grete Preus med respekt og takknemlighet.

Bakgrunn

Preus mottok følgende priser og utmerkelser (et utvalg) i sin karriere: Spellemannsprisen med Can Can (1983), Gammleng-prisen i åpen klasse (1992), Kardemommestipendiet (1992), Spellemannsprisen for årets kvinnelige artist, låt og album (1994), Tekstforfatterfondets ærespris (2006), Norsk Artistforbunds Ærespris (2007), Prøysenprisen (2007), Edvard-prisen (2008), Skjæraasenprisen (2010), Statens arbeidsstipend som populærkomponist (2010), Gammleng-prisen (2013), Spellemannsprisens hederpris (2013), Anders Jahres kulturpris for sitt virke som sangpoet (2018).